Kommentar

Farligere død enn levende

 • John Hultgren
  Utenrikssjef

SPLITTET FOLK. At Saddam Hussein ble tatt til fange, ble ikke det samlende symbol USA hadde håpet på. Og hvis han nå blir hengt, vil splittelsen øke ytterligere.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

SHIAMUSLIMER og kurdere jubler, mens sunnimuslimske arabere advarer mot konsekvensene av dødsstraffen mot Iraks tidligere diktator Saddam Hussein. Saddam ble dømt til døden ved henging av en domstol i Bagdad den 5. november, og straffen opprettholdt av en appelldomstol denne uken. Appelldomstolen avgjorde at Saddam må henrettes innen 30 dager.Å fjerne Iraks diktator fra makten var det eneste som gikk etter planen i den USA-ledede invasjonen som startet i mars 2003. Nesten fire år senere ser Irak ut som et land i borgerkrig. Krigføringen følger de samme sekteriske linjer som skiller irakere i synet på hva som blir konsekvensene om den tidligere diktatoren blir henrettet. Saddam selv er sunnimuslim. Mens shiamuslimer og kurdere vil ha et oppgjør med hans blodige diktatur, sier sunnimuslimer at de vil hevne en henrettelse.

Martyr.

Kilder nær Iraks president Nouri al-Maliki sier til nyhetsbyrået AP at den irakske regjering ønsker Saddam henrettet så snart som mulig.Det fremstår likevel som noe uklart hvor raskt en henrettelse kan finne sted. Appelldommeren sier at ingen har myndighet til å endre avgjørelsen, men ifølge Iraks nye konstitusjon, må dødsdommer godkjennes av presidenten og de to visepresidentene. En av de to visepresidentene, Tariq al-Hashemi, er sunnimuslim. Og det er uklart om han vil gi sin støtte til at dødsdommen fullbyrdes.Motstandere av henrettelsen peker på at rettssaken var langt fra perfekt, og sår dermed tvil om den juridiske prosessens troverdighet. Human Rights Watch mener for eksempel at rettssaken har vært for politisert. Saddam Hussein er dessuten midt i en ny rettssak, der han er tiltalt for folkemord på kurdere i Nord-Irak.Et enda større problem er det nok likevel at en henrettet Saddam Hussein kan få martyrstatus hos sunnimuslimske arabere. Selv dyrker han den muligheten i et brev han skrev da dommen falt den 5. november, men som først nå er blitt offentliggjort.— Jeg ofrer min sjel til Gud, og hvis han vil, sender han den til martyrens himmel, skriver Saddam i det som er utformet som et avskjedsbrev.

Splitter.

Brevet kan ikke sies å ha noe enhetlig budskap. Et sted oppfordrer han irakere til ikke å hate, "fordi hat gjør blind". Men senere støtter han sunnimuslimske opprørere ved å skrive: "Lenge leve jihad og de hellige krigerne". Og hans tilhengere lover å følge opp.- Baath-partiet og motstandsbevegelsen er fast bestemt på å slå tilbake, med alle midler og på alle steder, mot Amerika og dets interesser, hvis det begår denne forbrytelsen, heter det i en kunngjøring på en sunnimuslimsk side på Internett.Nå vil kanskje noen innvende at de sunnimuslimske gruppene allerede gjør det, og at forholdene ikke kan bli verre. Tilhengere av at dødsstraffen fullbyrdes raskt mener at bare slik kan Irak komme videre. Men hovedproblemet er at en henrettelse ikke på noen måte vil forene de gruppene som nå kriger mot hverandre i Irak; den vil i stedet bidra til at splittelsen mellom dem øker. Og derfor kan Saddam Hussein være farligere som død enn han er i live.

 1. Les også

  Mange vil drepe Saddam

 2. Les også

  Dødsdommen

 3. Les også

  Saddam: - Ikke hat amerikanerne

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Når politikk blir personlig

 2. KOMMENTAR

  Kunstkritikken må være for allmennheten

 3. KOMMENTAR

  Hva er egentlig ekte skandinavisk, SAS?

 4. KOMMENTAR

  Han skapte bildene av vår tid

 5. KOMMENTAR

  Viten i sterk medvind

 6. KOMMENTAR

  Norsk nok må være godt nok