Voldtektsofre møter ikke likemenn i retten | Trine Eilertsen

  • Trine Eilertsen
«Lekdommerordningen har også svakheter. Den største svakheten finner vi nettopp i voldtektssaker, og den handler om holdninger», skriver politisk redaktør Trine Eilertsen.

Den unge kvinnen som ble dopet ned og fraktet til et nachspiel med tre voksne menn i Hemsedal, ble ikke trodd av lekdommerne i retten. Lekdommere kan det bli flere av.

Dette er en kommentar. Kommentarene skrives av Aftenpostens kommentatorer eller fast tilknyttede spaltister. Kommentarene gir uttrykk for skribentens analyser og meninger. Hvis du ønsker å svare på kommentaren, kan du lese hvordan her.

Den 21 år gamle kvinnen får støtte fra hele landet etter at hun sto frem med sin historie i blant annet VG torsdag. Hun skal leve med at natten i Hemsedal tidlig i 2014 nå blir definert som et nachspiel som tok litt av, og ikke en gruppevoldtekt som involverer dop og bilder. Kanskje gjør støtten det litt enklere å gå videre for kvinnen som har fått diagnosen posttraumatisk stressforstyrrelse, en lidelse kjent hos blant andre krigs- og overgrepsofre.

Både kvinner og menn reagerer på dommen. For mange kvinner er det vanskelig å se en situasjon der disse hendelsene – som det ikke er uenighet om i det store og hele – er ønsket av en 18 år gammel kvinne. Menn opplever at dommen sier at forventningene til menn er lave, at menn er uten evne til empati eller omsorg i en situasjon preget av dop, sårbarhet og tallmessig og aldersmessig overtak.

Les hele saken med abonnement