Kommentar

Festen kan snart være over | Frank Rossavik

 • Frank Rossavik
  Frank Rossavik
  Kommentator
Favorittene forsterket i natt bildet av seg som favoritter: Hillary Clinton og Donald Trump møtes mest sannsynlig i presidentvalget i november.

Donald Trump og Hillary Clinton vant klart – og kan ta fem stater til i neste uke.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

For så vidt er ingenting overraskende ved at Donald Trump og Hillary Clinton vant New York. Clinton har representert staten i senatet i to perioder, mens Trump er født og har hovedbase i verdens mest kjente metropol, som også er USAs største by (men ikke hovedstad i staten New York engang, den heter Albany).

Men begge har møtt motvind i kampanjene sine de siste ukene og trengte en overbevisende seier. Den fikk de, selv om de hadde hver sin motkandidat som burde appellere godt i staten: Ohio-guvernør John Kasich kom da også nærmest Trump med 25 prosent av de republikanske stemmene, mens senator Bernie Sanders fikk 42 prosent av de demokratiske.

Likevel: Med seksti prosent av stemmene tar Donald Trump nesten alle de republikanske delegatene fra New York med seg til landsmøtet i Cleveland i juli.

Clintons 57 prosent gir henne en overvekt av de landsmøtedelegatene til sitt partis landsmøte i Pittsburgh samme måned. Forskjellen i uttelling skyldes at partiene fordeler delegater ulikt i New York.

 • Frank Rossavik mener Trump kan bli en bedre kandidat enn mange frykter:

Trump på offensiven

Hva nå?

Bernie Sanders vil fortsette å presse Hillary Clinton, selv om hun nok føler seg mye tryggere nå. Et nederlag for henne i New York var ikke helt utenkelig, så hun strålte etter at resultatet var klart – trolig mest av lettelse.

På republikansk side er Texas-senator Ted Cruz utfordreren. Han måtte nøye seg med 15 prosent i New York, noe som egentlig ikke er så ille for ham. En gudfryktig erkekonservativ fra Texas er så til de grader på bortebane i den multikulturelle smeltedigelen som stemte i natt.

Les også

Comeback for Trump og Clinton i nominasjonsvalget i New York i natt

Problemet for Cruz er bildet av Donald Trump som en mann på offensiven igjen. Derfor har den velorganiserte Cruz-kampanjen de siste timene vært travelt opptatt med å understreke at Cruz har vunnet flest landsmøtedelegater i april, selv når Trumps antatte 92 fra New York telles med.

De poengterer også at Ted Cruz fikk 1,2 millioner stemmer da han vant primærvalget i sin delstat, Texas, mens Trump kun fikk rundt en halv million i New York.

Cruz i trøbbel

Nok et problem for Ted Cruz er at de fem statene som stemmer tirsdag i neste uke også kan gi nederlag. Donald Trump leder på de fleste meningsmålingene i Connecticut, Maryland, Pennsylvania og Rhode Island.

Det finnes, så vidt jeg kan se, ingen måling for det lille skatteparadiset Delaware, men også dens profil bør passe Trump.

Les også

- Nå kan jeg dø som en lykkelig mann

Cruz har en bedre kampanjeorganisasjon. Men det er som i fotballen: Bare målene teller. Texas-senatoren har nå ingen reell sjanse til å vinne et flertall av delegatene før landsmøtet. Hans eneste håp er at Donald Trump heller ikke gjør det, og at det blir en såkalt «brokered convention» der alt kan skje.

Det er fortsatt ikke åpenbart at Trump får de 1237 delegatene han trenger for å kapre nominasjonen, selv om han altså styrket sine sjanser i New York.

Det republikanske parti er dypt splittet:

Les også

Trump kan ta livet av partiet sitt

Sanders i trøbbel

På demokratisk side stemmer de samme statene på tirsdag. Bildet er også omtrent det samme: Hillary Clinton leder i fire stater, mens det ikke finnes tall for Delaware, men i et par av dem har hun liten margin til Bernie Sanders.

 • Frank Rossavik mener han er hardtarbeidende, men mangler karisma:
Les også

George Clooneys smil er verdt millioner i den amerikanske valgkampen

Selvtilliten er i alle fall tilbake hos de to favorittene. Donald Trump hadde så lave skuldre da han holdt seierstalen i Trump Tower at han til og med refererte til Ted Cruz som «senator», ikke lenger som «Lyin’ Ted» (løgneren Ted).

Og i november kan newyorkerne altså stå i sentrum for valgoppmerksomheten igjen, når (og hvis) begge de store partienes presidentkandidater er bysbarn.

Les flere av Frank Rossaviks kommentarer:

Les også

 1. Trine Skei Grande omfavnet liberalismen

 2. Republikanerne kræsjer både med og uten Trump

 3. Det må bli slutt med aksepten for parallellsamfunn

 4. Ingen kan ignorere realpolitiske hensyn

 5. President Trump blir neppe en fare for verden

Følg Rossavik på Twitter.

**Få med deg og delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter**

Les mer om

 1. USA-valget 2016
 2. Kultur