Slipp fotografen frem!

Den viktigste prisen for visuell journalistikk i Norge ble delt ut fredag. Det er en gyllen anledning til å minne om fotografiets plass i norsk presse. Den er nemlig ikke selvskreven.

Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie møter i Beredskapsutvalget for biologiske hendelser morgenen 12. mars i Helsedirektoratet. Samme dag blir Norge stengt ned på grunn av den raske spredningen av koronaviruset. Bildet kom på førsteplass i kategorien «Nyhet Norge» i Årets Bilde-konkurransen.
Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Foto og video er blitt en helt naturlig del av vårt digitale liv. Sosiale medier domineres av visuelle uttrykksformer. Men det er stor forskjell på bilder som foreviger en fest eller bestemor i bunad, og fotojournalistens arbeid. Selv om mobilkameraene er blitt veldig gode, kan rørleggerne fremdeles ikke erstatte fotojournalistene.

Fotojournalistikk er viktigere enn noen gang. Fotografene er lesernes øyne. De slipper til der andre ikke har tilgang. Arbeidet er avgjørende for å dokumentere endringene i samfunnet. I lys av den sviktende tilliten til mediene er bildene og videoene selve bevisene i journalistikken.

Les hele saken med abonnement