Kommentar

En ekte helt

  • Stil>
  • Per Nordrum <stil>journalist <

FORSTÅR IKKE. I går finleste jeg Thorbjørn Egners "Vesle Hoa", en nydelig vise som på radio i forgårs nærmest ble erklært for rasistisk. Jeg begriper ingen ting!

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

DU MILDE KINESER — om det nå er lov å bruke det uttrykket uten å bli mistenkt for å ha noe imot kinesere - som folk forsøker å lage språklige snubletråder for oss, og på den måten få oss til ufrivillig å styrte hodestups inn i dårlig selskap. Før vi vet ordet av det, risikerer vi nemlig å bli arkivført som rasister. Denne uken er det "hottentott" - og dessverre også Pippi Langstrømpes "negerkonge" - som forsøkes ødelagt som helt vanlige ord uten ondsinnet undertone. Vil neste offer bli "indianerhøvding"?Hottentottene og deres etterkommere er høyst sannsynlig like bra eller like dårlige mennesker som vikingenes etterkommere. Forskjellen er blant annet at hottentottene drev med kveghold i Sør-Afrika. Før nederlenderne kom dit, het hottentottene khoi-khoin (menneskemennesker). Nederlenderne, stakkar, forsto ikke språket, som hadde karakteristiske tungeklikk ved fremføringen. Hvem har vel ikke hørt Miriam Makeba synge med slike spennende språklyder?Datidens nederlendere - som var vant med harkende lyder i eget språk - hadde ikke noe navn på folket de møtte, og for dem hørtes tungeklikkene i ganen ut som "hott" og "tott", derfor kalte de sine nye bekjentskaper for hottentotter (enbetyr ogpå nederlandsk). Verre er det ikke/så ille var det. (stryk det som ikke passer.)

Skikkelig helt.

Vesle Hoa i Egners vise er forresten litt av en gutt, og neimen om han blir æreskjelt fordi han er hottentott. Snarere tvert imot. Han er en fin liten fyr, våken som bare det, og derfor redder han stammen sin unna en annen stammes planlagt angrep mot hottentottene. Hoa blir en stor helt blant sine egne, så verdsatt at selveste kongen kaller ham til seg og sier han skal være hans beste venn, "for du er en ekte hottentott".Ja, det var tider da hottentotter ble fornedret, noen brukte sikkert også hottentott som skjellsord. Det sier selvsagt langt mer om dem som gjorde det, enn om hottentottene. I årene 1810-15 ble en hottentottkvinne i lenker, Saartjie Baartman, vist frem blant annet i London og Paris, hvor hun ved sin død i 1815 ble grundig dissikkert og hvor hennes jordiske levninger og en vokskopi av hennes kropp endte på museum.Selv på den tiden var folk rasende mot fornedringen av et medmenneske fra et annet kontinent og en annen kultur. Den 29. april 2002 ble endelig hennes levninger tilbakeført til Sør-Afrika, som en moralsk og politisk påminnelse om fortidens store synd, begått av noen av våre hvite artsfrender.

Negerkongen.

Pippi Langstrømpes pappa, som hun skrøt av var negerkonge, er også gjort til rasistisk snubletråd. Godt man er gammel nok til ikke å lese for småbarn lenger, for jeg makter ikke å innse at jeg mener noe galt med å si "negerkonge" - med mindre vedkommende er president, da. Det er vel heller ikke galt å være neger i vår del av verden - eller hvit, for den saks skyld.

Les mer om

  1. Kultur