Kommentar

Polens sterke mann tar scenen igjen

 • Ingrid Brekke
  Ingrid Brekke

Jaroslaw Kaczynski, leder for regjeringspartiet PiS, er Polens sterke mann uten å ha noen formell posisjon i regjeringen. Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS

Forræderi, hevn og brennende følelser. Polsk politikk er et melodrama der EU sliter med både tolkning og rolle.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
 • Retten til å demonstrere innskrenkes.
 • EU trues med blokade.
 • Alle som ble ansatt i utenriksdepartementet før 1990 sies opp.

Disse tre punktene er bare de siste eksemplene i strømmen av nyheter fra Polen. Nylig ble også et forbløffet Europa vitne til et sært politisk spill: det eneste landet som ikke vil ha den respekterte Donald Tusk gjenvalgt som EU-president var hans eget.

Før valget skrev statsminister Beata Szydlo et brev til EUs regjeringssjefer der hun blant annet anklaget Tusk for å blande seg inn i landets indre anliggender.

EU-president Donald Tusk og statsminister Beata Szydlo fotografert sammen i Brussel. Ansiktsuttrykkene gjenspeiler det lite hjertelige forholdet. Foto: Czarek Sokolowski/AP/NTB scanpix

Men brevet og den spesielle fremgangsmåten gjorde så lite inntrykk at selv ikke Polens nære allierte Ungarn støttet dem. Szydlo reagerte med å la være å undertegne protokollen, mens utenriksminister Witold Waszczykowski truet EU med blokade, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Hjemme i Warszawa ble Szydlo hyllet som en helt og møtt med roser på flyplassen av sin partileder Jaroslaw Kaczynski.

Dramaets hovedperson

Det kan se ut som at statsministeren spiller hovedrollen i det polske drama, men det er Kaczynski som trekker i trådene. Uten noen formell posisjon fikk han igjen EU til å riste på hodet over de vanvittige polakkene, akkurat som da PiS (Lov- og rettferdighetspartiet) sist satt i regjering for ti år siden.

Bakgrunnen er dypt personlig: Kaczynski anklager nemlig Tusk for å være ansvarlig for tvillingbrorens død. Lech Kaczynski var president i Polen da flyet han satt i styrtet i Smolensk i Russland i 2010, og han og resten av passasjerene omkom.

Nåværende partileder Jaroslaw Kaczynski til høyre, tvillingbroren Lech til venstre. Bildet er fra 2007, da Jaroslaw Kazcynski gikk av som president og broren Lech var president og mottok hans resignasjon. Foto: CZAREK SOKOLOWSKI/AP/Scanpix

Tusk-regjeringen (og granskningskommisjonen) konkluderte med at flystyrten var en tragisk ulykke, men Kaczynski ser en sammensvergelse mellom Tusk og russerne. Sett med Kaczynski-blikket hører altså Tusk hjemme i en rettssal, ikke på toppen av EU-hierarkiet.

Da den tyske kansleren Angela Merkel besøkte Polen tidligere i vinter, møtte hun selv Kaczynski, som blant annet sa til henne at Polen vil utstede en «europeisk arrestordre» på Tusk, ifølge Financial Times.

En sann tragedie

Like etter at Tusk ble gjenvalgt, kom da også en innkalling fra Warszawa: Tusk skulle på kort varsel stille til avhør i en etterforskning om sikkerhetstjenestens samarbeid med Russland. Han avslo, men vi har neppe sett enden på denne røde tråden i det polske drama.

Og selv om det er fristende for utenforstående å le, er det som utspiller seg i Polen en sann tragedie. I over et år har EU-kommisjonen forsøkt å hindre det demokratiske systemets forfall, uten å lykkes.

I stedet anklages EU for å være styrt av Tyskland og for å blande seg i indre anliggender. Mer diplomatisk blir det neppe heller fremover: Nå skal de som ble ansatt i utenriksdepartementet før 1990 sies opp. En tilsvarende utrenskning er allerede gjort i militæret. Tanken bak er å demonstrere at kommunistregimet egentlig ble videreført av liberale krefter. Først nå tas altså et endelig oppgjør med diktaturet.

Informant-anklagene mot Lech Walesa hører hjemme i dette bildet. Men nå har regjeringen fått et dilemma: Det viser det seg at ambassadøren i Berlin, en av PiS-regjeringens mest glødende representanter, skal har vært informanten «IM Wolfgang», skriver Süddeutsche Zeitung.

Regjeringsvennlige demonstranter på gaten i Warszawa i desember. Nå skal det bli vanskeligere å arrangere motdemonstrasjoner mot planlagte markeringer, en innskrenkning av forsamlingsretten opposisjonen er svært bekymret for. Foto: Czarek Sokolowski/AP/NTB scanpix

Splittelsen i folket blir stadig dypere, og det er ikke bare regjeringssiden som dyrker motsetningene og bruker sterke ord: – Kaczynski er antitesen til pragmatisme, som han betrakter som et tegn på forræderi og svakhet, skriver Slawomir Sierakowski for Project Syndicate og kaller Kaczynski en «paranoid fanatiker». Sierakowski er av grunnleggerne av den venstreorienterte Krytyka Polityczna-bevegelsen.

– Fullt pyroman-modus

Men også det mer nøkterne nyhetsmagasinet The Economist tar hardt i når de beskriver PiS-lederen: – Tusk har advart om at brente broer ikke kan bli krysset igjen. Men Kaczsynski ser ut til å være i fullt pyroman-modus, skriver de i en artikkel om hvordan Polen gjenskaper seg selv som EUs problembarn.

Sist Polen lå på konfrontasjonskurs med EU, var landet et nytt og uetablert medlem. Siden har de jobbet seg økonomisk opp og politisk inn i systemet, ikke minst ved hjelp av store tilskudd fra EU. Så Polen trenger EU, men i disse Brexit-tider trenger sannelig EU også Polen.

Men EU greier ikke å hindre en negativ demokratisk utvikling, slik den fremstår i for eksempel en fersk lov som gjør det vanskeligere for opposisjonen å demonstrere.

Fortsatt kommer både Polen og Ungarn til å bruke EU som scene for sine innenrikspolitiske dramaer uten frykt for konsekvenser, i alle fall til EU tar i bruk sitt virkelig store våpen: Pengesekken. Etter Brexit er det en mulighet som rykker nærmere.

Les mer om

 1. Polen
 2. EU
 3. Donald Tusk

Relevante artikler

 1. VERDEN

  EU-toppen måtte hjem til Polen for å vitne om flystyrten som har splittet landet siden 2010

 2. VERDEN

  Polens sterke mann har ikke vist seg siden april

 3. VERDEN

  Ti år siden presidentflystyrten i Russland – søker fortsatt etter ledetråder

 4. KOMMENTAR

  Hvem eier arven etter frigjøringsbevegelsen Solidaritet?

 5. VERDEN

  Nye bevis: Lech Walesa var informant

 6. VERDEN

  Uro og sorg i Polen etter drapet på borgermester