Kommentar

Kjønn, lønn og flyvende tallerkener i Hollywood.

 • Cecilie Asker
  Cecilie Asker
  Avdelingsleder

Det tok Gillian Anderson tre sesonger med The X-files, og flere prestisjetunge priser, før hun fikk samme lønn som David Duchovny. Foto: MARIO ANZUONI

Torsdag kveld er The X-Files er tilbake på skjermen med nye mysterier. Det største av dem så langt er hvorfor den kvinnelige hovedrollen ble tilbudt bare halvparten av lønnen til sin mannlige motpart.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Etter fjorten års pause er agent Dana Scully (Gillian Anderson) og Fox Mulder (David Duchovny) igjen klare for å vise oss at det er mer mellom himmel og jord enn vi tror. Men før den dynamiske duoen vi kjenner fra kultserien The X-Files har rukket å ta fatt på nye paranormale intriger, har det allerede foregått en god dose drama i kulissene.

Tok flere år å tette lønnsgapet

Både Anderson og Duchovny har begge gjort det bra som skuespillere de siste årene. Førstnevnte som alkoholisert forfatter i dramakomedien Californication , og sistnevnte som knallhard etterforsker i den kritikerroste thrillerserien The Fall. Likevel ble Anderson bare tilbudt halvparten av hva Duchovny fikk for å lage en ny sesong med The X-Files .

I første runde av serien tok det Anderson tre sesonger og en rekke priser, deriblant både Emmy og Golden Globe, før hun fikk tettet lønnsgapet mellom henne og Duchovny. Hun hadde ingen planer om å finne seg i det en gang til. Så etter noen runder med heftig forhandling skal hun denne gang visstnok ha endt opp med samme honorar som sin kollega til slutt.

Les anmeldelsen av Making a Murderer:

Les også

«Making a Murderer» sjokkerer, ryster og skaper debatt

Overrasket over at ingen spør

Til den amerikanske nettavisen The Daily Beast uttalte Anderson nylig at hun syntes det er rart at ikke flere reportere spør henne om lønnsforskjellene blant menn og kvinner i Hollywood, og hun er ikke alene om å påpeke problemet. Verdens best betalte kvinnelig skuespiller akkurat nå, Jennifer Lawrence, skrev før jul et innlegg på Girls-skaper Lena Dunhams blogg Lenny Letters hvor hun adresserer nettopp dette lønnsgapet.

Her forteller Lawrence om hvordan den store nettlekkasjen hos Sony Picture Entertainmentfor et drøyt år siden avslørte at hun fortsatt får konsekvent lavere honorarer enn hennes mannlige motspillere, som hun omtaler som "de heldige menneskene med penis".

Slik står det til i Hollywood:

Les også

Menn snakker, kvinner kler av seg

Feilet som forretningskvinne

Istedenfor å legge all skylden på filmindustrien, velger Lawrence å ta selvkritikk for å ha feilet. Riktignok ikke som skuespiller, men som forretningskvinne. Mens hennes mannlige kolleger har presset opp honorarene sine med kompromissløse forhandlinger og beinhard taktikk, har Lawrence nøyd seg med halvhjertede forhandlinger i frykt for å bli sett på som bortskjemt eller vanskelig.

Men nå har hun lært, og opplever hun negative slengbemerkninger i den forbindelse, tar hun det heretter som et tegn på at hun gjør noe riktig. Samtidig som hun merker seg at en mann ville neppe fått den samme omtalen.

Patricia Arquette slår et slag for likelønn i Hollywood:

Å kjempe for at allerede styrtrike skuespillere skal bli enda rikere, kan virke som et luksusproblem som ikke angår oss vanlige film— og TV-seere. Men sannheten er at strukturelle problemer som dette får ringvirkninger langt utenfor de rikes bord, og helt inn i TV-skjermene våre. For dårligere betalte kvinnelige skuespillere gir færre store og spennende kvinneroller, som igjen gir mindre mangfold i serieverden. Bare tenk, hva ville Homeland vært uten Carrie Mathieson, Borgen uten Birgitte Nyborg, Girls uten Lena Dunham og House of Cards uten Claire Underwood? Det blir ingen ny gullalder for TV-serier, hvis det ikke skapes gullroller for begge kjønn.

Les anmeldelse av Homeland sesong 5:

Les også

At serien rykker stadig nærmere vår egen dørterskel, gjør den ikke mindre skummel

Må lære av Gillian Anderson

Det er derfor all grunn til å håpe at kvinnelige skuespillere verden over tar lærdom av erfaringene til Gillian Anderson og Jennifer Lawrence.

I en knallhard, profittstyrt bransje som film og TV-bransjen holder det ikke bare å være en råtass på skjermen, man må være en minst like stor råtass utenfor skjermen.

 • Trenger du flere TV-tips?
 1. Les også

  Tar familiedramaet til nye høyder

 2. Les også

  21 viktige øyeblikk i David Bowies karriere

Les mer om

 1. Kultur
 2. Jennifer Lawrence
 3. TV
 4. TV-serier
 5. Sony
 6. Emmy Awards
 7. The X-Files

Flere artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  Reese Witherspoon er lei koneroller og portretterer voldsutsatt mor i ny serie

 2. KULTUR
  Publisert:

  Stjernelag i ny TV-serie

 3. KULTUR
  Publisert:

  «Homeland», «House of Cards» og «Skam» kommer tilbake: Dette er serier du bør få med deg til våren!

 4. KULTUR
  Publisert:

  Hun drikker, er usympatisk og selvdestruktiv, men vi heier på henne likevel. Nå tar de kvinnelige antiheltene hovedrollene.

 5. KULTUR
  Publisert:

  Hun ble stemplet som utdatert og kun tilbudt hjernedøde kjæresteroller. Så kom Reese Witherspoon kraftig tilbake.

 6. KULTUR
  Publisert:

  TV-anmeldelse: Lærerik film om Hollywoods transfobi