Det viktigste slaget om Syria foregår akkurat nå | Helene Skjeggestad

De fleste av de syrerne som nå flykter mot Tyrkias grenser er kvinner og barn. Dette barnet ankom Bab al-Salam grenseovergangen lørdag 6. februar.

Aleppo står for fall. Den siste uken har vist at den som vinner i Syria, er den som bruker mest militær makt.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

«The winner takes it all».

ABBA tenkte neppe på den blodige krigen i Syria da de ga ut den romantiske slageren i 1980. Men nå ser vi konturene av en blodig vinner i det krigsherjede landet.

Og det er en vinner som virkelig ønsker «å ta alt».

Opptrapping

Til nå har det bare vært tapere i Syria. Kampene mellom ulike opprørsgrupper og regimet har bølget frem og tilbake. Stadig blodigere, stadig mer ødeleggende.

De siste dagene har imidlertid tempoet endret seg radikalt. Generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland, mener at i løpet av de siste fem årene, har det knapt vært dager med så dramatisk opptrapping som det vi har sett de siste dagene.

Forvirret over konflikten i Syria? Da anbefaler jeg denne oversikten fra vår Midtøsten-korrespondent:

Les også

Dette er aktørene og deres mål i Syria-krigen

I skyggen av forhandlinger

For mens noen av partene møttes i Genève og giverlandskonferansen gikk av stabelen i London, satte den syriske presidenten Bashar al-Assad inn et støt mot blant annet opprørsbastionen Aleppo, Syrias største by. Støttet av Russland, Hizbollah og Iran, i skyggen av fredssamtaler, har den syriske presidenten satt i gang den største offensiven på flere år.

Samtidig melder Saudi-Arabia at de er i ferd med å sette inn bakkestyrker. Det samme sier De forente arabiske emirater.

Flere kriger i krigen

Det er en krig på flere nivåer i Syria akkurat nå.

For det første har den en religiøs dimensjon i en stadig hardere kamp mellom sjia— og sunnimuslimer i regionen. Sjiamuslimske Hizbollah og Iran på den ene siden, og den sunnimuslimske koalisjonen, ledet av Saudi-Arabia på den andre. Begge sider går nå hardere inn i krigen.

Spenningsnivået i Midtøsten har hevet seg det siste halve året. Jeg har sett nærmere på forholdet mellom Iran og Saudi-Arabia i denne kommentaren:

Les også

«Det handler ikke bare om sunni eller sjia. Det handler om olje.»

I tillegg fremstår forholdet mellom Tyrkia og Russland som stadig giftigere. Tyrkia har igjen anklaget Russland for å krenke landets luftrom. Det russiske forsvarsdepartementet reagerte sterkt, og hevdet at Tyrkia planlegger en invasjon av Syria.

Foreløpig er det Russland som vinner konflikten. De står på den offensive siden i krigen inne i Syria, og er i ferd med å befeste sin posisjon i Midtøsten gjennom bombene som faller.

Syriske flyktninger

Sivilbefolkningen i Syria er igjen den som sitter igjen med mest død og lidelse. Titusener strømmer nå fra Aleppo mot den tyrkiske grensen. Samtidig er Tysklands forbundskansler Angela Merkel i Tyrkia for å diskutere flyktningkrisen.

Flyktningstrømmen fra Syria vil bare øke i dagene – og ukene – som kommer.

Fredshåpet som glapp

De færreste våget å tro på stor fremgang under sist ukes fredsforhandlinger. Likevel var det et håp om at det kunne bli starten på noe som kanskje kunne føre til reelle forhandlinger.

Men istedenfor fikk Syria en militær offensiv.

Assad har forlengst erfart at militær makt virker. Siden Russland gikk inn i luftkrigen i Syria, har den syriske presidenten gjenerobret viktige landområder. Nå ser han mot de opprørskontrollerte områdene. Og foreløpig lykkes han.

Posisjonering

Med ubarmhjertige og samvittighetsløse partnere i ryggen ser Assad også muligheten for å bli den eneste reelle partneren i krigen mot Den islamske staten. Det er fremdeles usikkert om han klarer å kvitte seg med alle andre reelle samarbeidspartnere, men han er klart på vei.

På sidelinjen står det et Vesten med USA i spissen, som ikke har noen interesse av å gå inn på denne typen premisser. Bakkesoldater er fremdeles helt ute av bildet.

Det er militærmakten som vinner i Syria om dagen. Og den er det Assad, støttet av Russland og Iran, som er villig til å bruke.

Twitter: @Heleneskjegg

Følg meg også på Snapchat: Skjeggesnap

Mer fra samme kommentator? Da kan du lese disse: