Kommentar

I forsvar - mot seg selv

 • Harald Stanghelle
  Kommentator

afp000710129-95oxf7ngoI.jpg Olav Olsen

Rød tråd. Frp er nøyaktig det samme i dag som i går, var Siv Jensens røde tråd i landsmøte- talen. Tro det den som vil.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Den norske modellen står i veien for det norske folk», var Siv Jensens budskap forrige gang Fremskrittspartiet holdt landsmøte på Gardermoen. Da fikk vi høre at pensjonsreformen innebar et «organisert ran», at «innvandringspolitikken ikke er bærekraftig», og at handlingsregelen «står i veien for fornuftige løsninger».

Et år senere er den samme Frp-lederen tilbake i den samme landsmøtesalen. Hun i ferd med å bli varm i finansministerstolen, og vi hører ikke mer til handlingsregelens ødeleggende kraft. Ikke hører vi noe om pensjonsreformens ranseffekt heller.

Blåkopi av seg selv

Likevel insisterer Siv Jensen på at Fremskrittspartiet i posisjon er en blåkopi av opposisjonspartiet ved samme navn. Og selvsagt er det sine egne hun må få til å kjøpe denne virkelighetsbeskrivelsen. Derfor var årets landsmøtebudskap en meget offensiv forsvarstale rettet mot de mange utålmodige Frp-sjelene som synes de ikke helt kjenner igjen sitt gamle parti. Og de enda flere som synes det går for sakte å forandre Norge.

Likevel insisterer Siv Jensen på at Fremskrittspartiet i posisjon er en blåkopi av opposisjonspartiet ved samme navn. Og selvsagt er det sine egne hun må få til å kjøpe denne virkelighetsbeskrivelsen.

Det var et svar til «anspentheten i rørsla vår», som nestleder Per Sandberg nylig beskrev i et intervju med Klassekampen.

Krevende øvelse

«Ta dere tid til å stoppe opp, og gled dere litt!», var Siv Jensen intense oppfordring til sine kjernetropper.

Hun vet hva hun snakker om. Hele sitt politiske liv har hun tilhørt en bevegelse som bare har hatt forakt til overs for at ting tar tid, og at sten må bygges på sten.

Nå er det selveste Frp-lederen som må minne sitt landsmøte om at nettopp slik er det. Også for Fremskrittspartiet. For nå er det blitt et regjeringsparti som må være villig til å betale ansvarlighetens pris.

Det er en krevende øvelse — både for Siv Jensen og for helgens landsmøteparti.

Men Siv Jensen har rett når hun raljerer med alle oss som har hatt vansker for å se for oss Frp som et finansministerparti. For partiet «beviser hver dag at vi kan ta ansvar», sa Siv Jensen. Ja, så skikkelig oppfører partiet seg i regjeringskontorene at Arbeiderpartiets Martin Kolberg for drøyt to måneder siden fikk hele Dagbladets forside til disposisjon for anklagen om at Frp «bedriver politisk bedrageri» ved å forandre seg.

Hornene på veggen

Siv Jensen vil være dundrende uenig i alt dette.

I fredagens tale brukte hun da også Anders Lange, John Alvheim og Carl I. Hagen som sannhetsvitner på at Frp-sjelen er intakt. Fortsatt skal «folk flest» være i sentrum. Fortsatt skal partiet være den lille manns forsvarer. Og fortsatt skal det gjøre livet enklere for oss alle.

«Jeg ser lyset i tunnelen etter åtte år mørkt sosialiststyre», tordnet Anders Anundsen i filmen som i går skulle få opp stemningen i landmøtesalen. Det er ikke sikkert han vil uttrykke seg like bombastisk etter seks måneder som justisminister.

For riktignok er det ingen tvil om at Fremskrittspartiet også som regjeringsparti utgjør en forskjell. Men det vi hører både på Gardermoen og fra regjeringskontorene minner mer opprydding enn et systemskifte.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Frp var mer kompromissvillige enn de liker å innrømme. Derfor klarte de å forandre Norge en hel del.

 2. KOMMENTAR

  Harald Stanghelle: Frp er i støtet

 3. KOMMENTAR

  Frp blir stadig mer lik de andre

 4. POLITIKK

  Frp utenfor regjeringen – åpner for lederstrid

 5. KOMMENTAR

  «På ett område representerer Erna Solbergs regjering udiskutabel historie.»

 6. KOMMENTAR

  Er Erna Solberg klar for den vanskelige andrerunden?