Kommentar

Inge D. Hanssen om ubåt-drapet i Danmark: Peter Madsens tidligere elskerinner kan bli viktige vitner for aktor

  • Inge D. Hanssen (rettskommentator)
    Inge D. Hanssen (rettskommentator)
Et bilde fra 24. april 2004 viser Peter Madsen i sin hjemmebygde ubåt UC3 Nautilus.

KØBENHAVN (Aftenposten). Lastet ned filer med kvinnedrap på PC-en. Ekte drap.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ubåtkapteinens interesse for grenseoverskridende sex blir et viktig element i bevisrekken aktoratet kommer til å legge frem her i Københavns byret.

Specialanklager Jakob Buch-Jepsen mener at Peter Madsen må dømmes til livsvarig fengsel, og da er det trolig nødvendig å overbevise retten om at drapet på den 30 år gamle svenske journalisten Kim Wall var planlagt og seksuelt motivert.

Sex i ubåten.

Flere kvinner har den siste tiden stått frem offentlig og fortalt om sitt forhold til Madsen, blant andre en kvinne som har vært hans elskerinne i 14 år. Til danske medier har hun forklart at hun gjentatt ganger har hatt sex med Madsen i ubåten.

Det samme har en tidligere pornomodell forklart til politiet. Og det er avansert og grenseoverskridende seksuell aktivitet kvinnene forteller om.

For aktoratet er det sentralt å få frem hvordan Madsen tidligere har oppført seg overfor kvinner – at det ikke var noen tilfeldighet at han inviterte Kim Wall på tur med ubåten, at han utførte seksuelle handlinger mot henne, og at han til slutt drepte henne.

En sag med gult håndtak.

Funn på Madsens egen PC støtter etter påtalemyndighetens oppfatning påstanden om et planlagt drap. På harddisken på datamaskinen hans er det lastet ned filer med oppsiktsvekkende innhold: Kvinner som tortureres. Kvinner som drepes. Ekte drap.

En sag med gult håndtak vil trolig bli et annet sentralt punkt i bevisførselen. Det er på det rene at Madsen tok med seg en slik sag om bord i ubåten «Nautilus» før møtet med Kim Wall.

Hva skulle han med en sag i en ubåt hvor det nesten ikke fantes treverk?

Et seksuelt motiv.

I tillegg hadde han med seg kniv, skrutrekkere, stropper, strips og rør om bord. Hva skulle han med det?

Ifølge tiltalebeslutningen – eller anklageskriftet, som det heter i dansk strafferett – brukte han kniven og skrutrekkere til å skjende Kim Wall seksuelt for deretter å drepe henne. Stropper, strips og rør ble benyttet da han skulle senke likdelene i sjøen.

Med dette som bakteppe mener aktor at drapet på Kim Wall var planlagt og har et seksuelt motiv.

30. april 2008 ble Peter Madsen fotografert foran ubåten.

Madsen nekter for drapet.

Peter Madsen nekter for å ha drept Kim Wall, men han erkjenner å ha partert liket og kastet det i sjøen i Køge Bugt. Han nekter også for å ha mishandlet henne seksuelt før hun døde.

Madsens forsvarer, advokat Betina Hald Engmark, er en av Danmarks mest erfarne forsvarsadvokater. Det er ingen tvil om at hun står foran en utfordrende sak.

Internasjonal interesse.

Det er ikke overraskende at rettssaken mot Peter Madsen omfattes av stor internasjonal interesse. Når rettssaken starter i Københavns byret torsdag morgen, blir den fulgt av 95 journalister fra 12 land.

Saken er ikke bare noe av det groveste i dansk rettshistorie. Selv i internasjonal sammenheng er den unik.

Spørsmålet vi alle stiller oss; hvordan er dette mulig?

Det er ikke sikkert at Peter Madsen gir oss svaret.

Les mer om

  1. Peter Madsen
  2. Drap
  3. Kim Wall