Kommentar

Demokrati er mer enn valg

 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist

Tyrkia var Vestens mønsterstat for et demokratisk muslimsk land. Israel et demokrati i et hav av diktaturer. Nå er begge under press, skriver utenriksjournalist Alf Ole Ask.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bare dager etter det mislykkede militærkuppet satt jeg sammen med en kollega et steinkast fra Taksim-plassen i Istanbul. Barer og restauranter ligger tett i tett i dette hjertet av det moderne sentrum av Istanbul. Taksim-plassen rommer ikke bare Nasjonalmonumentet, men har vært byens politiske torg for alt fra homoparader til første mai. Siste store slag sto i 2013 da folk fikk vernet trær som presidenten ville fjerne for å bygge et gigantisk kjøpesenter.

Nå fylles Taksim-plassen hver kveld av dem som hyller Allah og president Recep Tayyip Erdogan. Opposisjonen er taus og redd.

Kuppforsøket virket som Erdogans krystallnatt, hevdes det. Erdogan benytter sjansen til å gjøre mer enn bare å ta et nødvendig oppgjør med kuppmakerne. Tusenvis arresteres, 131 medier er stengt, tusenvis av dommere og lærere mister jobben. Situasjonen for kurderne blir om mulig verre.
Tyrkia tar lange, tydelige steg i retning av mindre demokrati.

EU ser på det som skjer, uten å protestere mer enn akkurat nødvendig. Tyrkia er viktig for å stanse flyktningstrømmen til Europa og som base for alliansens fly som bomber IS i Syria.

Frykten regjerer

Det er snart åtte år siden Barack Obama talte i den tyrkiske nasjonalforsamlingen, 11 år siden Tyrkia innledet forhandlinger om EU-medlemskap. Det er også åtte år siden man trodde at presidentens løfte om change også bar bud om en ny tid for Midtøsten.

Den arabiske våren – da man trodde twitter kunne demokratisere verden – føles lenge siden nå. Den politiske vekkelsen resulterte i at en rekke land i regionen er destabilisert. Ut av ruinene av borgerkrigsherjede land som Syria og Irak vokste Den islamske stat som gjennom sin terrorvirksomhet også får vestlige regjeringer til å stramme grepet og sette sivile rettigheter under press.

Hør vår podkast: Hvem er Erdogan?

I Israel er det raketter fra Hamas og terroraktivitet fra Hizbollah som har skapt frykten i hverdagen. Regjeringen til Benjamin Netanyahu kan dermed bruke terror som begrunnelse for tiltak som fører landet i en udemokratisk retning.

Tyrkia og Israel, de to demokratiske statene i denne regionen, tar hver på sin måte skritt som undergraver landenes demokratiske institusjoner.
Det er frykten som regjerer.

Bekymret for Israel

I siste nummer av tidsskriftet Foreign Affairs diskuteres demokratiets kår i dagens Israel. Netanyahu styrer landet med den mest høyredreide regjeringen i statens historie. På Freedom House indeks over pressefrihet har Israel beveget seg fra «fri» til «delvis fri.» Tyrkia har gått fra «delvis fri» til «ufri». Begge steder er det ikke minst regjeringenes inngripen overfor mediene som har ført til nedgraderingen.

Netanyahu-regjeringens antiterrorlover, som gjør det mulig å holde folk fanget i 21 dager før de får advokat, og press mot landets rettssystem er andre faktorer. Situasjonen for Israels arabiske minoritet er en annen prøvelse for dagens Israel.

Tidligere utenriksminister, nå opposisjonsleder i Israel Tzipi Livni sier til samme magasin at ”vi kjemper for å beholde Israel som demokrati”. Hun viser til at demokrati ikke bare er et spørsmål om valg, men nettopp å ha et sterkt rettssystem, en fri presse og ytringsfrihet. Alt dette er ifølge henne under press nå.

Det er å verne institusjonene som skal kontrollere den politiske makten, som nå er avgjørende i Israel og særlig i Tyrkia.

Et nytt Israel stiger frem?

Aluf Benn, redaktør i den liberale avisen Haaretz skriver i Foreign Affairs at Netanyahu er i ferd med å lykkes med sitt store prosjekt, nemlig å erstatte Israels gamle moderate sekulære elite med en ny elite som er kompromissløs og religiøs. Dette kan være irreversibelt, uavhengig av hvem som vinner neste valg. Han mener Israel er blitt mindre tolerant og mindre åpen for debatt.

 • Les også: Slik gjør terroren Europa likere Israel

Fredsbevegelsen har forvitret og stadig færre setter spørsmålstegn ved okkupasjonen av palestinske områder. Resultatet er elendige forhold mellom jøder og palestinere som ikke gjør Midtøsten tryggere og en tostatsløsning som kan skape varig fred fjernere og fjernere.

Folkeavstemning i Tyrkia

Tyrkia skal ha folkeavstemning om reformer som vil gi presidenten mer makt. Vinner Erdogan, og mye tyder på at han gjør det, kan utviklingen bli vanskelig å reversere.

Taksim-plassen har tradisjonelt vært et symbol på det sekulariserte og frie Tyrkia. Det er ikke like tydelig lenger når du ser på folkelivet en alminnelig julikveld.

Les mer om

 1. Krystallnatten
 2. Istanbul
 3. Recep Tayyip Erdogan
 4. Rettssaker
 5. Tyrkia
 6. Forsvaret
 7. Menneskerettigheter