Kommentar

Stopper flyktningstrømmen nå? | Helene Skjeggestad

En halvering av antall asylsøkere til Norge og nesten en halvering av migranter til Europa. Regjeringspartiene slår seg på brystet, men det er liten grunn til å feire.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

grodum-fFW0VH0Lba.jpg Foto: Inge Grødum

Frp-politikeren Helge André Njåstad troppet opp på UDIs pressekonferanse og ble til slutt kastet ut da han tilbød kommentarer mens UDI-direktør Frode Forfang presenterte de nye asyltallene.

Høyres Trond Helleland valgte å sende ut de nye tallene før de ble presentert av UDI selv.

Regjeringspartienes glede over nedgangen i antall asylsøkere viser først og fremst tilbake på en følelse av politisk maktesløshet. Siden flyktningstrømmen traff Norge med full kraft, har norske politikere ligget på etterskudd. Situasjonen ved Storskog kom som en overraskelse og mottaksplasser er det altfor få av. Det måtte også en tilleggsproposisjon til for å skaffe midler til den nye situasjonen.

Vil vise styrke

De siste ukene har derfor Regjeringen vært opptatt av å vise at de har tatt grep. Innrykk i afghanske aviser som advarer mot å komme til Norge, ny instruks som tillater norske grensekontrollærer å vurdere ID-papirer allerede på grensen i nord, og skjerpet grensekontroll av fergerutene, er noen av disse innstramningene.

NYHETSSAK OM DEN SISTE UTVIKLINGEN:

Les også

5 spørsmål om den plutselige nedgangen av asylsøkere

Dette er fornuftige tiltak, men å gi disse æren for at antall asylsøkere går ned, er en overdrivelse. Det er også høyt spill fra de aktuelle politikerne.

Det er nemlig ingen grunn til å tro at flyktningkrisen er over. Ikke for Norge og ikke for Europa.

Tiltak i andre land viktigere

For mens Njåstad fra Frp var opptatt med å si at det er Regjeringens innstramningsvedtak som har umiddelbar effekt på antallet asylsøkere, prøvde UDIs direktør å understreke at det er grensekontrollen i Sverige som har sterkest effekt på nedgangen.

Det viser med klarhet hvordan Norge drar fordel av sin geografiske beliggenhet – andre lands innstramninger bidrar også til at færre kommer til Norge.

Bremser farten

Utvider vi bildet til Europa, gjentar samme mønster seg. Over hele kontinentet dukker det nå opp nye grensekontroller. Dette er kontroller som fungerer som en slags sluse og bremser farten på asyltilstrømningen. Det siste eksempelet er Makedonia som har satt opp et metallgjerde langs deler av grensen mot Helles.

Det betyr ikke at årsaken til flukten fra Syria er borte, eller at situasjonen i flyktningleirene i nærområdene er blitt mer humane.

Vær og politikk

Det vil være svingninger i antallet ankomster til Europa. Antallet ankomster til Hellas gikk brått ned forrige uke. 22. november kom bare 155 mennesker til landet. Men dette snudde rast, og 25. november kom det 5.140 mennesker. Likevel, sett under ett kom det 140.000 migranter til Europa i november, mot 220.000 i oktober.

Dette kan skyldes noe så enkelt som været. All erfaring tilsier at antall ankomster går ned om vinteren, og UDI har selv sagt at de forventer høye tall til sommeren og høsten igjen.

FNs høykommissær for flyktninger mener at nedgangen også kan skyldes tyrkiske myndigheters aksjoner mot menneskehandel. Dette viser med all tydelighet hvordan flyktninger også er blitt en kaldblodig industri.

DETTE BETYR EGENTLIG AVTALEN MELLOM TYRKIA OG EU:

Les også

Tyrkia er på kant med de fleste om dagen, men har fått en ny venn i EU

For å få kontroll på flyktningstrømmen finnes det politiske grep det er mulig å gjøre. Det viser seg at grensekontroller bremser farten og at det er mulig å samarbeide med Tyrkia på enkelte områder. Et europeisk kvotesystem henger fremdeles litt i løse luften, og det spørs om giverlandskonferansen i februar vil klare å mobilisere nok penger slik at man «kan hjelpe i nærområdene».

Fremdeles krig

Disse tiltakene gjør likevel ikke noe med det egentlige problemet. Situasjonen i Midtøsten, og særlig i Syria, er langt ifra på bedringens vei. Fremdeles er rekordmange på flukt. Strømmen gjennom Europa går saktere, og det betyr at flere flyktninger blir nødt til å oppholde seg i transittland som Tyrkia eller allerede pressede naboland som Libanon og Jordan. Det skjer mye i krigen mot IS akkurat nå.

Denne uken vil bombene falle over Syria, og det er nettopp disse bombene som er hovedårsaken til at mennesker flykter.

VÅR MOSKVA-KORRESPONDENT HAR SKREVET MER OM UTVIKLINGEN I SYRIA HER:

Les også

Nå skal bomberegnet falle over IS. Likevel fikk terroristene en gavepakke.

All erfaring viser også at i tiden frem mot en våpenhvile, vil krigshandlingene intensiveres mens partene prøver å posisjonere seg. Det er sammensatt, men det er ingen grunn til å tro at Syria vil skille seg positivt ut her.

Sannsynligheten er derfor stor for at den champagnen Høyre og Frp har sprettet denne uken kommer med en bakrus. Riktignok kan en del innenrikspolitiske innstramninger påvirke en del ubegrunnede asylsøkere, men de kommer ikke til å forhindre at mennesker på flukt ønsker å komme til Europa og Norge. Strømmen har ikke stanset.

Twitter: @Heleneskjegg

Følg meg også på Snapchat: Skjeggesnap

Mer fra samme kommentator? Da kan du lese disse:

 1. Les også

  Fire ubehagelige spørsmål om innvandring

 2. Les også

  Er Vestens forhold til Saudi-Arabia dobbeltmoralsk? 

 3. Les også

  «Har vi tilgitt Russland nå?»

 • Svensk innvandringspolitikk, og Erna Solbergs vanskeligheter var tema podcasten Aftenpodden. Hør og abonner via iTunes på telefonen din her, via desktop her, eller lytt herfra med ett klikk:

Les mer om

 1. Kultur

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Slik ble flyktningstrømmen stanset

 2. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Asyltall med bismak

 3. NORGE
  Publisert:

  Regjeringen ba eksperter vurdere hvordan flyktningkrisen blir i år. Her er svarene de fikk.

 4. POLITIKK
  Publisert:

  Frp fremmer ti forslag i Stortinget – vil unngå ny asyl- og flyktningstrøm

 5. NORGE
  Publisert:

  Ny nedjustering i prognosene: Forventer 10.000 asylsøkere i år

 6. VERDEN
  Publisert:

  Hver dag må over 44.000 mennesker flykte