Kommentar

Det beste og det verste

  • Per Anders Madsen
    Per Anders Madsen
    Tidligere kulturredaktør i Aftenposten

Juan Carlos ble et symbol for både det beste og det verste av hva en konge kan være i vår tid, skriver Per Anders Madsen

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Kong Juan Carlos har alltid sagt at han ikke kommer til å abdisere, at han vil sitte på tronen til han dør. Slik gikk det ikke.

Den hele og fulle sannhet om hva som fikk Juan Carlos til å ombestemme seg er foreløpig ikke kjent, kanskje blir den det aldri. Men omdømmefallet er en del av historien. De senere års fotografier av Juan Carlos på krykker etter en av hans seks hofteoperasjoner er bare blitt et altfor treffende bilde på monarkiets stilling i Spania. Abdikasjonen kan forstås som et forsøk på å redde stumpene.

Tillit

I vår tid står og faller Europas gjenværende monarkier ved dets personer. Forsøksvis bygges en mur rundt en liten teig som kalles det private der de kongelige kan hvile ut og slippe innsyn. Men selve kongegjerningen kjenner ingen grense mellom posisjonen og personen som bekler den. I mangel på formell makt bæres rollen av personlige egenskaper, evnen til å fremstå som verdibærer, som forbilde og enhetssymbol i et krevende skjæringspunkt mellom det folkelige og det opphøyde.

Rollen kan fylles på ulike måter, men én ting må en monark ha, og det er tillit.

Les også:

Les også

Jordnær og sympatisk, mangler farens karisma

Langsomt, men sikkert har Juan Carlos tæret på sin tillitskapital. For drøyt to år siden, da den økonomiske krisen var på sitt aller verste, ble det kjent at kongen dro på luksuriøs elefantjakt i Botswana, og det var langt fra første gang. Det er omtrent som om kong Olav for fornøyelsens skyld skulle slått tiden i hjel i en Jaguar i stedet for å ta den ikoniske turen med Holmenkollbanen under bensinkrisen i 1973.

Dronningens ensomhet

Juan Carlos valgte i tillegg å jakte på elefanter sammen med sin 26 år yngre elskerinne, og det var ikke første gang det heller. Avsløringene ga kongen skyllebøtter av dårlig medieomtale i det — tross alt - katolske Spania. Dronningens ensomhet het en bok om det spanske kongehus som kom ut på denne tiden. Det er ingen drømmetittel for en monark som vil fremstå som rollemodell i et av de europeiske land der tradisjonelle familieverdier står sterkest.

I tillegg er hans datter prinsesse Cristina og hennes ektemann, den tidligere håndballstjernen Inaki Urdangarin, trukket inn i en omfattende korrupsjonsskandale etter at de i fjor ble mistenkt for å ha underslått 50 millioner kroner fra en veldelig organisasjon. Etterforskningen pågår fortsatt og i februar måtte prinsessen møte til rettslig avhør.

Les også:

Les også

Spanias kong Juan Carlos abdiserer fra tronen

Juan Carlos selv er ikke en del av dette. Men for en konge som er blitt stemplet som ødsel gjør det seg dårlig at datteren er mistenkt for korrupsjon.

Det var den gang..

Det var annerledes da Cristina og Inaki giftet seg i 1997. De dynastiske strategene på 1500-tallet kunne ikke gjort det bedre, det var den gang kongehusene utvidet sin makt gjennom kløktige fornuftsekteskap. Prinsessen giftet seg med en baskisk idrettshelt — i Catalonias hovedstad Barcelona. Slik fikk Spanias to mest selvbevisste regioner sine aksjer i en ny nasjonal enhet, og idrettens sfære ble forent med den rojale.

«Et intelligent bryllup», skrev spanske kommentatorer. De har skiftet mening i korrupsjonssakens skygge.

Og fremfor alt var det annerledes tilbake i 1975, da Juan Carlos ble tatt i ed som konge etter Francos død og i løpet av kort tid sto frem som et samlende symbol for det nye og moderne Spania. Han støttet helhjertet opp om arbeidet med den nye demokratiske grunnloven fra 1978.

Under forsøket på militærkupp tre år senere spilte kongen en nøkkelrolle ved å erklære at han sto fast ved grunnloven og krevde lojalitet fra hæren. Det var et storartet høydepunkt i Juan Carlos' kongsgjerning, men det kom tidlig.

I dag er de fleste glad for at han forsvinner. Juan Carlos ble et symbol for både det beste og det verste av hva en konge kan være i vår tid.

Kong Juan Carlos vinker til fotografene i det han forlater et sykehus i Madrid i 2012. De siste årene har monarken vært preget av skrantende helse og skandaler.

Les mer om

  1. Kultur