Kommentar

Hvis du er redd for blodpropp, bør du ta vaksine mot covid-19

Det er forståelig å frykte bivirkninger. Men den største faren ligger i sykdommen, ikke vaksinen.

Det er satt omkring 17 millioner doser av Astra Zeneca-vaksinen, deriblant på denne brannmannen i Guatemala. Norge er ett av seks land som har satt vaksinen på pause. Foto: Luis Echeverria / Reuters / NTB

  • Ingeborg Senneset
    Ingeborg Senneset
    Journalist

«Jeg har veldig sterk helseangst, og nå tør jeg ikke ta vaksinen»

«Er ikke vaksinemotstander, men ...»

Angsten har murret lenge før oppslagene om blodpropp kom.

Noen steder går rykter om at kvinner kan bli infertile. Andre hvisker om å få sprøytet inn genetisk materiale fra en fremmed organisme og at det kan endre selve DNA-et.

Akkurat nå er alles øyne rettet mot faren for blodpropp – men denne gangen fra et helt annet ståsted. Alarmen har gått fra øverste hold.

I Danmark stoppet helsemyndighetene bruk av Astra Zeneca-vaksinen med umiddelbar virkning etter en melding om et dødsfall som følge av blodpropp, kort tid etter vaksinering.

Flere land fulgte etter, blant annet Island – og Norge.

Distribusjonen av Astra Zeneca-vaksinene ble dermed stoppet inntil videre.

Blodpropp forekommer ellers også

Det kan virke som en overreaksjon. En naiv lissepasning til vaksinemotstandere.

Viserektor for forskning og innovasjon ved Universitetet i Oslo og kanskje Norges fremste ekspert på blodpropp, Per Morten Sandset, mener at vaksinestansen kan skape unødvendig frykt.

Men han understreker også at det er viktig å undersøke om det er en sammenheng.

Og dersom det er en kobling, er ingenting bedre enn at den blir klarlagt.

De store tallene tyder imidlertid på at vaksinen er trygg – rettere sagt, at den har bivirkninger som «bare» er ubehagelige.

Av den grunn mener Verdens helseorganisasjon at det ikke er grunnlag for å sette bruken av Astra Zeneca-vaksinen på vent.

I Storbritannia har mer enn 11 millioner fått vaksinen fra Astra Zeneca, og man ser ingen tegn til at flere enn vanlig har fått blodpropp av den grunn.

Den europeiske komiteen for legemiddelovervåking understreker at av 5 millioner vaksinerte, er det rapportert 30 tilfeller av blodpropp. Det tallet kunne vært både høyere og lavere helt uavhengig av vaksinen. For blodpropp forekommer.

Les hele saken med abonnement