Kommentar

Byrådet har et søppeldilemma | Andreas Slettholm

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

Søppelkaoset har vart i over tre måneder. Byrådet leter etter handlingsrom, men det er ikke så enkelt å finne.

Søppelet flyter og byrådet har ansvar for å rydde opp. Men hva skal Raymond Johansen egentlig gjøre?

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Jeg vil ikke gjøre noe med situasjonen nå. Så alvorlig synes jeg ikke den er.»

Det sa samferdselsbyråd Raymond Johansen vinteren for 24 år siden, da han ble konfrontert med manglende brøyting av veiene. Folk fikk trå til selv.

Johansens «måk sjæl» ble ansett som arrogant, men den unge byråden følte seg misforstått. Han «kunne ikke drive og detaljstyre de kommunale etatene», mente han.

Ektefølt frustrasjon

Johansen er lei av at denne historien stadig trekkes frem. Men erfaringen ligger nok i byrådslederens bakhode når han denne høsten har opplevd svikten i en annen grunnleggende, kommunal tjeneste.

For etter at byrådet forsto innså hvor mangelfull søppelinnhentingen var etter operatørskiftet, har Johansen vært tydelig på at han tar situasjonen alvorlig.

Ettersom han har klaget på innhentingen hos seg selv, er det liten grunn til å tvile på at Johansens engasjement er ektefølt.

 • Slik kan du sørge for at papirsøppelet ikke flyter over: Bestill nye dunker. Det er gratis.

«Driver og detaljstyrer»

Byrådslederen har tatt styringen, beordret granskning, krevd flere mannskaper og vært klar på at situasjonen ikke er akseptabel. Å få Renovasjonsetaten til å forstå at det er krise, har også vært en del av jobben.

Han «driver og detaljstyrer de kommunale etatene», slik han avviste for 24 år siden. Det er langt på vei et tegn på manglende tillit til etatens ledelse.

Etter en skandalehøst er det ikke helt utelukket at det kan få personellmessige konsekvenser i Renovasjonsetaten. Å avsette ledere vil være en måte å vise handlekraft på for et presset byråd. Men det kan også bli oppfattet som en form for ansvarsfraskrivelse fra politisk ledelse. Dessuten vil ikke endringer i etatsledelsen avhjelpe selve innhentingssituasjonen.

Men det var nå en gang etaten som ga hele Oslo-kontrakten til den lille aktøren Veireno. Mye tyder på at det var en gal beslutning, for å si det forsiktig, og en direkte årsak til den totale svikten i kommunens tjenestetilbud i høst. Da er det ikke urimelig at det får konsekvenser også for etaten.

Alvorlige brudd

Arbeidstilsynets nylig offenliggjorte gjennomgang av arbeidstiden til de ansatte i Veireno viser mange og til dels alvorlige brudd på arbeidstidsbestemmelsene.

Disse er bruddene graverende nok til at spørsmålet om å si opp kontrakten kommer på bordet. Hvorvidt det vil være juridisk holdbart, er én problemstilling. Om det er praktisk formålstjenlig er en annen.

Hvis en ny operatør skal gjennom en ny innkjøringsperiode er det risiko for nytt kaos. Verst tenkelig scenario for byrådet er å bytte operatør igjen akkurat når Veireno har klart å normalisere søppelhentingen.

Ikke risikofritt

Et siste alternativ for byrådet er å fortsette som nå: Kommunisere tydelig at de deler befolkningens frustrasjon, presse sine underliggende etater alt de kan, og håpe at situasjonen roer seg så snart som mulig.

Ulempen er at denne tilnærmingen forutsetter at Veireno klarer å ordne opp. Det må skje nærmest umiddelbart. Selv om klagestormen har løyet, opplever mange fortsatt unntakstilstand.

Skulle det vise seg at byrådet og Renovasjonsetaten har hatt informasjon som tilsier at for eksempel at kontrakten kunne ha vært sagt opp tidligere, vil byrådet med rette bli beskyldt for å være for passive.

Det er ikke helt åpenbart hva byrådslederen bør gjøre. Men for hver dag som går, blir det mer og mer smertefullt å håpe at det bare «går seg til».

Én ting er sikkert: Raymond Johansen kommer aldri til å be Oslo-folk om å «trå til selv» igjen. Litt lærer man på 24 år i politikken.

Les mer om

 1. Søppelkaos
 2. Raymond Johansen
 3. Politikk
 4. Byrådet (Oslo)

Søppelkaos

 1. OSLOBY

  Oslo vil hente søppelet selv. Private stenges ute i fire år til.

 2. NORGE

  Tidligere Veireno-sjef må møte i retten etter søppelkaoset i Oslo

 3. OSLOBY

  Får fortsatt et hundretalls søppelklager i uken. Han har klaget nesten annenhver uke i 2017.

 4. OSLOBY

  Fortsatt søppelproblemer i Oslo: Over 500 klager i snitt hver uke

 5. KOMMENTAR

  Byrådet har fått konklusjonene de ønsket seg | Andreas Slettholm

 6. OSLOBY

  Veireno: Rakk ikke sortere 8000 nøkler – la dem i alfabetisk rekkefølge