Kommentar

Oslo Øst er en nasjonal kamparena | Andreas Slettholm

Joda, vi må tørre å snakke om problemene. Men det betyr ikke at vi kan si hva som helst.

Skytingen utenfor Calles mat- og vinhus i Hausmanns gate før jul var gjengrelatert, mener politiet. Monica Strømdahl

 • Andreas Slettholm
  Kommentator

«I Oslos østlige bydeler har kriminelle gjenger fått et kraftig fotfeste», sier NRK-reporter Anders Magnus, og fortsetter: «Området har store sosiale problemer, som gjør det lett for gjenglederne å rekruttere ungdom, og også barn, til å selge narkotika for dem.»

Slik rapporterer Lørdagsrevyen om et skummelt sted kalt «Oslos østlige bydeler», senere spesifisert til å være Grorud, Stovner og Søndre Nordstrand. Alna og Bjerke har altså fått hvile denne gang, av en eller annen grunn.

Uansett blir vi fortalt at bydelene har høy andel sosialhjelpsmottagere (omtrent på nivå med Finnmark), stort frafall (omtrent på landsgjennomsnittet) og dobbelt så mange barnevernstiltak som snittet av Oslo (som riktignok er blant de laveste i landet). Og høy minoritetsandel, selvsagt.

Det er altså her vi må lete etter forklaringene på narkotika- og gjengproblematikk, skal man tro NRK.

I bakgrunnen lurer det ulne begrepet «svenske tilstander» som en mystisk, smittsom sykdom på samfunnskroppen.

 • I høst var indre øst som var under lupen: Også vi beboere må innrømme hvor belastet Grønland er

Nei til svenske tilstander

Det kan stort sett alle enes om – at svenske tilstander vil vi ikke ha. Ellers er det ikke mye enighet å spore.

Kritikken mot NRK for å ha laget en fordomsfull og stigmatiserende reportasje kan ikke ha kommet som en overraskelse. Men NRK mente vel at det var viktig og riktig likevel å la «folk» komme til orde. «Folk» inkluderte denne gang en 15-åring som har havnet på skråplanet, for anledningen med fordreid stemme og sladdet ansikt.

Om det de sier er sant, er tydeligvis ikke så viktig. «En fjerdedel av ungdommene selger hasj», påstår 15-åringen. Og «kilder» mener annenhver ungdom røyker cannabis. Politiet, som frykter at omorganiseringen i forbindelse med politireformen skal gå ut over forebyggende gjengarbeid, hverken avkrefter eller bekrefter tallene.

Det blir dermed en sannhetsindikator for NRK. At det finnes forskning som viser at hasjbruk blant unge i Oslo er lavest i Groruddalen og Søndre Nordstrand, diskrediteres i reportasjen som noe «byråkratene i bydelene» er opptatt av.

Bekymringsfullt

Gjengproblematikken, spesielt fremveksten av «Young Bloods» på Holmlia, er bekymringsfull. Den er også det nærmeste man kommer nyheter i NRKs materiale.

Men i stedet for å forklare hvordan nye gjenger rokker ved stabiliteten mellom de etablerte gjengene eller hvordan forebyggende arbeid kan hindre rekruttering, velger NRK å tegne et generelt bilde av «Oslos østlige bydeler» som er så langt fra virkeligheten at de som bor der føler seg forpliktet til å reagere med avsky. Og fakta.

For eksempel kan de vise til samstemte politifolks oppfatning, i en rapport fra i fjor, av at Oslo på ingen måte har parallellsamfunn eller «svenske tilstander». Eller til at gjengene tross alt skjøt på hverandre mer før.

Bekymringen fra enkeltpersoner i lokalmiljøene er viktig å belyse, selv om den også er velkjent. Men det er strengt tatt ikke kjernen i debatten.

Oslo Øst er en nasjonal slagmark i innvandringsdebatten, lakmustesten på om det flerkulturelle Norge kan lykkes. Fremstillingen av disse områdene er derfor av avgjørende betydning både for dem som mener integreringen feiler og dem som mener det tross alt går ganske bra.

De innvandringskritiske spiller på lag med medielogikken når de hevder det er viktig å «tørre å snakke om problemene». Det er det jo, og få er uenige.

Problemet er at NRK ser ut til å tro at det da går an å si hva som helst.


Her kan du lese noen andre kommentarer som har engasjert fra Andreas Slettholm:

Les mer om

 1. NRK
 2. Oslo
 3. Narkotika

Relevante artikler

 1. DEBATT

  Et foreløpig lavmål i debatten om Dagrevyens Oslo Øst-reportasje

 2. DEBATT

  Vi er ikke redde for å snakke om problemene på Oslo Øst, men fakta sier noe annet enn NRKs fremstilling

 3. A-MAGASINET

  Jan Bøhler om gjengkriminaliteten: – Bydelene kvier seg for å snakke om det negative, og politiet vil vise at de har kontroll.

 4. OSLOBY

  Byrådet har brukt 50 millioner kroner på Grønland-løft. Nå etterlyser Frp en effekt.

 5. OSLOBY

  Narkotikasalg ved idrettsanlegg: – Nå må politiet komme på banen

 6. DEBATT

  I Groruddalen har vi lært å snakke om problemene | Jan Bøhler