Kommentar

Skremselspropaganda på NRK | Ingeborg Senneset

 • Ingeborg Senneset
  Ingeborg Senneset
  Journalist

I kampen mot antibiotikaresistens er det ikke nok å redusere bruken av antibiotika — vi trenger nye. Og noen må betale. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: SunnyToys / Shutterstock / NTB scanpix

Bakterier utvikler resistens raskere enn forskerne utvikler nye antibiotika. Det er et kappløp mot døden, og vi er i ferd med å tape.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

I kampen mot antibiotikaresistens er det ikke nok å redusere bruken av antibiotika — vi trenger nye. Og noen må betale. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: SunnyToys / Shutterstock / NTB scanpix

I kampen mot antibiotikaresistens er det ikke nok å redusere bruken av antibiotika — vi trenger nye. Og noen må betale. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: SunnyToys / Shutterstock / NTB scanpix

Statskanalen forsøker å gjøre søndagsmiddagen vanskelig å svelge når de sammen med en personlig leukemi-historie serverer skremsler i beste sendetid.

«1 av 5 kreftpasienter trenger antibiotika i forbindelse med behandlingen, men antibiotikaresistente bakterier er i ferd med å sette kreftbehandlingen flere tiår tilbake.»

Interesseorganisasjonen Kreftforeningen får i samme innslag fremme sitt budskap om at stadig flere vil risikere å dø av kreft, i stedet som i dag, at de fleste overlever. Personen som har hatt leukemi forteller at han ville strøket med (sic) uten antibiotika.

Rundt 30.000 menn og kvinner får kreft i Norge hvert eneste år. Forsøker NRK å fortelle oss at de kommende titusener ikke kan forvente like gode prognoser som dagens pasienter? At det som gikk bra med naboen i går, kan drepe meg i morgen?

Hva slags skremselspropaganda er dette?

Les også

10 ting om bakterier som bør skremme vettet av deg

Spikeren på hodet — spikeren i kista

Særs treffende, dessverre. De kunne faktisk tatt mye hardere i.

Bakteriene utvikler resistens raskere enn forskerne utvikler nye antibiotika. Det er et kappløp mot døden, og vi er i ferd med å tape.

Selv med den ypperste av kreftbehandling, med stamceller, stråling eller cellegift, kan mikroskopiske terrorister i en rustning av resistens krype inn under huden og sette pasientens liv på spill. Legene vil stå maktesløse.

Det gjelder ikke bare kreft, selv om årets Verdens kreftdag satte det på agendaen.

Barnefødsler vil bli farligere. Rutineoperasjoner kan bli uaktuelle. Transplanstasjoner likeså. Kjønnssykdommen gonoré kan gjøre babyer blinde. Et lite, tilsynelatende uskyldig, risp i munnviken kan absurd nok bli din dødsdom.

 • Lege og forfatter: Dette skulle jeg ønske det var mer sosialt akseptabelt å gå bort og kjefte på

Tverrfaglig konsensus om reduksjon

Det er ikke som at dette er nytt. Helsepersonell, kommentatorer, lederskribenter og politikere har engasjert seg.

Den norske legeforening, Tannlegeforeningen og Veterinærforeningen ba i et felles innlegg folk åpne øynene for bakterietrusselen. Dersom vi ikke reduserer bruken av antibiotika, vil vi bringes tilbake til helsevesenet vi hadde før 2. verdenskrig.

De understreket at legekontoret ikke er eneste port som må stenges for at vidundermedisinens effekt ikke skal forgå. Et nøkternt forbruk både hos veterinærene og i landbruket er like viktig: Resistente bakterier smitter fra dyr til mennesker, og bakterier kan også finne veien til oss gjennom maten vi spiser.

Landbrukets rolle ble også understreket av helseminister Bent Høie i hans tale i anledning kreftdagen. I vår reiser Høie til Kina for å ta kampen der.

Det er bra. Men det er ikke nok.

Les også

Dag Berild gir «udugelige leger og kravstore pasienter» skylden. Anders Danielsen Lie sammenligner antibiotikaresistens og menneskeskapte klimaendringer

Vi trenger nye antibiotika. Men det koster

Fem professorer skrev i fjor at «vi må utvikle nye antibiotika, og dette krever store investeringer over lang tid. Men grunnforskningen er underprioritert».

De satte fingeren på problemet: Det er ikke nok å redusere bruken av antibiotika — vi trenger nye. Og noen må betale.

Vi kan ikke gjemme oss. Bakterier bryr seg ikke om landegrenser. Økt reisevirksomhet øker ifølge Folkehelseinstituttet smittepresset mot Norge. Nordmenn som får helsebehandling i utlandet, uansett om det er friskere tenner, en påtrengt operasjon eller nye bryster, risikerer å ta med seg multiresistente bakterier hjem.

Skremselspropaganda? Ja takk.

Tilbakemeldinger eller kritikk?

Delta i debattene hos Aftenposten meninger på Facebook og Twitter

Les mer om

 1. Antibiotikaresistens
 2. Antibiotika
 3. Ingeborg Senneset
 4. Kreft
 5. Helsepolitikk

Relevante artikler

 1. FORELDRELIV
  Publisert:

  Antibiotika: Derfor bør du spare vidunderkuren til det virkelig trengs

 2. VERDEN
  Publisert:

  I elvene renner store mengder antibiotika. Det kan gi flere resistente bakterier.

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Antibiotikaresistens i Norge – oppsummert i to setninger

 4. A-MAGASINET
  Publisert:

  I en 750 år gammel isbre jakter forskere på nye medisiner. Global oppvarming kan utslette skattekammeret.

 5. NORGE
  Publisert:

  Norge har kuttet en fjerdedel av antibiotikabruken. Men fortsatt er tallet for høyt.

 6. NORGE
  Publisert:

  Flere merker legemiddelmangelen. Myndighetene vurderer mer legemiddelproduksjon i Norge.