Det tapte Bretton Woods: I dag står vi fjernere fra konferansens idealer enn noen gang tidligere | Einar Lie

Konferansen i Bretton Woods i 1944 har hatt en nærmest mytisk betydning som symbol på mulighetene til å omskape internasjonal økonomi gjennom avtaler.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

I sommer tilbrakte jeg først en uke på en faglig konferanse i økonomisk historie i Boston, deretter hadde jeg en hyggelig ukes ferie med bil i USAs nordøstligste stater. For ikke helt å slippe taket i de store spørsmålene i internasjonal økonomi, la jeg også turen innom Hotel Mount Washington i Bretton Woods i New Hampshire.

I dette gedigne luksushotellet møttes ledere og eksperter fra 44 land i 1944 for å etablere prinsipper og institusjoner for organisering av internasjonale finansielle forhold etter krigen. Rammeverket for den økonomiske utviklingen i etterkrigstiden– «the silver fifties and golden sixties», betegnelser som er satt på tiårenes skinnende utvikling, ble lagt i løpet av den måneden delegatene var samlet.

Les hele saken med abonnement