Kommentar

«Hvem tror de at de er?»

  • Joacim Lund
    Joacim Lund
    Kommentator
Over hele kloden ønsker politikere å svekke borgernes sikkerhet for å kunne tilby dem bedre sikkerhet. Den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump forlangte denne uken at Apple skal utvikle teknologi som gjør det mulig å hacke Iphone.

Trump forlanger at Apple skal svekke sikkerheten – for å øke sikkerheten.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

«Apple vil ikke la oss se hva som finnes på telefonen. Hvem tror de at de er? Vi må åpne den!», hveste Donald Trump til Fox News denne uken. Senere, i et valgkampmøte, oppfordret han til boikott av Apple, «dersom de ikke gir FBI koden». Bakteppet er etterforskningen etter San Bernardino-skytingen i desember, der 14 mennesker ble drept og 22 alvorlig skadet. Det amerikansk-pakistanske ekteparet som utførte angrepet forsøkte å flykte i en leiebil, men ble drept i en voldsom skuddveksling med politiet. Slutten for dem, men begynnelsen på en prinsipielt ytterst viktig debatt om teknologi, overvåking og retten til et privatliv.

Utilgjengelige beviser

Da politiet kom seg inn i parets leilighet, viste det seg raskt at det ikke handlet om en affekthandling. Huset var smekkfullt av våpen, ammunisjon og utstyr til å lage bomber. Angrepet var dessuten planlagt i lang tid, og inspirert av utenlandske terrororganisasjoner. FBI ble koblet inn, og etterforsker nå hendelsen som den verste terrorhandlingen på amerikansk jord siden 11. september 2001. De skulle gjerne visst hva som skjuler seg på ekteparets Iphone 5c. Men det er lettere sagt enn gjort.

Økende bruk av kryptering

Siden slutten av 2014 har datainnholdet på Apples produkter vært kryptert, ironisk nok som en reaksjon på myndighetenes omfattende overvåking i Snowden-saken. Taster du feil kode 10 ganger, slettes innholdet (gitt at denne funksjonen er aktivert). FBI tør ikke prøve seg frem, naturlig nok, og har gått rettens vei for å få Apple til å åpne telefonen. Retten ga FBI medhold, til tross for at Apple ikke engang har teknologi til å hacke den. Skal de følge rettens avgjørelse, må Apple utvikle teknologi som gjør det mulig å hacke Iphone, altså teknologi som gir dårligere sikkerhet for kundene deres, og som ville være fryktelig farlig om den havnet i gale hender. Derfor sier Apple-sjef Tim Cook nei. Nei, nei, nei.

Skal de følge rettens avgjørelse, må Apple utvikle teknologi som gjør det mulig å hacke Iphone, altså teknologi som gir dårligere sikkerhet for kundene deres

Sensitiv informasjon

«Vi har ingen sympati for terrorister», skrev Apples toppsjef Tim Cook i et åpent brev tirsdag denne uken, før han rolig og pedagogisk forklarte at en smarttelefon inneholder store mengder personlig informasjon. Private samtaler, bilder, musikk, notater, kalendere, kontakter, kontoer og transaksjoner og helsedata og våre minste bevegelser. Denne informasjonen, skrev Cook, må beskyttes fra hackere og kriminelle. Han kunne godt lagt til at dataene må beskyttes fra myndighetene også, både her og der.

Balansegang

«I et levende demokrati vil det alltid eksistere et spenningsforhold mellom den generelle befolkningens ønske om sikkerhet og trygghet – samfunnsvern – og forutsetningene for selve demokratiet: statens respekt for enkeltindividenes sivile og politiske rettigheter og friheter», skriver advokat Jon Wessel-Aas i Manifest tidsskrift.

Det er der striden står. Retten til et privatliv er en menneskerett. Her i landet er den også grunnlovsfestet. Men myndigheter vil alltid ha et ønske om å overvåke. Langt på vei et legitimt ønske også. Overvåking er et hensiktsmessig verktøy i kampen mot terror. Spørsmålet er hvor vi skal trekke grensene. Det er lett å tøye dem. Særlig når formålet er godt. Terrorbekjempelse, for eksempel.

Overvåking er et hensiktsmessig verktøy i kampen mot terror. Spørsmålet er hvor vi skal trekke grensene.

Samme gamle oppskriften

Grunnen til at Trump bruser med fjærene akkurat nå, er at formålet er godt og timingen riktig. Ingen har sympati med en IS-terrorist som plaffer ned uskyldige, sivile amerikanere. Alle heier på bekjempelse av terrorisme. Trumps tilhengere vil nikke anerkjennende til iscenesettelsen av Apple som en svikefull kjempe, og kanskje se Trump som en ansvarsfull leder som ikke vil la kommersielle aktører diktere premissene for den amerikanske sikkerhetspolitikken. Frykt kan kapre velgere. Og nå er folk redde, akkurat som de var i 2001, da Bush sanksjonerte Patriot Act. Da blir bagateller som menneskerettigheter lite viktige. Vi trenger ikke dra til USA for å se det.

Norge, ditt nærmeste overvåkingsland

«Er vi forberedt på å ha kommunikasjonsverktøy – internett og et antall moderne metoder – som vi ikke har mulighet til å kontrollere? Mitt svar er klart: Vi bør ikke akseptere det», sa den britiske statsministeren David Cameron etter at den britiske soldaten Lee Rigby ble knivdrept på gaten i London av to muslimske ekstremister i 2013. Cameron ville forby helt vanlige kommunikasjonsverktøy som What’s app, iMessage og FaceTime, fordi de er vanskelige å overvåke.

Mange vil huske den intense, norske debatten rundt debatten rundt datalagringsdirektivet (DLD) også. Det ble til i frykt for terror, og påbyr omfattende sanking og lagring av informasjon om borgernes bevegelser og kommunikasjon. I Norge ble Datalagringsdirektivet vedtatt i Stortinget, men rakk aldri å trå i kraft før EU-domstolen skrotet det av personvernhensyn i 2014.

Vi kan gjerne le av Trump, men denne sprutgale virkeligheten er nærmere enn vi tror.

Lader kanonene

Da Tim Cook nektet å etterkomme rettens avgjørelse denne uken, fikk han raskt støtte fra erkerivalen Googles toppsjef Sundar Pichai. I løpet av de neste dagene sluttet lederne i både Twitter og Facebook seg til rekken, og lovte å «slåss aggressivt» mot myndighetenes forsøk på å svekke krypteringen. Dermed går teknologigigantene samlet inn i krigen. Fienden er Trump, Cameron og alle andre politikere over hele kloden som er villige til å ofre personvern og datasikkerhet på overvåkingssamfunnets alter. Hvem tror de at de er?

Les også

  1. Sårbarhetsutvalget: Klarer ikke avdekke og håndtere digitale angrep

  2. Slik unngår IS myndighetenes overvåkning

  3. Paris-terror kan føre til at det blir vanskeligere for deg å kommunisere anonymt

Ekteparet Tashfeen Malik og Syed Rizwan Farook drepte 14 og skadet 22 i det blodigste terrorangrepet på amerikansk jord siden 11. september 2001. Begge ble drept av politiet, men innholdet på parets Iphone er fortsatt ukjent for FBI.

Les mer om

  1. Kultur