Kommentar

Alt mitt er ditt, elskling

 • Joacim Lund
  kommentator

Det barn trenger mer enn egne telefoner og nettbrett, er foreldre som bryr seg og involverer seg i barnas digitale liv. Joacim Lund

Fem år. Presset øker. Hvor gamle bør barna være før vi kjøper nettbrett og smarttelefoner til dem?

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

– Men pappa! Alle har det!

Femåringen forlanger egen Ipad. Hun har tilgang til to hjemme, i tillegg til smarttelefoner og en gammel Mac. Det holder ikke. Hun er ikke fornøyd. Hun vil ha sin egen. Uten restriksjoner på bruk. Herre, gi meg styrke.

Jeg ville nok respondert positivt på en mer kreativ argumentasjon. Etter mer enn 20 år med småbarn i flere kull har jeg hørt det samme argumentet fremført i en uendelig rekke variasjoner. Dessuten er historien hennes en statistisk bløff.

Bruk av Ipad er greit. Hjernedød bruk av Ipad er ugreit.

Alle femåringer har selvfølgelig ikke egen Ipad. Bare ett av tre barn mellom fem og åtte år har tilgang til eget nettbrett, ifølge Medietilsynets Barn og medier-undersøkelser, som ble publisert for bare en uke siden. Så ikke prøv deg. Jeg gir ikke etter. Eller?

Saman er ein mindre aleine

– Jeg har 422 venner. Likevel er jeg ensom.

Slik åpner en video som er blitt heftig delt i sosiale medier den siste uken. Melankolsk musikk. Myk mannsstemme. Han snakker om hvordan vi stirrer på skjermene våre. At vi ikke snakker sammen lenger. Hvordan teknologien skaper avgrunner. Mellom deg og meg. Oss og virkeligheten.

– Du blir neppe verdens beste far dersom du ikke kan underholde barnet ditt uten en Ipad, sier han. Oi, da. Og jeg som lar femåringen holde på med Ipaden hver eneste dag! Gode Gud! Vil hun ende i rennesteinen? Og jeg i helvete?

Nostalgi

Vi som ble kjønnsmodne på 1980-tallet får lett en klump i halsen når vi tenker tilbake på en pliktløs, uskyldig tid da tavlesvampen luktet surt, vi badet nakne i et tjern etter skolen, tok en backspin på T-banestasjonen, klinte med jenter med høyt hår og angoragenser på ungdomsdiscoen og kjøpte Stjernepose for å bytte Kiss-kort med kompisene på lørdagene (nokså likt det ungdommer holder på med i dag, antar jeg), og så godtar vi premisset, at det er teknologien som tok det fra oss. Vi lar oss lure.

En annen avgrunn

Moralen i denne «rørende» videoen er at du skal våkne opp fra din digitale transe og droppe duppedittene, også på vegne av barna dine, før det er for sent. Det er en retorisk kortslutning. Nekter du barna dine å holde på med mobiltelefonen, kan du i alle fall være helt sikker på å skape en avgrunn – mellom dem og deg.

Vi foreldre er late og uinteresserte

For barna som vokser opp i dag, er smarttelefonen mer enn noe som lager lyd når du trykker på knappene. Den er en viktig arena for læring, kreativitet, kommunikasjon og underholdning.

Klart ungene må få bruke teknologi. Ellers blir de jo underdogs. Da kan vi godt begynne å snakke om rennestein og helvete. Men en positiv holdning til teknologi betyr ikke at det skal være helt frislipp.

Sammen også på nett

Femåringer bruker tiden sin på å sove, være sammen med familien, møte (virkelige) venner, se film/TV og trene. I den rekkefølgen. Medietilsynets påstand, ikke min. Internett er ikke engang inne på topp 5-listen, og slik bør det være. Ingen har godt av skjermtid hele dagen – alle har godt av voksne som passer på. Bruk av Ipad er greit. Hjernedød bruk av Ipad er ugreit.

Mobbing finnes på nett. Ikke mer enn i den virkelige verden, men den finnes. Ubehagelige spillopplevelser også. Ikke mange, men noen. Barna debuterer tidlig som mediebrukere. Da er det er viktig at foreldre debuterer tidlig som deres trygge støttespillere også, skriver Medietilsynet i rapporten. Det er der det går skeis. Vi foreldre er late og uinteresserte.

Derfor blir det ingen egen Ipad, elskling. Ikke ennå. Ingen fri bruk heller. Vi bruker heller min Ipad sammen, OK?

Les også:

 1. Les også

  Selvmordsrefleksjoner og sosiale medier

 2. Les også

  Hva skjer med ditt digitale liv når du dør?

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. FAMILIE OG OPPVEKST

  Nå skal barnehagene digitaliseres

 2. FAMILIE OG OPPVEKST

  Hjemme hos denne familien er det tydelige regler for skjermbruk: – Det er en del av barneoppdragelsen

 3. DIGITAL

  Ny forskning: Skadelig for barn å bruke mobile enheter før leggetid

 4. SPREK

  Nå skal Olav (17 måneder) og andre småbarn læres opp i skjermvett

 5. FAMILIE OG OPPVEKST

  Barnet har ødelagt skolens nettbrett. Når skal foreldrene betale?

 6. OSLOBY

  Slik blir den digitale hverdagen i barnehagen.