Kommentar

I USA er mediene enten forsiktig venstrevridde eller uforsiktig høyrevridde

 • Frank Rossavik
  Frank Rossavik
  Kommentator
Donald Trump er omringet av journalister. De tradisjonelle tv-selskapene NBC, NBC og CBS heller litt mot venstre. Men amerikanerne har også noen medier som er så eksplisitt høyreorienterte at det finnes få og små paralleller i Norge, skriver Frank Rossavik.

Foran Det republikanske partiets landsmøte i juli, spurte Breitbart News (i en epost) om jeg ville være gjest i en av deres nett-tv-sendinger fra stevnet i Cleveland.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Grunnen var at jeg hadde skrevet bok om Det republikanske partiet, noe som fikk dem til å trekke slutninger om mitt politiske ståsted. De ville vite hvordan det sto til på høyresiden i Norge.

Jeg sa ja til å stille, men presiserte at jeg ikke var spesielt høyreorientert. Derimot anså jeg meg for å være velinformert nok til å kunne fortelle litt om norsk høyreside.

– Hvis du virkelig er velinformert, må du være på høyresiden. Alle andre har hodet i sanden, skrev redaktør Steve Bannon.

Jeg prøvde meg med noen snusfornuftige betraktninger om uavhengighet og balanse og slikt, hvorpå Bannon svarte:

– Høyrejournalistikk vil redde Europa på samme måte som Breitbart London hjalp til med Brexit. Det er ingen fremtid i det du driver med, men kom innom oss, så skal jeg vise deg hvordan det 21. århundret ser ut.

Jeg kom meg aldri til Breitbarts studio i Cleveland.

Mest penger til demokratene

Bannon og Breitbart til tross, mediebildet i USA er ikke helt ulikt det i Norge.

De tradisjonelle tv-selskapene ABC, NBC og CBS heller litt mot venstre. Den nasjonale radiostasjonen NPR gjør det også. Det handler ikke om erklært politisk profil, men om inntrykk skapt gjennom programvirksomhet.

Innplasseringen er ikke særlig kontroversiell. For eksempel viste en kartlegging av hvem ansatte i ABC, NBC og CBS ga penger til i presidentvalgkampen i 2008, en kraftig prioritering av Det demokratiske partiet.

Den kjente kabelkanalen CNN er klart «liberal», altså venstreorientert, og for demokratenes kandidat Hillary Clinton i dette presidentvalget.

Også de fleste store avisene heller mot venstre i den grad de har en politisk profil, med Wall Street Journal som viktigste unntak. WSJ står på høyresiden, dog ikke i innvandringspolitikken.

 • Radioverten John Fredericks tar imot samtaler fra Trump-velgere som vil få bekreftet at Hillarys folk er i ferd med å manipulere valget til seier for seg. Les om hvordan de kalde fakta har forsvunnet fra amerikanske medier.

Konservativ radio dominerer

I Norge anses NRK å helle litt mot venstre, mens TV 2 heller litt mot høyre. De fleste store avisene ligger i sentrum eller til venstre. Dagens Næringsliv er som WSJ, til høyre i det meste, men ikke i innvandringspolitikken.

Den store forskjellen ligger i at amerikanerne også har noen medier som er så eksplisitt høyreorienterte at det finnes få og små paralleller i Norge. CNNs venstrevri blekner fullstendig mot kabel-tv-kollegene i Fox News' høyrevri, noe også mange republikanere vil si.

Dessuten har USA en tradisjon for lokale politiske radiopratere («talk radio»). Blant stasjonene som har politisk innretning, dominerer de konservative. Radiokanalene er viktige for meningsdannelsen særlig i spredtbygde strøk, altså i typisk republikansk kjerneområde. De største radiopraterne syndikaliseres og sendes på kanaler over hele USA. Rush Limbaugh har vært stjernen i en årrekke.

I tillegg kommer alle de nye, nettbaserte mediene. Her finnes det aktører både på venstresiden og høyresiden, men det er neppe tvil om at noen av de høyreorienterte er mest agitatoriske. Innflytelsesrike Breitbart er et typisk eksempel, og min «bekjente» fra innledningen her, Steve Bannon, ble i høst kampanjeleder for Donald Trump.

Les mer om

 1. Frankly speaking
 2. USA
 3. Donald Trump
 4. Hillary Clinton
 5. Presidentvalget i USA