7 teknologitrender som endrer verden nå

  • Joacim Lund
Rundt 230.000 mennesker har kommet til South by Southwest i Austin, Texas de siste ukene, en by på størrelse med Oslo. Det økonomiske fotavtrykket er på rundt 2 milliarder kroner.

South by Southwest 2016 oppsummert: Härligt, härligt, men farligt, farligt.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Da South by Southwest stengte dørene i Texas i helgen, var én ting helt klart. Det teknologiske skiftet verden står overfor nå, er dramatisk. I løpet av de neste tiårene vil teknologien kunne løse mange av verdensproblemene. Men medaljen har en bakside.

Bra eller dårlig?

Rundt 1,3 millioner mennesker dør i bilulykker hvert år. Selvkjørende biler kan potensielt redusere det tallet radikalt, og i tillegg effektivisere transport, redusere antallet biler og spare klimaet. Ulempen er at 2,5 millioner yrkessjåfører kan bli arbeidsløse – bare i USA. Automatisering og robotteknologi åpner for fantastiske muligheter, men kan bety at deler av verdens middelklasse blir sendt tilbake til fattigdom.

Rundt 1,3 millioner mennesker dør i bilulykker hvert år. Selvkjørende biler kan potensielt redusere det tallet radikalt

Årets viktigste teknologitrender

Noe av det tech-hodene snakket om i Texas denne gangen, er solid forskning som allerede er blitt produkter og tjenester. Annet er ideer som kan bli virkelighet noen år frem i tid, og noe er sludder og pølsevev, servert av selverklærte futurister med en angivelig evne til å se inn i fremtiden. Her er de syv viktigste trendene fra South by southwest 2016:

Her er de syv viktigste trendene fra South by southwest 2016

1. Helseteknologi

Biologi, sensorer og big data smelter sammen, og gjør det mulig å overvåke kroppen på helt nye måter, hjemmefra. Da kan sykdom oppdages tidligere, noe som gir høyere overlevelsesrate, høyere livskvalitet, redusert medisinering og reduserte samfunnskostnader.

Utviklingen innen medisinsk teknologi er enorm, både inni og utenpå kroppen.

Andre store trender innen helseteknologi er kartlegging/manipulering av genmateriale, og såkalte exoskeletons, motoriserte skinner som kompenserer for amputasjoner eller lammelser.Se video:

2. Virtual reality

Investorenes favoritt på South by Southwest ser ut til å være virtual reality, de store, kostbare brillene som lar det snu hodet for å se deg rundt i en 3D-verden.

  • Les Per Kristian Bjørkengs innføring i VR her!
VR er ikke bare leketøys, men et verktøy for sosiale nettverk, medier, utdanning og mye mer

Facebook kjøpte VR-pioneren Oculus for 2 milliarder dollar, de første produktene er på markedet, og tech-gigantene pumper hauger av penger inn i utvikling for å gjøre VR egnet til sosiale nettverk, dataspill, virtuelle reiser, film, reklame, utdanning, konferanser og mye annet.

Investorenes favoritt på South by Southwest ser ut til å være virtual reality

3. Transport

Noen transportprosjekter er helt ville. Som Hyperloop, som vil sende folk som rørpost over lange avstander i vanvittige hastigheter. Andre prosjekter er mer realistiske. Teslas nylige programvareoppdatering viser at selvkjørende biler teknologisk sett ikke er langt unna, men vi mangler fortsatt oppdatert lovgivning. Det samme gjelder løsninger for samkjøring, som kan redusere antallet kjøreturer betraktelig, men i tillegg møter motstand fra drosjenæringen og politikere.

Selvkjørende biler nærmer seg, men transport av mennesker og varer utvikler seg også på andre områder.

Smarte byer med ambisiøse planer om å redusere biltrafikken planlegger nå helt nye og mer effektive måter å frakte folk og varer på, ved hjelp av alt fra 3D-kartlegging til droner og ubemannede shuttlebusser.Les også:

Les også

En bussjåfør, en bussjåfør - er overflødig på denne bussen

4. Mat

Rivende utvikling på to områder: Det konvensjonelle jordbruket effektiviseres ved hjelp av droner, roboter, satellittbilder, big data og genmanipulering.

Datastyrt dyrking i byene snur forestillingene om landbruk på hodet.

Datastyrt dyrking i lukkede moduler gjør det mulig å gjenskape et hvilket som helst klima hvor som helst, med minimalt vann— og energiforbruk, noe som gjør byene til de nye, bærekraftige åkrene.Vil du vite mer om hvordan mat kan dyrkes i fremtiden?

Les også

Fremtidens mat er digital

5. Tingenes internett

Alt skal på nett, slik at alt kan styres og måles (og hackes, som mange er bekymret for). Et stort gjennombrudd for tingenes internett er muligheten til å hente energi fra løse luften, det vil si at oppkoblede røykvarslere, overvåkingskameraer og så videre kan høste energi fra TV-signaler, radiosignaler, mobilsendere og trådløse nettverk i nærheten.

OPT_188421089_doc6ov1a6cow4l2tsx710c_doc6oxqdqme7ww1kp0uia9m-q814156qcF.jpg

Det fjerner behovet for å være koblet til et strømnett, eller å skifte batterier for den saks skyld.Les også:

Les også

Google vil vise deg vei til nøyaktig hvor hver enkelt vare i butikken ligger

6. Kunstig intelligens/AI

Et programs evne til å lære av erfaring og ta rasjonelle beslutninger. De som tror på de gode kreftene, argumenterer for at menneskehjernen aldri har utviklet seg til å mestre tenkingen som må til i vår moderne, komplekse verden. Skeptikerne frykter at kunstig intelligens med tid og stunder vil finne ut at det mest rasjonelle å gjøre for å redde kloden er å utslette menneskeheten. AI er et felt i hurtig utvikling, drevet av blant annet utviklingen av selvkjørende biler, finansteknologi og medisinsk teknologi.

Roboter med menneskelige egenskaper og kunstig intelligens. Hva kommer og hvor menneskelige vil vi egentlig at de skal bli? Se teknologimagasinet:

7. Årets buzzord: blockchain

Teknologien bak bl.a. bitcoin. En distribuert database med innebygd tillit, som gjør det enkelt å etablere og administrere bedrifter, stemme digitalt og mye annet, uten selskaper eller stater til å garantere for sikkerheten. Kan bli et av de store temaene på SXSW neste år.

OPT_BlockchainRevolution_doc6oxpxmkf1ub13ot4eaaj_doc6oxpzoncd7k1anf5ua9n-OyoIDBLnSO.jpg

Vil du vite mer. Les denne saken: