Kommentar

Opptur og hodebry for de rødgrønne

 • Thomas Boe Hornburg
  Politisk rådgiver i Arbeiderpartiet

Ap og Høyre kjemper nå side om side for å bli størst. Men Miljøpartiet De Grønne bremser oppturen for Stoltenberg.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Høyre faller noe. Ap vokser noe. Og Miljøpartiet De Grønne (MDG) kan få et sensasjonelt gjennombrudd ved valget.

Det er noen av de mest interessante utviklingstrekkene i denne ukens nasjonale meningsmålinger fra TV2, VG og Aftenposten sett under ett.

Høyres nedtur

Høyres kraftige fall på Aftenpostens måling kan riktignok tolkes som et signal om at det nok en gang rakner for Høyre på oppløpssiden.

Det er en tvilsom tolkning. Summen av målinger denne uken vitner mer om en forsiktig tilbakegang enn et ras. Men at Høyre går inn i valgkampens to siste uker noe svekket, er sannsynlig. For Aps valgkampmaskineri maler. Flere av Høyres saker, som kutt i formuesskatten og fritt behandlingsvalg, er blitt mye kritisert. Og Erna Solberg har slitt i et par viktige TV-debatter.

Politisk kommentator Thomas Boe Hornburg.

Likevel: Høyre har fortsatt et godt grep om de velgerne som ved valget i 2011 stemte Høyre. Da fikk Høyre sterke 27,6 prosent. Kanskje kan Høyres nedtur derfor så langt oppsummeres med at Høyre har beholdt grunnfjellet fra 2011, men mistet en del medgangssupportere og velgere som egentlig trives best i Ap eller Frp. Forsterkes den trenden, ligger Ap an til å bli største parti.

MDG skaper hodebry

Aps forsiktige fremgang på målingene styrker selvtilliten i Ap.

Men Stoltenberg og co. har fortsatt mye ugjort. Slår dagens gladmåling til for Ap, vil partiet gjøre sitt nest dårligste valg siden 1924.

2308Partibarometer-g67QLsmtnb.jpg Anne Gjertsen

En lite omtalt grunn til det er De Grønne.For Rasmus Hansson og co. rapper nå mange velgere fra de rødgrønne partiene og svært få fra de blå. Partiet har tilsammen stjålet ca. 45.000 velgere fra de rødgrønne siden valget i 2011. Det er omtrent like mange velgere som har hoppet fra de rødgrønne til Høyre i samme periode.

Les også

Svakeste Høyre-måling på nesten to år

Med andre ord: De Grønne er blitt en like tøff konkurrent for regjeringspartiene som Høyre.

Det er ikke bare et problem for miljøpartiet SV.

Forsprang

Målt i antall velgere stjeler De Grønne nesten dobbelt så mange velgere fra Ap som fra SV. Tallene er usikre, men trenden er tydelig. Den har tatt Ap-ledelsen på sengen. De har ingen plan for hvordan de skal stanse denne lekkasjen.

Et stort MDG ser riktignok ikke ut til å bli avgjørende for regjeringsspørsmålet. På de fleste målingene har den blå blokken fortsatt et solid forsprang, selv når MDGs mandater legges til de rødgrønne.

Men i Aps kamp om å bli største parti eller i Sp og SVs kamp mot sperregrensen er De Grønne i ferd med å bli en viktig brikke i valgkampinnspurten.

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  «E. L. Solberg trenger hjelp fra E. Solberg»

 2. KOMMENTAR

  «Uansett valgresultat går det mot selvransakelse i det norske sosialdemokratiet»

 3. KOMMENTAR

  Ny Oslo-måling: Byrådet har ikke skremt Oslo-velgerne

 4. KOMMENTAR

  Kan det være håp for Venstre?

 5. KOMMENTAR

  Masse dramatikk i politikken, men velgerne har knapt brydd seg. Før nå.

 6. KOMMENTAR

  Arbeidsledigheten er rekordhøy. Men Arbeiderpartiet sliter.