Kommentar

Kardemomme by skadelig for barn? Hæ?

  • Joacim Lund
    Joacim Lund
    Kommentator
Fra årets oppsetning av Folk og røvere i Kardemomme by. På tide å gravlegge Thorbjørn Egner for godt, mener teaterregissør Sofia Jupither.

Teaterregissør Sofia Jupither vil begrave Thorbjørn Egner for godt. La oss lage en massegrav når vi først er i gang, med plass til Munch, Ibsen og alle de andre gammeldagse greiene.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kardemommeloven er høyreekstrem retorikk. Historien om røverne og tante Sofie er kvinnefiendtlig, og promoterer maktbruk og bortføring. Selv den kvinnelige papegøyen er seksualisert. Fru Bastian er undertrykket. Folk og røvere i Kardemomme by bidrar til å vanskeliggjøre arbeidet for mangfold og likestilling i flere generasjoner fremover, mener teaterregissør Sofia Jupither.

Tolkning

God kunst gir rom for refleksjon, og Folk og røvere i Kardemomme by hører åpenbart hjemme i denne kategorien. Det er både viktig og riktig å se på litterære verker med et kritisk blikk — også de som er elsket av folket - men Jupithers tolkninger er i beste fall fantasirike. Vi kan like gjerne si at Kardemommeloven er liberal retorikk. Noen regler må alle forholde seg til, men individets frihet skal være stor. Vi skal være et varmt og inkluderende samfunn. Folk er folk, selv om de er annerledes. Kvinner kan ikke brukes som viljeløst tjenerskap.

Les også

- Kardemomme by er direkte skadelig for barn

Ingen som er involvert i mangfolds— og likestillingsarbeid vil kunne støtte teorien om at Kardemomme by av alle ting er en reell hindring for fremskrittet. Men har Jupither et poeng likevel?

Konservativt

Jupither har rett i at det finnes mange gode alternativer til Folk og røvere i Kardemomme by. Men nordmenn er usedvanlig konservative når det gjelder barnekultur. Vi vil helst gi barna våre de samme opplevelsene vi selv hadde som barn. Det gjør det vanskelig for nye forfattere å etablere seg. De kan skrive så bra de bare vil, pengene går uansett til Mormor og de åtte ungene , Knerten eller Hakkebakkeskogen . Eller Folk og røvere i Kardemomme by . Disse verkene er blitt en del av vår kulturarv. Og sånn er det nå engang med kulturarven. Den er ikke nødvendigvis hverken oppdatert eller moderne. Historien om Folk og røvere i Kardemomme by er skrevet i en tid da mødre var hjemme og papegøyer var eksotiske greier. Den er et tidsbilde. Betyr det at vi skal gravlegge den?

Bort med det gamle!

I julen så jeg Flåklypa Grand Prix på TV. Jeg tror vi kan bli enige om at fremstillingen av oljesjeik Ben Redic Fy Fazan er stereotyp. Apesjåføren Emanuel Desperados også. For ikke å snakke om alle bygdetullingene. Følger vi Jupithers retorikk, bør vi dumpe Ivo Caprino i massegraven sammen med Kjell Aukrust.

Knut Hamsun hadde et kvinnesyn som ikke fremstår som spesielt oppdatert i dag, for å uttrykke det forsiktig, og leflet dessuten med høyreekstrem ideologi. I massegraven med ham!

— En kunstner må ha en kvinne som til alle tider står bak, og som på samme tid viser veien frem, sa Edvard Munch. Æsj, vi kaster ham. Opp i massegraven med ham også. Det er ikke noe å spare på. Utdatert, alt sammen.

Mer moralsk

I romjulen viste NRK seks nye episoder om Albert Åberg , produsert av norske Maipo Film. Der var pappaens pipe fjernet. Han hadde sluttet å røyke. Årsaken var at serien ville blitt vanskelig å selge. I forbindelse med visningen av de nye Albert Åberg -episodene snakket jeg med en dame i NRK, som mente at verden er blitt langt mer moralsk og pietistisk de siste 30 årene. Som eksempel nevnte hun scenen i Ronja Røverdatter , der røverne bader nakne i snøen. Det ville vært helt utenkelig i dag, sa hun. Tiden har løpt fra den slags. Astrid Lindgren opp i massegraven.

Alt til sin tid

Når jeg ser Casablanca , er det en tidsreise til begynnelsen av 1940-tallet. Folk og røvere i Kardemomme by ble gitt ut i 1955, året før Elvis slo gjennom. Bob Dylans politiske tekster på albumet The Times They Are a-Changin' er skrevet på første halvdel av 1960-tallet. Et kulturuttrykk vil alltid være uløselig knyttet til tiden det er skapt i. Det betyr ikke at det er skadelig. Tvert imot.

Kulturarven er verdifull. Kulturarven knytter generasjoner sammen og definerer vår plass i historien. Husk det, Jupither. Og for øvrig kan du gjøre som du vil. Ja, for øvrig kan du gjøre som du vil!

Les mer om

  1. Kultur