Rødt tror på en slags myk kommunisme. Men overgangen til Rødts drømmesamfunn er alt annet enn myk. | Trine Eilertsen

  • Trine Eilertsen
Partileder Bjørnar Moxnes ble nedstemt på landsmøtet og må nå forsvare Rødts henvisninger til kommunismen.

Rødt gjorde et ærlig vedtak da partiet bestemte seg for fortsatt å være kommunistisk.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Kommunisme er en samfunnsform som aldri har latt seg gjennomføre uten vold, overgrep og tyranni. Likevel mener et stort flertall i partiet Rødt at det er mulig å nå et kommunistisk samfunn uten å gå veien om et autoritært styre. Det er, om ikke annet, en ærlig sak. Partiledelsen ønsket å kvitte seg med begrepet av taktiske årsaker og fordi de tror det er mulig å nå den sosialismen Rødt forfekter, uten å kjøre over mennesker. Det er det ikke.

Mange av Rødts velgere var ikke født da Berlinmuren falt i 1989. For dem fremstår kanskje kommunisme som en god tanke som har pådratt seg et ufortjent dårlig rykte. For det var jo ikke samfunnsmodellen det var noe galt med. Det var personene som gjennomførte den som sviktet. Eventuelt må skylden legges på USA og annen vestlig imperialisme, som aldri lot samfunnsmodellen få en sjanse. Så hvorfor ikke prøve igjen, ved å understreke at overgangen skal skje demokratisk og ikke via voldelig revolusjon?

Les hele saken med abonnement