Kommentar

65.000 Ap-velgere til Senterpartiet | Harald Stanghelle

  • Harald Stanghelle
    Harald Stanghelle
    Kommentator

Det er Arbeiderpartiet som blør mest når Senterpartiet treffer blink på velgerjakt. Men også Høyre tappes for velgere.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Målingene spriker, men Senterpartiets store fremgang går igjen overalt de siste månedene. 11, 5 prosent får partiet på dagens måling som Respons Analyse har gjort for Bergens Tidende, Adresseavisen og Aftenposten. Det høyeste resultatet siden 90-tallet.

Denne uken har dessuten Senterpartiet fått skyhøye 15,8 prosent hos TV2.

I løpet av vinteren har partiet tatt velgere fra nesten samtlige partier. I april er det imidlertid Arbeiderpartiet og Høyre velgerne melder overgang fra.

  • Les nyhetssak om målingen: Ny måling før stortingsvalget - er Arnstad og Hareide det nye paret?

Frustrerende for Ap

Det er spesielt frustrerende for Jonas Gahr Støre. Ap har jo interesse av et sterkt SP for å få regjeringsmakt, men har grunn til å frykte den velgerflukten som kan komme til å plassere Ap under valgresultatet fra 2013-valget.

Se resultatene fra den ferske målingen her:

Da gikk som kjent den rødgrønne makten tapt. Det er alltid vanskelig å angripe en fremtidig samarbeidspartner i altfor klare ordelag uten at å gi en gavepakke til Høyre. Men det murres nok innad i Ap for hver måling som viser fremgang for Senterpartiet på sosialdemokratisk bekostning.

Noen enkle bakgrunnstall fra Respons Analyse illustrerer hva som skjer:

Hele 65 000 velgere som oppgir at de stemte Ap ved 2013-valget har i april Senterpartiet som førstevalg, mens knapt 40.000 av Høyres 2013-velgere sier det samme. Det betyr at en tredjedel av Sps april-resultat kommer fra de to største partiene.

Opprørets karakter

Slikt forteller noe om karakteren av det distriktsopprøret vi har sett denne vinteren. Arbeiderpartiet og Høyre har langt på vei vært enige om strukturreformer en god del distriktsvelgere opplever som en trussel mot et desentralisert tjenestetilbud. Og ingen av de to har tradisjonelt hatt rykte på seg for å være partier som legger mest vekt på distriktenes sak.

Her fra da Trygve Slagsvold Vedum fra Senterpartiet og Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet møtes til samtale under Framtidskonferansen som arrangeres av tankesmien Agenda i Oslo i september i fjor.

Når nå stemningen vitaliserer en av de mest grunnleggende konfliktaksene i norsk politikk, – sentrum-periferi – ja, da kjenner Senterpartiet igjen sin besøkelsestid. Det er 20 år siden sist.

At Høyre har snakket opp Senterpartiet som en verdig hovedmotstander hjelper selvsagt også på humøret hos Senterpartiet. Det er jo der man vil være.

Så gjenstår det å se om dette bildet holder seg frem mot valget.

Sprikende målinger

Det gjelder selvsagt også for et Arbeiderparti som en god stund nå har ligget ganske lavt på en rekke målinger. TV2 målte denne uken Ap til 28,9 prosent. Det er første gang siden stortingsvalget for snart fire år siden at partiet måles til under 30 prosent. Dagens Respons-måling gir Ap 30,5, det laveste på mange måneder, mens partiet på NRK-målingen fikk brukbare 33,4 prosent. I slike sprikende tall er det en advarsel mot å trekke for bastante konklusjoner.

Også for Fremskrittspartiet svinger målingene. Imidlertid plasserer de tre aprilmålingene så langt nivået på 12–13 prosent. Slett ikke noe spesielt dårlig resultat for et parti som debuterte i regjering for fire år siden og fortsatt sitter der.

Skulle denne målingen bli valgresultatet blir det ingen regjeringsmakt etter valget.

Kampen om desimalene

Den viktigste enkeltårsaken er at Venstre har lagt seg stabilt under sperregrensen. Riktignok er marginene små, men det er også Venstres evne til å mobilisere flere velgere. Dagens måling er i sin helhet tatt opp etter Venstres landsmøte, men selv ikke rikelig med medieomtale med mye Venstre-politikk ser ut til å kunne løfte partiet.

SV er også i en utsatt posisjon, men flere og flere målinger plasserer Audun Lysbakkens flokk over sperregrensen. Men SV kommer sannsynligvis til å ha det mer spennende enn partiet liker helt frem til stemmene er talt opp. I en gitt situasjon kan SVs skjebne også bety forskjellen på om statsministeren til høsten heter Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre.

Skal vi ta denne april-målingen – og de aller fleste av vinterens mange målinger – på alvor, er imidlertid dagens Solberg-flertall tapt. Men det er også vanskelig å se hvilket flertall Støre skal bygge en forutsigelig politikk på. Så langt er det ingen målinger som har vært i realistisk nærhet av at Ap kan nøye seg med støtte fra bare Sp som parlamentarisk grunnlag.

Men valget er drøye fem måneder unna. Det eneste som er helt sikkert er at mye vil skje før den tid – både i form av et utall meningsmålinger og på den politiske arenaen.

harald.stanghelle@aftenposten.no

Les mer om

  1. Stortingsvalg 2017