Kommentar

Liten og grønn i skandalenes skygge

Debatten om grønn innkjøpspolitikk tok aldri av mens Giske-saken raste.

Nyvalgt talsperson Arild Hermstad (t.v) og avtroppende stortingsrepresentant Per Espen Stoknes fortalte frodig om de grønne. Foto: Berg-Rusten, Ole / NTB Scanpix

 • Halvor Hegtun
  Halvor Hegtun
  Journalist
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Vi mennesker går alle rundt med våre idéer. Det behøver ikke å være de helt store vyene og visjonene, kanskje, men bare ett eller annet som vi brenner litt for. Gjerne vil ha utrettet. Bidratt med.

Så kommer det ting som legger seg i veien. Roter til. Forkludrer.

En slik historie ble på gripende vis brettet ut under Miljøpartiet De Grønnes sommeravslutning på kneipa «Bruket» i Landbrukskvartalet på Grønland onsdag. Gründeren, psykologen og BI-forskeren Per Espen Stoknes fortalte hvordan han opplevde å komme rekende som grønn inn i rikspolitikken i fjor høst.

Å være er å være vara

MDG vant ett mandat ved stortingsvalget. Den plassen gikk ikke til Rasmus Hansson, som forsvant ut etter én periode, men i stedet til Une Bastholm, som var gravid og måtte starte sin stortingskarriere med å slippe frem en vara. Og varaen var altså Stoknes. Nummer to på Oslo-listen. Kultivert akademiker med avdempet nordvestlandsdialekt.

Hva skjedde da Stoknes skulle være med å styre landet? Jo, først kom saken om Carl I. Hagen som ikke skulle begynne i nobelkomitéen. Så kom Giske-saken. Så kom Tonning Riise-saken. Og Leirstein-saken. Og Olemic Thommessen-saken. Og Skei Grande-saken. Og Navarsete-saken.

Stoknes ramset opp disse begredelighetene i et fryktelig tempo, der han satt sammen med partifelle Arild Hermstad, og kom forbilledelig raskt til poenget:

Han fikk alle møkkasakene midt i fleisen. Ble oversett. For mediene var det lite interessant å skrive om MDGs grønne innkjøpspolitikk når man i stedet kunne skrive om Hadia og Trond.

Grei stemning i langt lokale

Pressen ble nøkternt, men helt greit traktert med jordbær, appelsinbåter og kokesjokolade under sommeravslutningen. Stemningen i det avlange lokalet var ufortettet, men god.

I valgkampen utelukket Ap-leder Jonas Gahr Støre et regjeringssamarbeid med MDG. Den øvelsen tror ikke MDG at Støre vil gjøre en gang til, selv om både Hermstad og Stoknes tror det vil ta tid «å redde Ap ut av oljenæringens klør». For i Oslo går byrådssamarbeidet med SV og Ap sin gang, og i Stortinget har MDG, ifølge Stoknes, snakket nyttig og fint med Ap om avfallsmeldingen, grønne innkjøp, biogass, hyperloop og smarte byer.

Ikke spør hva det er

Ogs kampen mot heliumballonger ble for MDG en god markeringssak i stortingsåret som gikk. Det skal stilles lister i opptil 200 kommuner neste høst, markert mer enn i 2015.

Hva hyperloop er for noe? Ikke still journalister altfor detaljerte spørsmål om akkurat dét. Hyperloop har noe med nymotens, datastøttede transportmetoder å gjøre, men detaljene ble det lite tid til å sette seg inn i mens de andre sakene raste.

Les mer om

 1. Arild Hermstad
 2. Hyperloop
 3. Politikk
 4. Miljøpartiet De Grønne (MDG)

Relevante artikler

 1. POLITIKK
  Publisert:

  Arild Hermstad valgt til ny leder i MDG

 2. POLITIKK
  Publisert:

  Mener MDG må velge venstresiden foran stortingsvalget i 2021

 3. POLITIKK
  Publisert:

  MDG har mistet åtte kommunestyre-representanter siden nyttår. Han får mye av skylden.

 4. OSLO
  Publisert:

  Ap på Stortinget overkjører Oslo og sikrer E18-utbygging

 5. NORGE
  Publisert:

  Tviler på Giske-omkamp på årsmøtet i Trøndelag

 6. KOMMENTAR
  Publisert:

  Arbeiderpartiet lekker. Finnes det en rørlegger noe sted?