Kommentar

Farlig dansk oppvask

  • Odd Inge Skjævesland
    Odd Inge Skjævesland
    journalist og forfatter
Sylvi Listhaug (Frp) besøkte sin daværende kollega i Danmark, utlendings-, integrerings- og boligminister Inger Støjberg (V), i valgkampen 2017.

Frps drømmeparti i utlandet skrumper inn i kokende oppvaskvann.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tenk deg at Carl I. Hagen hadde vært Norges statsminister to ganger, men så meldte han seg ut av Fremskrittspartiet og vurderte å starte et nytt parti. Samtidig kastet Siv Jensen nestleder Sylvi Listhaug, som ble stilt for riksrett.

Sånn er livet i danske Venstre, Frps drømmepartner utenfor Norge.

Frps danske utstillingsvindu

Danmarks dominerende borgerlige parti har hatt statsministeren i 14 av de siste 20 årene. Som ny Frp-leder bygget Siv Jensen målbevisst sten på sten i kontakten med Danmarks store borgerlige parti.

Mange kobler Frp til Dansk Folkeparti, men slikt vil Jensen ha seg frabedt. I nordisk sammenheng danner Sverigedemokraterna, Sannfinnene og Dansk Folkeparti en gruppe. Deres flørt i Norge møtes av en konstant kald Frp-skulder.

Frp mente tidlig at danske Venstre gjennomførte Frp-politikk i regjering. Før stortingsvalget i 2009 håpet den allerede den gang sentrale Venstre-politikeren Inger Støjberg at Siv Jensen ble statsminister. Hun fant ikke noe i Frps program som hun var uenig i.

I nyere tid illustrerer bilder av innvandringsministrene Støjberg og Listhaug at Frp i praksis har fått et nært forhold til drømmepartneren.

Mye vondt på kort tid

Etter valgnederlaget i juni 2019 gikk Lars Løkke Rasmussen av som statsminister for andre gang. Han ville fortsette som partileder, men forsvant svært ufrivillig ut et par måneder senere. Det buldrende dragsuget omfattet også hans nestleder, rival og mulige etterfølger, Kristian Jensen.

I bitterhetens krevende atmosfære skulle luften renses med Jakob Ellemann-Jensen som ny leder og statsministerkandidat. Den innvandringskritiske velgermagneten Inger Støjberg ble nestleder. De skulle utfylle hverandre og kunne blitt et «dream team».

Det tok imidlertid ikke lang tid før den løse kanonen i Støjberg ble hentet fra låst lugar til kontroversielle utspill på dekk. Så vokste kritikken mot en ulovlig instruks fra 2016, da hun var utlendingsminister: «Barnebruder» skulle uten unntak skilles fra sine menn på asylsentre.

Ekstreme uker

For tre uker siden fikk Ellemann-Jensen fjernet Støjberg som nestleder. Tre dager senere meldte en generelt misfornøyd Rasmussen seg ut av partiet. Han som var statsminister og partileder for to år siden, vurderer å starte et nytt parti.

Sist torsdag ble det klart at Støjberg stilles for riksrett for «barnebrudsaken». Det skjer med støtte også fra flertallet i Venstres folketingsgruppe. Det blir spesielt å sitte å salen når det stemmes formelt, trolig 2. februar.

Førstkommende helg taler Støjberg på Venstres ekstraordinære landsmøte. Det blir mye neglebiting før, under og trolig etter talen. Hvis også hun melder seg ut i løpet av våren, er det ingen bombe.

Støjberg gir navn til den sjette riksrettssaken i dansk historie. De tre tiltalte på 1800-tallet ble frikjent, de to på 1900-tallet dømt. De fleste eksperter heller til ny dom, men Støjbergs motstandere bør ikke ta gleden på forskudd.

Historiens lærdom

En borgerlig maktforskyvning kan gjenta seg. Gårsdagens meningsmåling fra Voxmeter/Ritzau bekrefter en trend: Høyres søsterparti De konservative vokser jevnt og trutt og nærmer seg Venstre.

Her kan det være nyttig å gå et kvart århundre tilbake i tid. Poul Schlüter ledet sin maratonregjering fra 1982 til 1993 og satt lenger sammenhengende som statsminister enn noen har gjort i Norge. Han tilhørte De konservative, og Venstre var regjeringens lillebror.

Så kom riksrettssaken mot Schlüters partifelle Erik Ninn-Hansen. Han ble dømt for at han som justisminister ulovlig stanset familiegjenforening av tamilske flyktninger. Saken ga Schlüter-regjeringen en trist avslutning, men deretter utførte partiet en unik selvskading med fem ledere på seks år.

Siden ble det verre før det ble enda verre. Lenge lå de rundt 10 prosent og satt lenge i regjering med et stort Venstre under Anders Fogh Rasmussens ledelse. Så kom 5-tallet, og ved 2011-valget gikk de fra å ha visestatsministeren til å bli Folketingets minste parti. Med sperregrense på 4 prosent, som i Norge og Sverige, hadde De konservative falt helt ut i 2015.

Nå kryper de opp rundt 10 prosent igjen, mens Venstre er stupt fra 23 til 13 prosent siden valget for halvannet år siden. Socialdemokratiet er like stort som de to tilsammen. Venstre risikerer at andre borgerlige partier peker på De konservatives Søren Pape Poulsen som statsminister neste gang.

Bibelske profetier

Uten ly fra regjeringsmakten blottlegger danske Venstre intern uenighet om både innvandring, distriktspolitikk og Danmarks forholdet til Europa.

Det er ikke bare i Kristelig Folkeparti man frykter at den bibelske evangelisten Markus hadde et poeng i sitt kapittel 3 og vers 25: «Om et hus kommer i strid med seg selv, kan dette huset ikke bli stående.»

Les mer om

  1. Danmark
  2. Politikk