Kommentar

Ta vare på signaturen

  • Torstein Hvattum
    Torstein Hvattum
    Kommentator

Kor ska vi reis hen? Spør Viggo Valle i <i>Påskelabyrinten</i>. En perfekt signatur.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Språket identifiserer oss. Fargelegger personligheten. Programlederen i påskens radioklassiker kombinerer en frodig nordnorsk dialekt med et presist ordvalg og en lun humor.

Sånt blir det gjerne suksess av når programinnholdet for øvrig engasjerer.

Førsteinntrykk

Språk er makt, språk er utstråling. Klisjeer, javel, men tenk deg om: I møtet med et fremmed menneske er det vedkommendes ordvalg, formuleringsevne, som etter hvert opptar deg. Former inntrykket av ham eller henne. I hvert i den lange perioden etter at du har humret over den smakløse dressen, den håpløse hårsveisen eller smilt anerkjennende til den vakre profilen.

Du har som kjent bare en mulighet til å gjøre ett førsteinntrykk.

torstein hvattum.jpg

Knapt et tema engasjerer mer enn språk. Påstanden bygger jeg blant annet på temperaturen i våre debattspalter og lesermålinger som viser at nyhetssaker og reportasjer om språk og dialekter er blant det mest leste.I hvilken grad skal vi la språket utvikle seg i pakt med sin samtid? Har det en egenverdi å ta vare på innarbeidede språkregler når brorparten av oss likevel ikke synes å bry oss om dem?

Per Egil Hegges spalte "Språket vårt" på nett og papir er tydeligvis et must for de aller fleste av våre abonnenter. Verbal eleganse fascinerer, men språklig fiasko, dissekert og forklart av vår populære spaltist, er heller ikke å forakte når leserne skal underholdes.

Fantasiløst

Jeg har en aldri så liten hobby som dyrkes i TV-kroken med ujevne mellomrom. Når folk som du forventer er språkkyndige, slurver og er verbalt fantasiløse, tar jeg frem blyanten og krysser av. To favoritter dyrkes: Den stadig brukte formuleringen " i forhold til " og den misforståtte bruken av "ennå" og "enda".

Som elev i grunnskolen, fant jeg stor glede i å notere en av lærernes monomane bruk av formuleringen "holdt jeg på å si" som avslutning på annenhver setning. Husker jeg ikke feil, var rekordnoteringen 62 ganger i løpet av en skoletime. Læreren underviste blant annet i norsk.

Jo da, vi har et visst språklig forbedringspotensial vi journalister også. Intet er tydeligvis mer tilfredsstillende enn å ta forfattere og journalister i dårlig språk.

Språk begeistrer, forbløffer, kjeder og provoserer.

torstein.hvattum@aftenposten.no

Les mer om

  1. Kultur