Kommentar

Al-Qaida kan snart bli farligere enn IS | Helene Skjeggestad

 • Helene Skjeggestad
  Korrespondent i Russland

Krigere fra den syriske al-Qaida-fraksjonen Nusrafronten, Jabhat al-Nusra, poserer på en stridsvogn i den syriske byen Idlib. Foto: HAMID KHATIB / X03291

Den såkalte islamske staten (IS) er på defensiven. Det er dessverre for tidlig å juble.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ingen andre byer, hverken i Irak eller Syria, har vært under Den islamske staten så lenge som den irakske byen Falluja. Nå har den irakske regjeringshæren, med luftstøtte fra den USA-ledede koalisjonen mot IS, startet en storoffensiv mot byen.

Taper IS Falluja, vil det være et massivt nederlag for den brutale terrororganisasjonen. Og nederlagene har det vært mange av den siste tiden.

IS har mistet 45 prosent av områdene de kontrollerte i Irak. I Syria skal de ha mistet 20 prosent av områdene, og ulike opprørsgrupper går nå til angrep mot IS-mål nord for organisasjonens «hovedstad», Raqqa. Dette er for ordens skyld tall fra amerikanske kilder, men tendensen er klar:

Den islamske staten mister stadig mer av sin stat.

Det trenger ikke å bety mindre terror, tvert imot. En mulig fremtidsutsikt er at organisasjonen med ryggen mot veggen vil prioritere å utføre flere terrororangrep og bli desto mer brutal.

Like fullt, IS er på defensiven.

Hvem kommer etterpå?

Det er gode nyheter. Den islamske staten må stanses.

Hvis man løfter på en stein, er det imidlertid ikke bare vakre ting som kryper frem. I Syria blir særlig et spørsmål særlig åpenbart: Hva kommer etter IS?

Stadig flere peker på Nusrafronten, Jabhat al-Nusra (Støttefronten), Al-Qaidas underbruk i Syria.

Splittelse

Å peke mot Nusrafronten som noe helt annet enn IS, er unøyaktig. Den islamske staten har tross alt sine røtter i Al-Qaida. I 2013 brøt imidlertid en gruppe ledet av Abu Bakr al-Baghdadi båndene til moderorganisasjonen, og kløften mellom de to er blitt større samtidig som IS har styrket sin posisjon.

Tankegodset er fremdeles mye av det samme, og, som både New York og Paris vet altfor godt, begge organisasjonene har kapasitet til å gjennomføre grusomme terrorhandlinger.

I dag er Den islamske staten og Nusrafronten bitre fiender i Syria. Og mens verdens øyne er festet på kampen mot IS, har Al-Qaidas underbruk i Syria bygget seg opp langsomt, men sikkert.

Les også

Nå endrer IS taktikk og flytter krigen vekk fra frontlinjene, skriver vår Midtøsten-korrespondent: 4 grunner til at IS vil sette Bagdad i brann

Spilt lurt

Syria er et attraktivt mål for organisasjonen. For det første er det nært Europa og Vesten. Landets plassering er også gunstig fordi det åpner for bedre rekruttering og støtte fra sympatisører fra Irak, Tyrkia, Jordan og Libanon.

Nusrafronten har spilt kortene sine lurt. De har et mye bedre forhold til andre opprørsgrupper enn det IS har i Syria, og har derfor en lokal tilknytning som gjør dem sterkere på lang sikt. De har ikke vært like brutale mot lokalbefolkningen, og har derfor et større nettverk av samarbeidspartnere. Dette er også grunnen til at det har vært vanskelige for den USA-støttede koalisjonen å angripe Nusrafronten. Krigerne blander seg ofte med koalisjonens allierte på bakken.

Al-Qaida er mindre avhengig av territoriell kontroll. De har vist både gjennom Afghanistan-krigen og Irak-krigen at de har evnen til å gå under bakken og korrespondere over lange distanser, uten å ha kontroll over landområder.

Al-Qaida har også en historie og høy stjerne blant andre globale terrororganisasjoner. Selv om flere organisasjoner har uttalt støtte til IS, har de en kortere historie enn sin moderorganisasjon, og trolig en skjørere lojalitet.

Mål om kalifat

En analyse fra Midtøsten-ekspert Charles Lister i Foreign Policy, sier at Al-Qaida har store ambisjoner i Syria.

Flere erfarne Al-Qaida veteraner er allerede på plass hos Nusrafronten i nordvestlige deler av Syria, et tydelig tegn på hvor organisasjonen nå ønsker å bygge seg opp.

Al-Qaida har tidligere overlevd uten territoriell kontroll, men Lister mener at deler av organisasjonen på lang sikt ønsker å opprette et kalifat.

Det er en advarsel som må tas på alvor.

 • Russland sier at de trekker seg ut av Syria. Men er målet nådd? Det skriver jeg om i kommentaren Vladimir Putins Syria-bløff

Hovedgrunnen til at Nusrafronten styrker seg, er at verdenssamfunnet foreløpig ikke makter å løse den kompliserte situasjonen i Syria. Våpenhvilen som USA og Russland var med på å fremforhandle i vinter, er i ferd med å bryte sammen.

Hvem skal kjempe?

De mildt sagt uoversiktlige konfliktlinjene innad i Syria, gir en organisasjon som Nusrafronten rom og plass til å vokse.

Å finne opprørsgrupper som ønsker å kjempe mot IS er én ting. Nå må også internasjonale aktører kartlegge hvilke moderate grupper som ønsker å aktivt kjempe mot Nusrafronten.

Det er en stor jobb, men den kan vise seg å bli vel så viktig for Syrias fremtid som kampen mot IS.

Snapchat: Skjeggesnap

helene@aftenposten.no

Mer fra samme kommentator? Da kan du lese disse:

Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger påFacebook ogTwitter

Les mer om

 1. Helene Skjeggestad
 2. Den islamske staten (IS)
 3. Irak
 4. Syria
 5. Raqqa
 6. USA
 7. Russland

Helene Skjeggestad

 1. LEDER

  Aftenposten mener: IS' kalifat står for fall

 2. VERDEN

  Fire grunner til at Falluja kan være starten på slutten for IS

 3. VERDEN

  IS er beseiret i Mosul og Raqqa. Hva skjer med terrororganisasjonen nå?

 4. VERDEN

  Storoffensiv mot IS på tre fronter

 5. VERDEN

  Dette er vestens strategi for å knuse IS på hjemmebane