«HUSNEGER, FORRÆDER, SIRKUSAPE» | Erik Tornes

keshvariny_doc6n2t0z3st3b69ai43r6-nTIQLret2y.jpg

Har unge debattanter virkelig noe å lære av Elisabeth Norheim?

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

«HAN TREKKER OPP stigen etter seg og brenner den. Faen ta den jævla svettpeisen. #onkelTom

Ordene tilhører samfunnsdebattanten Elisabeth Norheim, og ble rettet mot Frps Mazyar Keshvari etter et Aftenposten-intervju i april.

Jeg har lest en del lignende utspill fra Norheim de siste årene, men ble minnet på hennes ofte ufine debattstil da jeg forrige uke var invitert til Høgskolen i Oslo og Akershus for å fortelle hvordan vi i Aftenposten arbeider for å unngå hets og sjikane mot våre debattanter. Temaet ble ytterligere aktualisert av Elin Ørjasæter i Aftenposten denne uken, der hun beskriver hvordan en del debattanter for ofte møtes på usaklig – og av og til usmakelig – måte.

keshvari2_doc6n2t0tartfquzujd3r6-mzb7FyXyTU.jpg

Overraskelsen var stor da jeg forsto at Elisabeth Norheim – som satt på den andre siden av bordet – er sentral i det Fritt Ord-støttede prosjektet ved Senter for velferds— og arbeidslivsforskning. På innspillsmøtet deltok for øvrig også representanter fra flere aviser, samt politiet.Prosjektet «Nye Stemmer», som er et annet prosjekt Norheim jobber med, retter seg inn mot nye debattanter fra 16 til 35 år, og tilhører Organisasjonen mot offentlig diskriminering. Der er ett av målene å gjøre det enklere for unge debattanter å unngå hets - og man skal «ved hjelp av samarbeid mellom medier, forskere, organisasjoner og politikere løse den utfordringen det er at unge vegrer seg for å delta.» Vi må håpe at begge disse prosjektene lykkes.

Norheim har tidligere jobbet med et tilsvarende prosjekt, der både Aftenposten og Litteraturhuset var med. Dette prosjektet ble ikke ferdigstilt.

Paradokset er at Elisabeth Norheim kan stå som et eksempel på alt debattanter ikke bør gjøre dersom de ønsker en saklig og god debatt, fri for hets og sjikane.

Det viser disse Facebook-innleggene, fortsatt om Keshvari, på en brutal måte:

«(…) med ondt skal ondt fordrives er mitt motto hva angår han tøvkuken der. Jeg har fått nok av han. Det er all inn fom nå.»

«Hahahaha tøvkuken er en lykkejeger.»

Norheim postet også et bilde av Keshvari utenfor Stortinget med ordene:

HUSNEGER

SVETTPEISEN

FORRÆDER

SIRKUSAPE

RÆVSLIKKER

#jegbarespør

Hvordan skal folk orke å engasjere seg?

Dette er selvsagt ikke særlig trivelig for Keshvari, men det er også et problem for demokratiet hvis debattanter og politikere risikerer å bli møtt på denne måten. Og hva hvis unge debattanter tror at dette er en grei måte å ytre seg på? Keshvari skriver på Facebook at han selv ikke kommer til å trekke seg fra debattene, men at han forstår godt hvorfor andre ikke orker å engasjere seg. Han er neppe alene.

Elisabeth Norheim kan stå som et eksempel på alt debattanter ikke bør gjøre dersom de ønsker en saklig og god debatt, fri for hets og sjikane

Om frilansjournalist Suzanne Aabel, også kjent fra Bloggerne på TV 2, skriver Norheim nylig:

«(…) når man får fyken fra TV 2 pga pod (dop, min anm.) og må livnære seg på å jobbe i ei kantine og servere de folka man drømmer om å bli er det kanskje en fordel å ligge lavt å ikke bitche om folk som er mye yngre enn en selv og som faktisk klarer å få til noe.»

Aabel jobber fortsatt med TV 2. Hun har ikke fått sparken.

Trenger ikke å akseptere sjikane

Jeg har selv brukt mye tid på å snakke med ungdommer for å invitere dem til å delta i samfunnsdebatten. Tilliten til egen gjennomslagskraft er ofte overraskende liten. Unge (og ferske) debattanter trenger trygge rammer, de trenger også å vite at hets og sjikane ikke er noe man skal akseptere.

Det er godt mulig at Norheim har nettverk og erfaring de nye stemmene kan dra nytte av, men først og frem bør de lære av henne hvordan man ikke bør debattere.

Oppdatert 13.30: Norheim ønsker å tituleres som samfunnsdebattant, ettersom hun ikke har blogget siden 2014. Norheim påpeker også at hun ikke påstår at Aabel har mistet jobben i TV 2 på grunn av overdose, men på grunn av dop. Det stemmer fortsatt ikke.

Oppdatert 11.22 med mer informasjon om de to debattprosjektene Norheim er involvert i.

PS! Evy Ellingvåg påpeker i kommentarfeltet helt korrekt at bildet Norheim har lagt ut av Keshvari utenfor Stortinget er hentet fra TV 2. Det endrer ikke noe ved min kritikk: Bildet er bare en del av Norheims innlegg, og hun benytter bildet på en annen måte enn TV 2.

Twitter: ErikTornes

Les også:

Elin Ørjasæter:

Les også

Med jevne mellomrom blir jeg oppringt av redaksjoner som vil ha en innvandringskritisk stemme. Før sa jeg ja. Nå sier jeg nei.

Intervju med Mazyar Keshvari: