Kommentar

Aftenposten mener: Britene bør forbli i EU

 • Lederartiklene Skrives Av Aftenpostens Kommentatorgruppe. Den Ledes Av Politisk Redaktør Trine Eilertsen.

Statsminister David Cameron kjemper for at britene skal forbli i EU. Her er han i aksjon sammen med Londons nye borgermester, Sadiq Khan (t.v.).

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Som alltid i kampanjer foran en folkeavstemning, er det skremselspropagandaen som rår. De som vil ha Storbritannia ut av EU, overdriver de negative konsekvensene av arbeidsinnvandring til øyriket. De overdriver også hvor mye EU i dag hindrer britenes frie utfoldelse.

Fremfor alt overdriver tilhengerne av «Brexit» faren for at EU utvikler seg til en sentralstyrt superstat. Utviklingen går snarere i motsatt retning.

Også de som kjemper for at britene skal bli i EU, overdriver etter alt å dømme.De kommer med det ene katastrofevarselet etter det andre om hvordan livet utenfor vil bli. Men Storbritannia er tross alt en stor stat med sterk økonomi. EU har all interesse av å sikre et godt forhold også etter en eventuell utmeldelse.

Les også

Frank Rossavik kommenterer: Apokalypse nå igjen

Negative følger

Storbritannia vil oppleve flere negative enn positive endringer som følge av en utmeldelse, ikke minst fordi landet ikke vil kunne sikre full tilgang til EUs indre marked, noe som må få konsekvenser for arbeidsplasser og investeringer.

Samtidig er det trygt å anta at de negative konsekvensene for EU blir større. Unionen står allerede i sin verste krise, og integrasjonsprosessen er i ferd med å gå i revers. EU risikerer å miste det som i alle fall i europeisk målestokk er en økonomisk og militær stormakt.

Les også

Barack Obama: - Handelsavtale med USA etter Brexit kan ta ti år

Vil styrke høyrepopulister

Faren er også stor for at et «Brexit» vil styrke kravene om lignende folkeavstemninger også i andre land. Folkeavstemningen i Storbritannia er jo en konsekvens av fremveksten til det høyrepopulistiske samt EU- og innvandringsfiendtlige United Kingdom Independence Party (UKIP), som har mange søsken på kontinentet.

Slik sett er det forståelig at EUs ledere i disse dager kommer med strenge formaninger. «Desertøren vil ikke bli tatt imot med åpne armer,» sa for eksempel Europakommisjonens president Jean-Claude Juncker i et intervju med Spiegel Online. «Vi kommer til å ta avgjørelsen alvorlig. Er de ute, så er de ute,» sa Elmar Brok, leder av Europaparlamentets utenrikskomité til samme medium.

Les også

Grafene som får Boris til å gråte og Cameron til å le

Desperat ordbruk

Alt skal tydeligvis settes inn for å hindre at de britiske velgerne gjør noe de fleste eksperter ser på som en tap-tap-situasjon, altså et tap for begge parter.

Spørsmålet er likevel om ikke ordbruken avslører like mye desperasjon som handlekraft. Folkeavstemningen er tross alt et resultat av en demokratisk prosess. Statsminister David Cameron lovet den dersom Det konservative partiet vant forrige parlamentsvalg, noe det så gjorde. Stemmer et flertall for utmeldelse, er det også en demokratisk avgjørelse.

Les også

Per Kristian Haugen kommenterer: EU-avtalen blir Camerons store kunststykke

Må vinne ungdom

Når Juncker bruker ordet desertering om en utmeldelse, gir han ammunisjon til dem som hevder at EU er noe annet enn et demokratisk samarbeid. Ledere som han bør utvise større forsiktighet i ukene frem mot avstemningen, også fordi de britiske EU-tilhengerne for en stor del er ungdommer og folk med høy utdannelse – grupper som neppe lar seg mobilisere av demagogisk tøv.

Storbritannia bør forbli i EU av egen interesse, men også fordi en utmeldelse kan forsterke en negativ utvikling i hele Europa.

Les mer om

 1. Storbritannia
 2. EU
 3. UKIP
 4. Jean-Claude Juncker
 5. David Cameron

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  En seier for frykten og motet

 2. KOMMENTAR

  Brexit: En seier for frykten og motet | Frank Rossavik

 3. KOMMENTAR

  Apokalypse nå igjen | Frank Rossavik

 4. ØKONOMI

  Ungarns sterke mann ber britene om å bli i EU

 5. KOMMENTAR

  Domstol utløser ny Brexit-strid | Nils Morten Udgaard

 6. KOMMENTAR

  Jo Cox’ meningsløse død | Frank Rossavik