Kommentar

En ny EU-debatt kommer før vi tror det

Jeg tror EØS-debatten bare kommer til å tilta i styrke, helt til vi i Norge må ta et bevisst valg om hvordan vi heretter skal forholde oss til vårt eget kontinent.

  • Martin Sandbu
    Martin Sandbu
    Spaltist

Umiddelbart etter britenes valg tok noen blant de sedvanlige kjenningene – Nei til EU, Senterpartiet og den harde venstresiden – til orde for at vi skulle kvitte oss med EØS-avtalen, skriver Martin Sandbu. Bildet er tatt ved 1. maimarkeringen i Trondheim i 2015. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Da Storbritannia stemte for å forlate EU for tre og et halvt år siden, var det naturlig for en nordmann med base i London å undre seg over hva konsekvensene kunne bli for den norske Europa-tilknytningen.

Umiddelbart etter britenes valg tok noen blant de sedvanlige kjenningene – Nei til EU, Senterpartiet og den harde venstresiden – til orde for at vi skulle kvitte oss med EØS-avtalen, og følge storebror over Nordsjøen bort fra tett EU-tilpasning og mot en løsere frihandelsmodell. Kunne dette føre til en seriøs revurdering av EØS, spurte jeg meg selv da. Og i så fall, kunne det i sin tur føre til en ny EU-debatt?

Les hele saken med abonnement