Kommentar

Hvis du er redd for blodpropp, bør du ta vaksine mot covid-19

 • Ingeborg Senneset
  Ingeborg Senneset
  Journalist
Det er satt omkring 17 millioner doser av Astra Zeneca-vaksinen, deriblant på denne brannmannen i Guatemala. Norge er ett av seks land som har satt vaksinen på pause.

Det er forståelig å frykte bivirkninger. Men den største faren ligger i sykdommen, ikke vaksinen.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Jeg har veldig sterk helseangst, og nå tør jeg ikke ta vaksinen»

«Er ikke vaksinemotstander, men ...»

Angsten har murret lenge før oppslagene om blodpropp kom.

Noen steder går rykter om at kvinner kan bli infertile. Andre hvisker om å få sprøytet inn genetisk materiale fra en fremmed organisme og at det kan endre selve DNA-et.

Akkurat nå er alles øyne rettet mot faren for blodpropp – men denne gangen fra et helt annet ståsted. Alarmen har gått fra øverste hold.

I Danmark stoppet helsemyndighetene bruk av Astra Zeneca-vaksinen med umiddelbar virkning etter en melding om et dødsfall som følge av blodpropp, kort tid etter vaksinering.

Flere land fulgte etter, blant annet Island – og Norge.

Distribusjonen av Astra Zeneca-vaksinene ble dermed stoppet inntil videre.

Blodpropp forekommer ellers også

Det kan virke som en overreaksjon. En naiv lissepasning til vaksinemotstandere.

Viserektor for forskning og innovasjon ved Universitetet i Oslo og kanskje Norges fremste ekspert på blodpropp, Per Morten Sandset, mener at vaksinestansen kan skape unødvendig frykt.

Men han understreker også at det er viktig å undersøke om det er en sammenheng.

Og dersom det er en kobling, er ingenting bedre enn at den blir klarlagt.

De store tallene tyder imidlertid på at vaksinen er trygg – rettere sagt, at den har bivirkninger som «bare» er ubehagelige.

Av den grunn mener Verdens helseorganisasjon at det ikke er grunnlag for å sette bruken av Astra Zeneca-vaksinen på vent.

I Storbritannia har mer enn 11 millioner fått vaksinen fra Astra Zeneca, og man ser ingen tegn til at flere enn vanlig har fått blodpropp av den grunn.

Den europeiske komiteen for legemiddelovervåking understreker at av 5 millioner vaksinerte, er det rapportert 30 tilfeller av blodpropp. Det tallet kunne vært både høyere og lavere helt uavhengig av vaksinen. For blodpropp forekommer.

Stopp opp ved den siste setningen.

Covid-19 øker risikoen for blodpropp

Blodpropp er en tilstand som årlig rammer minst 6000–8000 nordmenn over 20 år. Tallet avhenger av hvordan man regner, men det er uten tvil et folkehelseproblem.

En god stund før koronavirusets herjinger, gjorde forskere ved Senter for tromboseforskning ved Norges arktiske universitet det klart at forekomsten av blodpropp i løpet av de siste 20 årene har økt med 27 prosent.

I tillegg kunne vi lese i en artikkel i Tidsskriftet for Den norske legeforening i mai i fjor at det er økt fare for blodpropp ved covid-19. En systematisk oversikt publisert i The Lancet i november kom frem til at hele 21 prosent av innlagte koronapasienter ble rammet.

Hvis det viser seg at vaksinen ikke gir økt risiko for blodpropp, hvilket flere eksperter går ut og sier, og man samtidig tar i betraktning at sykdommen ser ut til å øke risikoen, kan legenes advarsel leses slik:

Hvis du er redd for blodpropp, bør du ta koronavaksine.

Alarmen gikk = ting fungerer

Så er det en unødvendig og potensielt skadelig overreaksjon? Kan vaksinemotstandere gni seg fornøyd i hendene?

Det første gjenstår å se. Å vise at man ønsker å være på den sikre siden, er bra – både for enkeltmennesker som skal sitte hjemme i egen stue og vurdere blåflekker, og for den generelle tilliten til helsemyndighetene.

Det andre er også uvisst, for som kjent er det knapt mulig å argumentere rasjonelt mot det som er irrasjonelt. Men i utgangspunktet er dette oppholdet et godt argument mot konspirasjonsteoretisk og fryktbasert tankegang.

Lege Jonas Kinge Bergland sa det godt i helgens Nytt på nytt:

Vaksinemotstanderes kronargument er at bivirkninger ikke tas på alvor. Nå får de se hva som skjer ved den minste mistanke om en reell bivirkning: Vi trykker på den aller største røde knappen vi har.

Tilbakemeldinger eller kritikk?

 • Instagram: IngeborgSenneset
 • Twitter: Ingeborgborg
 • Facebook: IngeborgSenneset

Delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les også

 1. 11 millioner doser av Astra Zeneca-vaksinen er satt i England. Der er det ikke rapportert om uvanlige blodpropp-tilfeller.

 2. Antibiotikaresistens er pandemien som vil få oss til å drømme om hvor lett koronaen var

 3. Populisme har gitt nytt liv for vaksinemotstand

 4. WHO-rapport i 2019: Et pandemisk virus kan på bare 36 timer spre seg globalt og drepe 80 millioner mennesker.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Vaksine
 3. Koronaviruset
 4. Konspirasjonsteorier