Kommentar

Senterpartiets landsmøte: Sentraliseringsmyten | Trine Eilertsen

 • Trine Eilertsen
  Sjefredaktør

Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum har gode meningsmålinger i ryggen når landsmøtet åpner. Foto: Torstein Bøe, NTB scanpix

Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gjør en kjempejobb med å selge en halv sannhet.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Samme uken som Norge ble kåret til verdens lykkeligste land, møtes Senterpartiet i Trondheim for å slå fast at vi kunne vært lykkeligere. Det meste kunne vært bedre, og det som ville vært aller best, er full stopp i sentraliseringen.

Utviklingen fortsetter

I valgkamp og opposisjon er som kjent det meste lov, også elleville overdrivelser. Å påstå at sentraliseringen i Norge har skutt fart de siste tre -fire årene, er en ellevill overdrivelse. Den har heller ikke sakket farten. Utviklingen har fulgt samme mønster og retning i mange år nå. Det vil den sannsynligvis fortsette å gjøre - selv om Senterpartiet kommer i regjering med over 10 prosent av velgerne i ryggen.

Les også

Kanskje du overraskes over disse grafene som viser hvordan det gikk med Bygde-Norge sist Senterpartiet satt i regjering?

Forklaringene på utviklingstrekkene er sammensatte. En av de minst relevante, er hvilke partier som sitter med regjeringsmakt til en hver tid.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er ikke så nøye på det. Om sentraliseringen ikke har gått raskere de siste årene, vet han nemlig at den kommer til å gjøre det. Det store spørsmålet for velgerne hans, er imidlertid om Senterpartiets politikk vil virke i motsatt retning.

Svaret er nei - hva var spørsmålet?

Hvis desentralisering avgjøres av antall kommuner, kan svaret godt bli ja. Senterpartiet får greit med seg Arbeiderpartiet på å stoppe kommunereformen, og gå tilbake til den gamle frivillighetslinjen. Det er linjen som ga fem færre kommuner på åtte rødgrønne regjeringsår. Det er også linjen som førte til at Senterpartiets egen regionreform ble lagt i skuffen da partiet satt i regjering. De fikk det ikke til. Det var jo noen som ikke ville.

En slik stopp vil glede alle som er mot tvang og endring av kommunegrensene - men vil det bremse sentraliseringen? Eller er det andre forhold som påvirker sentraliseringen? Det er i hvert fall lite som tyder på dagens kommunestruktur, den Sp så gjerne vil bevare, i seg selv fungerer som et bolverk mot sentralisering.

Les også

Trine Eilertsen: Senterpartiet seiler i medvind, også kalt nei-vind

Lokalt selvstyre må styrkes

Det som er interessant, er om det er mulig å styrke det lokale selvstyret til tross for en sentraliseringstendens som synes umulig å stoppe. Det bør være mulig, for lokaldemokrati handler om langt mer enn kommunegrenser og antall rådhus. Det påvirkes av rettsliggjøring av velferdsordninger, av øremerking av kroner og av Stortingets forsøk på viske ut forskjeller mellom kommunene. Det påvirkes av hvilke oppgaver de ulike styringsnivåene får håndtere, av regler og reguleringer og ankeinstanser. Det er ikke like lett å vinne velgere på å snakke om den slags. Men det er her politikerne kan påvirke, noe Senterpartiet vet bedre enn de fleste.

 • Podkasten Aftenpodden har med Senterpartiets Geir Pollestad denne uken, i en Sp-spesial om blant annet landsmøtet og kampen mot «elitene». Abonner her, eller lytt i spilleren under:

Les mer om

 1. Sentralisering
 2. Trygve Slagsvold Vedum
 3. Regionreform
 4. Kommunereform
 5. Senterpartiet (Sp)
 6. Senterpartiets landsmøte

Relevante artikler

 1. POLITIKK

  Trygve Slagsvold Vedum kjemper mot sentralisering. Men slik gikk det med Bygde-Norge sist Sp satt i regjering.

 2. KOMMENTAR

  Ingen klarer å stoppe utflyttingen fra småkommunene.

 3. KOMMENTAR

  Vedum elsker ordene «kos» og «nærhet» like sterkt som han misliker «stordriftsfordeler» og «robust». Han har hver tiende velger i ryggen for tiden, og det øker.

 4. POLITIKK

  Vedum på SPs landsmøte: – Det er ikke vi som har snudd kappen etter vinden. Det er vinden som har snudd.

 5. LEDER

  Aftenposten mener: Inflasjon i sentraliseringsanklager

 6. KOMMENTAR

  Det er kamp om misnøyens trone