Kommentar

Rekk opp hånden den som vil ha munnbind til 600 kroner pakken | Joacim Lund

Anbefalingen var ventet. Utfordringen blir å få folk til å følge den.

Fra mandag anbefaler helsemyndighetene bruk av munnbind når det er vanskelig å opprettholde en avstand på minst 1 meter. Espedal, Jan Tomas

 • Joacim Lund
  kommentator
Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det var ingen som holdt pusten før helseminister Bent Høies (H) pressekonferanse fredag. Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Høie selv har alle hintet på inn- og utpust den siste uken om at det kan komme en anbefaling om bruk av munnbind «i enkelte situasjoner, i noen geografiske områder og for en begrenset tidsperiode», som assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad formulerte det.

Etter pressekonferansen er det klart at rådene er langt fra generelle, men tydelig avgrenset. «Enkelte situasjoner» er i kollektivtrafikken, men ikke for barn og bare dersom det er fullt og vanskelig å holde avstand til andre passasjerer. «Noen geografiske områder» er i Oslo og Indre Østfold. «En begrenset tidsperiode» er de neste to ukene.

Spørsmålet er hvor mange som vil følge rådene.

Hamstring er forbeholdt de rike

Anbefalingen er godt begrunnet. Riktignok gir munnbind langt dårligere beskyttelse enn å holde avstand, men det gir tross alt en ekstra beskyttelse på for eksempel en litt for full buss. Angivelig vil det heller ikke bli noe problem å få tak i munnbind. Apotekene har mange på lager og har satt en grense på to pakker munnbind pr. kunde, med 50 i hver, for å unngå at folk hamstrer.

Jeg tviler på at hamstring vil bli et stort problem. For hvem hamstrer egentlig munnbind til 600 kroner pakken når de ikke pålegges, men bare anbefales å bruke dem?

Prisen tar pusten fra hvem som helst

Ifølge NRK spratt prisen på en pakke munnbind hos Boots-kjeden opp fra 100 kroner til 799 kroner på det høyeste. Ifølge Dagens Næringsliv har den nå falt igjen, til 599 kroner, eller 12 kroner ekstra for hver busstur. For mange vil det kunne være en ekstrautgift de simpelthen ikke har råd til – eller ønsker å prioritere.

Det er selvsagt ikke helsemyndighetenes skyld at prisen på munnbind har skutt i været. Apotekene bedyrer at det heller ikke er de som skor seg. De faste leverandørene har gått tomme slik at apotekene må bestille munnbind fra andre leverandører som tar seg bedre betalt.

Helsemyndighetene er åpenbart oppmerksomme på at de høye prisene vil kunne føre til at mange som bør bruke munnbind, dropper det, eller at engangsmunnbind brukes mange ganger for å spare penger. Allerede før pressekonferansen understreket Helsedirektoratet at det er fullt mulig å sy sitt eget.

Fra podiet gjentok Høie flere ganger at tøymunnbind er både billigere og mer miljøvennlig. Men skal mange nok bruke munnbind i kollektivtrafikken til at det har en betydelig effekt, må prisene på engangsmunnbind ned.

Det er en dårlig smittevernstrategi å satse på at «Hele Norge syr».

 1. Les også

  Sy munnbind selv? Slik blir myndighetenes anbefalinger.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Munnbind
 3. Koronaviruset
 4. Helsedirektoratet
 5. Trikk
 6. Buss
 7. Anbefaling

Koronaviruset

 1. OSLOBY

  NRK: Syke helsefagarbeidere skal ha følt seg presset til å komme på jobb

 2. OSLOBY

  Motstridende beskjeder om håndheving av munnbindpåbud i Oslo - nå truer politiet med bøter

 3. KULTUR

  Mener tiden er moden for å gå opp til 600–700 i de store operasalene

 4. OSLOBY

  Raymond Johansen: – Noe av det vi får fra helsemyndighetene er synsing

 5. OSLOBY

  Da var koronakrangelen avblåst for denne gang: – Dette skulle vi gjerne ha unngått

 6. OSLOBY

  Byrådslederen om kritikk fra Høie: – Jeg synes helseministeren gikk for langt. Det er uklokt.