Kommentar

Trump smaker egen medisin | Frank Rossavik

 • Frank Rossavik
  Frank Rossavik
  Kommentator

Foto: Evan Vucci, TT / NTB Scanpix

Hverken den nye presidenten eller mange av velgerne hans skiller mellom løgn og sannhet. Nå får de offentligheten de har bedt om.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Journalistyrket er usikkert, men sannelig er det godt ikke å være forfatter av politisk tv-drama eller satire. Hva skal de finne på når virkeligheten er helt urealistisk?

Nå har altså nettstedet Buzzfeed, som har vært sett på som et seriøst innslag i virvaret av nye medier, offentliggjort et dokument med påstander om Donald Trump og hans forhold til Russland som selv i januar 2017 må anses for å være absurde.

Påskuddet var at de amerikanske etterretningsorganisasjonene ga avtroppende president Barack Obama og påtroppende president Trump et sammendrag – de skulle være klar over hva slags alvorlige anklager som finnes «der ute». Tjenestene gikk ikke god for innholdet.

Les også

USA-eksperter: Trump-velgerne vil neppe bry seg med påstandene om tvilsomme videoer - uavhengig om de er sanne eller ikke

Holdt tilbake

Buzzfeed mener å gjøre offentligheten en tjeneste ved å legge hele det opprinnelige dokumentet ut, slik at «amerikanere selv kan gjøre seg opp en mening om påstandene om den nye presidenten, som lenge har vært kjent i maktens korridorer».

Dokumentet har også vært kjent for seriøse amerikanske mediehus. Disse har valgt ikke å offentliggjøre, rett og slett fordi påstandene ikke lar seg verifisere. Noen av dem skal også være åpenbart feilaktige.

Her belyses kjernen i skillet mellom såkalte gamle og nye medier. Også «gamle» medier kan gjøre feil, men prøver å unngå dem ved å sjekke opplysninger og vurdere kilders troverdighet. Jo mer alvorlige opplysningene er, desto viktigere å kvalitetssikre.

Les også

Derfor lurer verden på hva som skjedde på Trumps hotellrom i Moskva.

Postfaktuell virkelighet

Mange nye medier ignorerer slike grunnleggende journalistiske metoder. At nettsteder som ønsker å spre konspirasjonsteorier og bevisst løgnaktige nyheter gjør det, gir seg selv. Eksempelet fra Buzzfeed viser at også mer seriøse folk lar seg rive med.

Buzzfeeds begrunnelse kan virke aktverdig, men er det ikke. Det siste året har vist at altfor mange vanlige folk ikke evner å skille skitt fra kanel. De prøver knapt nok. Alt handler om å tro det man vil tro – og å finne et nettsted som tilsynelatende bekrefter det.

De samme folkene valgte seg en president som har vært en pådriver for utviklingen. Trump løy i ett sett under hele valgkampen.

Les også

Rasende Trump: «Lever vi i Nazi-Tyskland»?

I Nazi-Tyskland?

Nå får Trump smake egen medisin, men hvilke konsekvenser får det?

Alt er tenkbart, også fordi Trump – som vanlig – ikke holder hodet kaldt. I en typisk Twitter-melding onsdag ettermiddag anklager han USAs etterretningstjeneste for å ha lekket dokumentet til offentligheten og stiller spørsmålet: «Lever vi i Nazi-Tyskland?»

Det borger ikke godt for forholdet mellom Det hvite hus og USAs etterretning.

Amerikanere burde dessuten ikke finne det betryggende å få en president som lurer på om han overtar makten i Nazi-Tyskland.

Les også

Kreml ler av påstandene om at russerne har tvilsomme videoer av Trump

Kan hjelpe Trump

Likevel er det ikke sikkert Trump taper på dette. Påstandene i dokumentet er svært lite troverdige. Trump og fanskaren kan lett hevde at politiserende etterretningsagenter og andre fiender konspirerer for å skade ham.

Hvor enkelt blir det ikke da å underminere også de mer troverdige – men heller ikke beviste – påstandene fra etterretningstjenestene om at Russland blandet seg inn i det amerikanske valget for å hjelpe Trump?

Slike sammenhenger ville kanskje være for fikse for forfattere av tv-drama, men virkeligheten kjenner ingen slike begrensninger.

Les flere kommentarer av Frank Rossavik:

Les også

 1. Farlig putinisering av Europa | Frank Rossavik

 2. Sinnaborgere og det selvinnlysende fornuftige | Frank Rossavik

 3. Et sjokk, men ingen overraskelse | Frank Rossavik

Les mer om

 1. Konspirasjonsteorier
 2. Russland
 3. Donald Trump
 4. Etterretning