Kommentar

7 grunner til å elske Farmen kjendis

 • Ingrid Åbergsjord
  Ingrid Åbergsjord
  Film- og TV-anmelder

«Farmen» er et norsk TV-konsept som første gang ble sendt på TV2 i 2001. Med «Farmen kjendis» har TV2 lykkes med å ta en av sine beste melkekuer og avle frem en enda større suksess. Foto: Alex Iversen/TV 2

«Farmen kjendis» er TV 2s største suksess gjennom tidene. Jeg er en av 1,1 millioner nordmenn som har sittet klistret til skjermen som fluer rundt en fjøslykt. Her er noen grunner til at jeg tror programmet har vært så avhengighetsskapende.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

1. NOSTALGI

Det mest søkte ordet på Finn.no sine boligsider er «småbruk». Mange nordmenn har en romantisk drøm om å leve på en gård. I «Farmen kjendis» har 13 kjente mennesker reist «tilbake i tid» for å drive et småbruk slik man gjorde det for hundre år siden.

Ingrid Åbergsjord, journalist og filmanmelder i Aftenposten. Foto: Roger Sveian

2. BY OG LAND HAND I HAND

I Norge er sentrum-periferi en av de viktigste skillelinjene i politikken. Akkurat nå spirer og gror denne konfliktlinjen, godt gjødslet med ulvemøkk, og Senterpartiet høster sin beste meningsmålinger på 20 år. Men i «Farmen kjendis» samarbeider mennesker fra by og bygd forbilledlig. Begge grupper får økt respekt. Kjendisene fra bygda («Lothepus» og Lars Barmen) setter seg i respekt fordi de har kunnskaper man trenger for å overleve på en gård. Og kjendisene fra Oslo (Petter Pilgaard og Vendela Kirsebom) vinner respekt fordi de er hardtarbeidende og raskt tilegner seg kunnskaper om gårdsdrift.

 • Les A-magasinets intervju med Lothepus her:
Norges nye rikskjendis har vært cowboy hele livet. Det er ikke nødvendigvis noe Lothepus vil anbefale.

I "Farmen kjendis" samarbeider folk fra både by og land. Foto: Espen Solli/TV2

3. MILJØVENNLIG

I en tid der man finner døde hvaler full av plast, og vi alle gnages opp av skam over vårt forbruk, er det veldig tilfredsstillende å se et program preget av nøkternhet og knapphet på varer. Deltagerne befinner seg i en plastfri verden og har nesten bare egenflettete kurver til å oppbevare ting i.

4. GODE DELTAGERE

TV2s valg av kjendiser til programmet fortjener en Gullruten-pris for beste casting. I starten ironiserte mange seere over at de fleste deltagerne ikke var spesielt kjente. Og ja, det er ikke akkurat brennhete kjendiser som «William» fra «Skam» som deltar. Men de som er med, har levert! Det er inspirerende å se eks-supermodellen Vendela Kirsebom tømme en utedo uten å rynke på nesen. Og jeg blir like rørt hver gang Kirsebom gråter fordi et dyr på gården er syk eller må slaktes.

 • Her kan du lese Aftenpostens intervju med Vendela Kirsebom:
«Jeg har jo lyst å se bra ut. Men er mer opptatt av at maten smaker bra, enn å få angst over å ha spist smør.»

Helseprofil Kari Jaquesson og pokerspiller Aylar Lie var bitre rivaler i "Farmen kjendis". Foto: Espen Solli/TV2

5. SØTE DYR

Endelig er det mulig å finne søte dyr også utenfor YouTube! På Farmen løper dyreunger fritt omkring. Det ligger mye spenning i å se hvem av amatørbøndene som får best kontakt med husdyrene, og det er både koselig og jordnært når bloggeren Linni Meister sier at hun føler et sterkt bånd til grisen.

6. LEIRSKOLE-FØLELSEN

«Farmen kjendis» bringer frem gode minner fra da man levde et ukomplisert liv uten partner og barn – og dro på leirskole. På «Farmen kjendis» har usannsynlige vennskapsbånd blitt knyttet. Programmet viser at folk er folk uansett hvor de kommer fra og at selv godt voksne mennesker kan få nye venner.

 • Les også:
Forbrukerseier i EU: Nå kan du snart strømme favorittfilmene og -seriene dine hvor du vil i Europa

7. LOTHEPUS

Leif Einar «Lothepus» Lothe, hvor har du vært inntil nå? Den 47 år gamle entreprenøren og sangeren fra Hardanger er akkurat nå Norges største TV-personlighet og den store vinneren av «Farmen kjendis» uansett hvordan søndagens finale ender.

Som en slags forvokst Tom Sawyer greide «Lothepus» lekende lett å lure Petter Pilgaard til å håndvaske underbuksene hans på gården. Det er søtt når danske ungdommer lager en «Skam»-ordbok, men det er jo litt komisk at en mann fra Hardanger er den eneste som blir tekstet i et norsk TV-program i 2017. Det er ikke veldig vanskelig å forstå hva «Lothepus» mener når han stirrer inni kameraet, tar pipen fra munnen og sier: «Da e ikkje noko gavn i!»

Les mer om

 1. Kjendis
 2. TV
 3. Linni Meister
 4. TV 2

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  En skamløs hyllest av Farmen Kjendis - verdens beste TV-program!

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  Norges nye rikskjendis har vært cowboy hele livet. Det er ikke nødvendigvis noe Lothepus vil anbefale.

 3. BYLIV
  Publisert:

  Lothepus inntar selveste Rockefeller. Her er 10 tips for helgen.

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  «Jeg har jo lyst å se bra ut. Men er mer opptatt av at maten smaker bra, enn å få angst over å ha spist smør.»

 5. KULTUR
  Publisert:

  20 år med reality-TV: «Det var mye sex i huset, fordi folk kjedet seg. Til slutt måtte jeg sove i badstuen»

 6. SPORT
  Publisert:

  Fra Kjendis-Farmen til svømme-NM: – Jeg har trent tre uker siden forrige NM