Kommentar

Språk og uttrykk: Vet du hva det vil si å reise kjerringa?

  • Torstein Hvattum
    Torstein Hvattum
    Kommentator

Når en bjørn dasker en flue på sin herres panne, kan hensikten være god, men resultatet ulykksalig. Foto: Olsen, Olav

Det er vel og bra å ta kvinner i forsvar. Men velg ditt idiom med omhu når du først tar det i bruk.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For ordens skyld, en liten forklaring: Et idiom er intet virus. Ordet kan muligens assosieres med noe fremmed og smittebærende, men idiomet er rett og slett munnhellet som på gjenkjennelig vis karakteriserer en situasjon eller en person.

Kresent valg av idiom uttrykker kunnskap og språklig fantasi. Bevisstløs bruk gjør oss til språklige parodier.

Hvilke ordtak kan du? Språkquiz

Tok kjerringa i forsvar

For noen tiår siden satt jeg på pressebenken i et kommunestyre der en kvinnelig politiker ble utsatt for massiv kritikk fra en rekke motstandere fra andre partier.

Den skarpe kritikken ble etter hvert så følelsesladet at en av hennes partikollegaer mente det fikk være nok. Han reiste seg resolutt og utbrøt indignert: «Herr ordfører, jeg kjenner et sterkt behov for å reise kjerringa.»

Jeg har en klar mistanke om at det omtenksomme medmennesket forsøkte seg på et idiom han neppe kjente opphavet til. Å reise kjerringa innebærer riktig nok å reise seg igjen etter et nederlag, men idiomets opprinnelse har ingen ting med nedbrutte, fortvilte kvinner å gjøre.

«Kjerringa» er navnet på mastehjulet i bunnen av en seilbåt. Når man reiser kjerringa, gjør man båten seilbar igjen ved å rigge masten på plass.

Det hører med til historien at kommunestyrerepresentanten høstet adskillig munter anerkjennelse for sitt språklige grep om forsvaret av partikollegaen. Med eleganse, flaks og sans for timing, kan man som kjent slippe unna med det meste.

Bøye seg i hatten

Tidligere Aftenposten-redaktør, nå ansvarlig forden populære spalten «Språket vårt», Per Egil Hegge, har begått en bok som bør være pensum for alle som liker å gjøre seg ekstra flid i å fargelegge språket.

Perler for svin er en samling 555 norske idiomer. Mange av dem uttrykk som så til de grader har glidd inn i vår dagligtale. Vi bruker dem mer eller mindre uten å være klar over det. Med mer eller mindre suksess.

Langrenns-esset Heidi Weng skapte et nytt uttrykk på direkten under OL i Sotsji for to år siden da hun «bøyde seg i hatten» for de svenske stafettjentenes gullmedalje.

Vi sier mye rart:

Weng blandet sammen uttrykkene «bøye seg i støvet» og «ta av seg hatten for», bevisst eller ubevisst. Det nye idiomet ble uansett en hit på YouTube.

«Gjøre noen en bjørnetjeneste» blir ofte misbrukt. Mange av oss tar utgangspunkt i den godstemte bamsen som uttrykk for en viktig og oppriktig vennetjeneste.

Men idiomets opprinnelse har en annen historie: I en av vismannen Æsops fabler dasker en tam bjørn en flue bort fra sin herres panne med en slik kraft at herren dør av slaget. Betydningen av idiomet er altså noe som er godt ment, men som resulterer i en ulykke.

Gro Harlem Brundtland utløste harme da hun som opposisjonsleder tidlig på 1980-tallet omtalte et forslag fra daværende finansminister Rolf Presthus som «vi kjenner lusa på gangen».

Et velbrukt idiom som åpenbart ble feiltolket av Kåre Willoch i sitt forsvar av Presthus: «Hun kalte finansministeren for en lus!» parerte statsministeren.

Drite på draget

Gro Harlem Brundtland var en dyktig politiker, men ingen utpreget finslepen retoriker. I dette tilfellet var hun antageligvis ganske så presis i valget av idiom for å beskrive forslaget fra Presthus som typisk høyrepolitikk, selv om det ble fremstilt som noe annet.

Går du deg daglig vill i floraen av fargerike idiomer, er det fort gjort «å drite på draget». Et særdeles folkelig uttrykk for å dumme seg ut.

Opprinnelsen er landbruksteknisk og konkret: Når en hest må tømme tarmen under arbeid, blir det unektelig grisete og illeluktende. Særlig hvis mageinnholdet havner på draget, det vil si trekkarmen på kjøretøyet.

twitter:@torsteinhvattum

Les også

  1. Språket vårt: Godt og vondt

  2. Sin og sine – igjen

  3. Pakkeforløp

Les mer om

  1. Kultur