Kommentar

Forskjell på gutter og jenter

  • Inge D. Hanssen
    Inge D. Hanssen
    rettskommentator

Aktor i saken, Cecilie Schløsser Møller, under rettssaken mot den drapstiltalte kvinnen. Foto: Tegning: Ane Hem

Det var ikke nødvendig å oppdra sønnen til å ha respekt. Datteren, derimot.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Bakgrunn:

Les også

«Jeg fikk beskjed om å hente bøtten, ta tak i henne og senke henne ned»

I to rettsdager er vi blitt fortalt at det var nødvendig å bruke vold mot den lille jenta for at hun skulle lære seg respekt for de voksne.

Mandag 4. oktober 2010 døde hun som følge av mishandlingen. Moren hennes druknet henne i en bøtte med vann. Etter instruks fra vennen (35) på videolink fra London, hevder hun.

Datteren ble ett år, åtte måneder og 25 dager gammel.

Hennes to år eldre bror lever i dag under barnevernets omsorg. Han ble aldri utsatt for den samme volden.

Tilfeldig?

Den tiltalte barnemoren (28) sier at sønnen kun ble slått ved et par anledninger. Det var alt. Hun vet ikke hvorfor han ikke trengte den samme oppdragelsen som søsteren.

— Dere får spørre ham, sier hun og vender seg mot den medtiltalte vennen. Det var han som bestemte; det var han som sa at datteren min ikke respekterte meg.

Han sa at oppdragelsen av jenta ikke var farlig. Han hadde anvendt samme straffemetoder mot sin egen lillesøster tidligere. Slag, dusjing i kaldt vann, tvunget til å stå i skammekroken i flere timer med benene fastbundet, tvunget til å spise chilipulver, tvunget til å være våken når hun ville sove.

Skremselsmenyen er dessverre enda lengre.

Skylder på vennen.

35-åringen fulgte mishandlingen online via videolink. Han begynner sin forklaring onsdag. Jeg vil anta at retten er svært interessert i å høre hva han har å si om oppdragelsen av de to barna.

Den tiltalte kvinnen legger all skyld på sin tidligere venn. Han kommer helt sikkert til å gå sterkt i rette med henne.

De to voksne hadde omfattende kontakt på elektroniske medier og vanlig telefon, også etter dødsfallet. De snakket sammen nærmest døgnet rundt. Politiet avlyttet telefonen hennes i en måneds tid. Det ble registrert 360 samtaler mellom dem. En gjennomgang av PC-en viser at hun sendte ham mer enn 1000 bilder av seg selv frem til arrestasjonen.

Han forlangte både vanlige bilder av henne og bilder av mer seksuell karakter, for eksempel mens hun dusjet. Hver dag.

En dypt religiøs mann.

Hun karakteriserer ham som en dypt religiøs mann. Han fortalte hva hun skulle si til politiet. Det var viktig at hun fulgte anvisningene hans fordi de kristne, ifølge ham, har så mange fordommer mot muslimer.

Han fant et trøstens ord til henne fra sin muslimske tro. Det som hadde skjedd, hadde skjedd. Det var forutbestemt at datteren hennes skulle dø nettopp denne dagen. Slik var det.

Rett overfor de to tiltalte her i rettssal 250 sitter 28-åringens fraskilte ektemann. Fetteren hennes, den avdøde jentas far. Han er kommet fra Pakistan for å følge saken. Hun beklager overfor ham – det var aldri meningen at det skulle bli slik.

Det var kanskje ikke så forutbestemt likevel.

Les også

Ville lære datteren respekt

Les mer om

  1. Kultur