Kommentar

Regionreformsjubelen skyller over Venstre | Halvor Hegtun

Partileder Trine Skei Grande, flankert av sine nestledere Ola Elvestuen og Terje Breivik, ba finnmarkingene se videoen «Trønder».

Det kom til begeistret roping på første møte i Viken Venstre.

 • Halvor Hegtun
  Halvor Hegtun
  Journalist
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det første møtet i Viken Venstre, som nå reises på de stolte tuftene av Østfold Venstre, Akershus Venstre og Buskerud Venstre, ble et jubelmøte. Det var den mest bemerkelsesverdige av alle enkeltopplysninger under regjeringspartiet Venstres sommeravslutning på Stortinget i går.

– Dere skulle ha vært der. Det var begeistret roping, sa partileder Trine Skei Grande om Viken Venstres arrangement på et hotell i Drammen i mars.

Regionenes parti

Det er rart å tenke på: Uten Venstre hadde det trolig aldri blitt noe av den ofte så latterliggjorte, men viktige regionreformen som nå drives frem med varierende grad av entusiasme rundt i landet. Sammenslåingen av Finnmark og Troms har kjelket seg til, særlig etter at 87 prosent av finnmarkingene sa nei til fusjonen i en, sett sørfra, unødvendig folkeavstemning. Men som «etnisk trønder» hadde partileder Grande et råd å komme med til disse finnmarkingene. De må se musikkvideoen «Trønder» fra den sammenslåtte Trøndelag fylkeskommune.

Med smil og entusiasme skal de robuste regionene bli en nødvendig motvekt til en stat som ikke må bli for mektig, uavhengig av om Venstre regjerer den eller ikke.

Slår knockout på alle de andre

Fem av våre ni stortingspartier har nå holdt sommeravslutninger med opptelling av politiske seire i stortingsåret som gikk. Sp flagget 12 politiske gjennomslag, KrF 40, Ap 10.

Venstre slo på sitt frokostarrangement m/rundstykker fullstendig knockout på alt dette. I det glansede, 20 siders dokumentet «Politisk regnskap 2017–2018» ble det listet opp eventyrlige 149 (!) eksempler på «vedtak og beslutninger hvor Venstre har tatt initiativ eller bidratt til flertall, på Stortinget og i regjering.» Tre millioner til «restaurering av myr» er bare én av disse triumfene, «utredning av forbud mot atomvåpen» en annen.

Uvisst om det var lurt eller dumt å regjere

Om det var lurt eller dumt av Venstre å gå i regjering, er vanskeligere å vurdere ut fra meningsmålinger. Partiet er blitt liggende aldeles flatt rundt sperregrensen siden skrittet ble tatt, det samme har KrF, som ikke tok skrittet, og hver for seg skal de to partiene grunne litt over veien til vekst en god stund til.

Ute i verden, der det skjer mye, vil Venstre være på lag med dem som bygger opp det internasjonale samarbeidet, ikke med dem som river det ned. Ikke minst vil Venstre samarbeide nært med EU, forklarte forskningsminister Iselin Nybø, men en snarlig Venstre-debatt om medlemskap i EU kommer ikke.

Partiet førte en sånn debatt på begynnelsen av 1970-tallet. Det var mislykket.

Les mer om

 1. Venstre (V)
 2. EU
 3. Iselin Nybø
 4. Trine Skei Grande
 5. Regionreform
 6. Politikk