Arne Treholt (1942–2023): Brobyggeren som brente sine broer

Med Arne Treholts død er sluttstreken satt for en av de mest dramatiske livsskjebner i nyere norsk historie. En sjelden politisk og diplomatisk karriere som endte i en spiondom og selvpålagt eksil i Moskva.

Treholts utradisjonelle form og sosiale sjarm førte også til det store fallet, skriver Harald Stanghelle i dette minneordet. Bildet er tatt i 2008.
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Arne Treholt var et politisk multitalent. Som sønn av en Ap-statsråd kjente han politikkens mange kriker og kroker. Han var et ektefødt barn av både etterkrigstidens sosialdemokrati og 70-tallets radikale oppvåkning.

Hos Arne Treholt gikk dette opp i en høyere enhet. Det gjorde ham til en viktig politisk spiller og en fremoverlent diplomat. Men Arne Treholts utradisjonelle form og sosiale sjarm førte også til det store fallet. Et fall han på sitt helt eget vis maktet å reise seg fra.

Les hele saken med abonnement