Trine Skei Grande har lagt hodet på blokken | Trine Eilertsen

  • Trine Eilertsen

Venstre-leder Trine Skei Grande gambler med mye politisk kapital når hun forhandler om regjeringsmakt. Også sitt eget ettermæle.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Partiledere har en egen plass i historien og vet ikke på forhånd hvilket ettermæle de vil ende opp med. Tiden vil vise om Trine Skei Grande går inn i historien som en viktig Venstre-leder, eller som den som ødela partiet som vi kjenner det.

Mange har sannsynligvis en intuitiv oppfatning av hvilken kategori ulike partiledere hører hjemme i. I hvert fall når vi ser historisk på dem, og fasit er kjent. Ettermælet er en kombinasjon av strategi, taktikk, litt flaks og gjerne uflaks. De fleste blir rausere bedømt av ettertiden enn av samtiden. Gro Harlem Brundtland (Ap) er en av dem. Hun har vokst i vår bevissthet for hvert år som er gått siden hun var statsminister og partileder. Det er nok lettere for ettertiden å se storheten i hennes resultater som kvinnelig politiker og forbilde, enn det var for samtiden.

Les hele saken med abonnement