Kommentar

Vendepunkt Köln

  • Ingrid Brekke
    Ingrid Brekke

Det er et halvt år siden overgrepene i Köln. 1182 anmeldelser kom etter hvert inn, 17 dommer er så langt falt. Men det er ikke som kriminalsak natten betyr mest.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kvinner protesterer etter overgrepene i Köln nyttårsaften. Foto: WOLFGANG RATTAY / X00227

Nyttårsaften i tyske Köln ble den store festen der alt gikk galt. Først og fremst for de flere hundre kvinnene som ble omringet av ukjente nordafrikanske menn, befølt, bestjålet og skremt vettet av. Natten var også en katastrofe for politiet, som hverken forsto hva som skjedde, kontrollerte situasjonen eller kommuniserte internt.

Og i samfunnsdebatten er «Köln» blitt stående som et kodeord for vendepunktet i flyktningkrisen i Tyskland, det endelige sluttpunktet for den vennlige velkommenskulturen.

Katastrofescenarioer

I disse dager jobber undersøkelseskommisjonen i delstatsparlamentet i Nordrhein-Westfalen på høygir med å avhøre politi og politikere som skylder på hverandre. Ukeavisen Die Zeit har laget en omfattende reportasje hva som egentlig skjedde den tragiske natten. – Vi var som kjøtt i disken, sier en kvinne som fikk revet klærne av seg og ble avvist av politiet på stedet.

En forklaring på den manglende beskyttelsen er at politiet var forberedt på problemene fra forrige nyttårsaften, nemlig lommetyver, fyll og at folk skjøt nyttårsraketter på hverandre.

Og da folkemengden vokste og ble uoversiktlig, var det to katastrofescenarioer som dukket opp i politiets tanker: noe som lignet på det nylige terrorangrepet i Paris og tragedien under Love Parade i nabobyen Duisburg i 2010.

Der ble 21 mennesker klemt til døde og over 500 skadet fordi panikk brøt ut i et trangt område. At menneskemassen i Köln skjulte utallige seksuelle overgrep, skjønte de ikke før etterpå.

Altfor sent

Ved siden av det rystende omfanget, er nettopp de trege reaksjonene årsaken til at overgrepene nyttårsaften fikk en slik betydning. Første nyttårsdag sendte politiet ut en pressemelding om en fredelig feiring. Det tok et par dager til før sannheten begynte å boble i mediene. Først 4. januar tok det av. Politikerne strevde, og mange kom altfor sent på banen.

For ytre høyre ble Köln fremfor alt en bekreftelse på at forbrytelser utført av asylsøkere og flyktninger feies under teppet, på at pressen lyver – og på trusselen fra islam.

Internasjonalt tvitret Donald Trump om migrant-faren. For tilhengere av «tradisjonelle verdier» som Viktor Orbán i Ungarn eller Vladimir Putin i Russland var Köln et drømmeeksempel på konsekvensene av en liberal politikk.

Rus og desperasjon

Fakta så langt er at 1182 ugjerninger ble anmeldt, 497 av dem seksuelle overgrep, av dem fem voldtekter. Statsadvokaten etterforsker fortsatt 183 mulige gjerningsmenn, et flertall fra Marokko og Algerie, 14 fra Syria. 17 dommer for tyveri er falt. Politiet har analysert telefontrafikken og kommet til at 2000 menn fra Nord-Afrika og Midtøsten oppholdt seg i området – mot 150 politifolk. Så langt er det ikke bevist at det dreier seg om en organisert forbrytelse, men meldinger om fest sendt fra venn til venn.

Avisen har snakket med en som innrømmer å ha befølt kvinner og slapp unna politiet, og en som ble dømt til to års betinget fengsel for å ha stjålet en panteflaske fra en ryggsekk. Begge fra Marokko med samme historie: En trøstesløs oppvekst, skuffelse over at livet i Tyskland knapt var bedre, null fremtidshåp.

De to var ruset til tinningene av narkotika og alkohol nyttårsaften, som så mange av mennene den natten. 73 av de 183 som etterforsker har søkt asyl, 36 oppholder seg illegalt.

Köln ble ventilen

Jernbanestasjonen i Köln ligger vegg i vegg med byens berømte katedral. Plassen foran er et knutepunkt, fullt av folk, «Tysklands speil», mener Helge Malchow, forlegger med utsikt dit fra kontoret. Han ser nyttårsaften i Köln som et uttrykk for «tidsånden». Altså at uroen omkring flyktningene og migrantene som kom til landet hadde vokst og vokst, uten å få utløp. Köln ble ventilen, etterpå akselererte utviklingen brått, debatten hardnet, følelsene ble mer intense. Som Malchow sier det: Det er mer hat i folks ansikter enn før.

En mer konkret konsekvens er at regjeringspartiene nylig ble enige om at straffen for seksualforbrytelser skal skjerpes (noe ikke minst feminister har kjempet for i lang tid), slik at også beføling og antasting lettere skal føre til dom.

Nyttårsaften var sjokkerende og opprivende, på et nivå som kanskje kan kalles en nasjonal tragedie. Ikke av den samlende sorten, men som et sår som ikke kan gro. Også et halvt år etter tolkes, forstås og brukes hendelsen alt etter politisk ståsted.

Les mer om

  1. Tyskland
  2. Flyktningpolitikk