Bittersøt sukkeromveltning

Stevia er 300 ganger søtere enn sukker. Ikke skadelig for tennene. Ingen kalorier. Sannsynlig positiv effekt for dem som sliter med fedme, diabetes, høy og blodtrykk, skriver Yngve Ekern.

Sukkerindustrien revolusjoneres når EU omsider godkjenner den supersøte planten stevia.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Historien er søt fordi «alle» har visst om og brukt stevia, som i årevis er dyrket «underground» i helsekostmiljøer. Blomstergartnere har solgt den som potteblomst. Helsebevisste har dyrket den hjemme og delt med venner og venners venner. Men historien er også litt bitter, fordi både helsemyndigheter og sukkerindustrien i årevis har holdt utviklingen tilbake. 300 ganger søtere enn sukker. Ikke skadelig for tennene. Ingen kalorier. Sannsynlig positiv effekt for dem som sliter med fedme, diabetes, høyt blodtrykk.

Yngve Ekern, matjournalist

Kan det bli bedre? Njaa, har både Mattilsynet i Norge, EU og den internasjonale sukkerindustrien, som Coca-Cola, svart. De vil vente og se, dokumentasjonen er ikke helt klar… Og det finnes jo aspartam, et allerede innarbeidet, og ikke minst patentregulert, stoff…

Historiens kraftlinje har vært denne: Mattilsynets regel er at en matvare som ikke har vært dokumentert omsatt før 1999 må regnes som ny mat og skal risikovurderes. Dette er uavhengig av EØS, likevel stor vurderingen av stevia bom fast. Siden steviol glycosid, selve søtningsstoffet som trekkes ut av planten, ikke er en matvare (som for eksempel honning) ble det regnet som et tilsetningsstoff. Og regelverket om tilsetningsstoffer – se, det er en del av EØS-avtalen!

I Japan har stevia, både plante og ekstrakt, vært i salg med offentlig velsignelse i over 20 år. I EU har reell vurdering av ekstrakten trukket ut, for å si det sånn – etter finurlig lobbyisme fra den tradisjonelle sukkerindustrien, hevder tilhengerne av den grønne gleden.

Skal det være en søt blomst, frue? Slik har blomsterhandlere kamuflert salget av stevia.

Skal det være en søt blomst, frue? Slik har blomsterhandlere kamuflert salget av stevia. Den har bare vært lovlig omsatt som prydplante. Økologiske utsalg har solgt den åpenlyst som en urt, som sivil ulydighet. Og de store nettbutikkene som selger alskens helsepreparater har knivet om å falby virkestoffet i pulverform. Rundt 350 kroner for 250 gram.

Det er den europeiske myndigheten for matsikkerhet, EFSA, som nå endelig stempler stevia godkjent, etter en risikovurdering fra januar, den siste av flere med et blendahvitt smil av en konklusjon. Selv om det er et fullstendig naturlig plantestoff får stevia den litt belastende betegnelsen E960, og uansett blir det foreslått en grense for hvor mye vi bør få i oss, for sikkerhets skyld.

Men hjemmedyrkerne fikk rett. Nyheten om frislippet er en gledelig nyhet, selv om det skal en siste formell runde i EØS og antagelig ikke blir i alminnelig handel før våren 2012. Coca-Cola i Frankrike har allerede laget en Fanta med stevia, tillatt i en prøveperiode før EFSA-godkjenningen.

Ironien – åh, så bittersøt! – er at EFSA samtidig vil ta et steg tilbake og enda en gang se nærmere på nettopp aspartam. At dette kunstige søtningsmiddelet og dess like sannsynligvis er forbundet med helseskade, særlig for gravide kvinner, er i ferd med å bli allment akseptert. EFSA skal revurdere aspartam innen september 2012.

En ting er sikkert: Vi kommer ikke til å få en undergrunnsbevegelse som med store smil om munnen distribuerer aspartam ulovlig.

yngve.ekern@aftenposten.no