Kommentar

Landsmøtekaosteorien

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

På republikanernes landsmøte i 2008 var det klart på forhånd at John McCain ville bli partiets presidentkandidat. I år kan møtet bli langt mer dramatisk. AP Photo/Stephan Savoia

Ta frem popcornet, dette kan bli underholdende. Republikanernes landsmøte i Florida i august kan bli en åpen kamp mellom gamle og nye presidentkandidater.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det kan ikke være lett å være Mitt Romney. Den tidligere guvernøren i Massachusetts er uten tvil mannen som leder republikanernes nominasjonskamp for å bli presidentkandidat i høst. Han vil nesten garantert være den kandidaten som får flest stemmer. Men spørsmålet er likevel om han får mange nok.

For hver dag som går, for hver delstat som gjennomfører sine nominasjonsvalg, samler nemlig de andre kandidatene inn delegater som de kan sende til republikanernes landsmøte i Florida i august. Og dersom de andre kandidatene – Rick Santorum, Newt Gingrich og Ron Paul – klarer å forhindre Romney fra å få de 1144 delegatene han trenger for å bli automatisk nominert, da bryter kaoset løs.

Kristoffer Rønneberg Signe Dons

Kaoset har et navn. På engelsk kaller de det en «brokered convention», altså et meglet landsmøte. Men megling høres så sivilisert ut. Maktkampen kan bli langt råere enn som så. Uttrykket «åpent landsmøte» er kanskje bedre.

Klart for Christie, Mitchell eller Bush?

Følgende scenario blir stadig mer sannsynlig: Mitt Romney kommer til landsmøtet med flest delegater, men ikke nok til å vinne. Delegatene avgir sine stemmer uten at det kåres en vinner. Og da kastes kortene. Etter første avstemning står delegatene nemlig fritt til å stemme på den de vil.

Ta en titt på siste episode i sjette sesong av TV-serien «Presidenten», eller «The West Wing», som den heter på originalspråket. Da får du en fornemmelse av hvor kaotisk et slikt landsmøte kan bli. Så fort delegatene fristilles, begynner et intenst kappløp mellom kandidatene for å sikre seg deres gunst. Nye avstemninger gjennomføres helt til en kandidat får de nødvendige 1144 stemmene.

Og dramaet trenger ikke slutte der. Ettersom delegatene er fristilt, kan nye kandidater melde seg på med et argument om at de kan samle partiet på en måte de eksisterende kandidatene ikke makter. Amerikanske analytikere har lenge pekt på Chris Christie, Mitch Daniels eller Jeb Bush som mulige kandidater til å fremstille seg som partiets redningsmann. Sarah Palin flørter åpenlyst med tanken, men få levner henne en sjanse.

Motstanderne endrer strategi

I 1924 måtte demokratene gjennom 108 avstemninger før de endelig bestemte seg for å nominere John W. Davis som sin kandidat. Han tapte senere så det suste i presidentvalget, der republikanske Calvin Coolidge sikret seg en plass i Det hvite hus.

Mitt Romney frykter åpenbart at noe tilsvarende skal skje i år og har den siste uken vært svært tydelig på at et åpent landsmøte vil være en katastrofe. Han ønsker, naturlig nok, at partiet samler seg bak ham i god tid før landsmøtet, slik at han får mer tid på seg til å planlegge valgkampen mot president Obama.

Men samtidig blir det stadig tydeligere at Gingrich og Santorum har endret strategi fra å prøve å vinne nominasjonen til å sabotere at Romney ender opp som kandidat. De vet at store deler av partiet ikke ønsker Romney og blir i stadig større grad «anti-Romney»-kandidater enn kandidater som fremmer sin egen politikk.

Romney trenger rundt 48 prosent av de gjenværende delgatene. Er han heldig, sikrer han seg seieren i de delstatene der vinneren får alle delegatene. Men veien til 1144 er likevel lang og tung. Dagens nominasjonsvalg i Illinois blir svært viktig.

En opphetet nominasjonskamp kan virke oppkvikkende for et parti. Kampen mellom Obama og Hillary Clinton i 2008 er et eksempel på det. Men det kan også splitte partiet. For oss som sitter utenfor og ser på, er det uansett god underholdning.

Twitter: @ronneberg

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Forklart: Slik velges en amerikansk presidentkandidat

 2. VERDEN

  Derfor kan presidentdrømmen være over med et dårlig valg i Iowa

 3. VERDEN

  Trump vant nominasjonen i staten Washington

 4. VERDEN

  Clinton og Sanders møttes etter siste nominasjonsvalg

 5. VERDEN

  Resultatet i Iowa lar vente på seg. Nå hagler kritikken.

 6. VERDEN

  Mener Bernie Sanders har best sjanse til å vinne flest delegater