Kommentar

Nei til kjøttavgift på fredagstacoen til vanlige folk!

  • Therese Sollien
    Therese Sollien
    Kommentator
Sylvi Listhaug holdt sin første tale som partileder i Frp under det digitale landsmøtet på Gardermoen.

Sylvi Listhaug er ikke så opptatt av innvandring. Det er de eldre hun vil bære på gullstol.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Mange har spådd at Frp kommer til å bli mer populistisk og slagordpreget med Listhaug som partileder. Det er ikke selvsagt at det blir slik.

Rett nok har hun en livlig Facebook-side der 167.000 mennesker trykker lik og del med stor entusiasme. Men hvis man leser biografien hennes, er det ikke mye tvil om at hun har et ektefølt engasjement for saker som i tiden fremover skal få mye oppmerksomhet av Frp.

Listhaug er glad i frihet i en amerikansk forstand, hardt arbeid og gamle mennesker. Hun er ikke glad i staten, EU og den «selvoppnevnte gruppen av dommere og meningspoliti av god og dårlig moral», som hun skriver. Folk i media, for eksempel. For ikke å si Arbeiderpartiet.

Les også

Frp vil kaste foreldre til alvorlig gjengkriminelle ut av landet

Ansvar for ting de er imot

Det har kostet dyrt for Frp å sitte seks år i regjering. Etter å ha vært et protestparti siden sin tilblivelse, var Frp plutselig et ansvarlig regjeringsparti. Det er ikke til å komme bort fra at velgere gjerne har urealistiske forventninger til hva et regjeringsparti skal klare å få til av omveltninger. Kanskje særlig i et land som Norge, der store deler av politikken ligger fast.

Flyktningkrisen slo inn mens Frp satt i regjering. Antallet bomstasjoner økte fra 170 til 245. Inntektene fra bomringene økte med nesten 40 prosent. Lettere ble det ikke da Venstre og KrF ble med på laget. Frp fikk ansvaret for politikk de selv var imot.

Derfor handler veien videre nå om å snu oppmerksomheten mot nye områder der misnøyen er stor, men hvor Frp ikke kan sies å ha ansvar for utviklingen.

Til kamp mot vannmeloner

Først og fremst skal de kjempe mot «klimalobbyen» og deres politiske fanebærere. I denne sekken er det plass til mange politiske motstandere. MDG er en selvsagt blink. I sin tale til landsmøtet kalte Listhaug dem «en vannmelon som er grønn utenpå og knallrød inni».

Men først og fremst er det Arbeiderpartiet som er og blir Frps viktigste skyteskive. Listhaug går også i strupen på dem som vil endre gatenavn i Bergen eller rive ned statuer av Winston Churchill. Identitetspolitikken er lavthengende frukt. Mange der ute synes det har gått helt av skaftet.

Dernest skal det handle om eldre og syke. De fleste forbinder Listhaug med innvandringspolitikk, godt hjulpet av hennes tur til den innvandringstette svenske forstaden Rinkeby, for ikke å snakke om den vidgjetne Facebook-posten som førte til hennes exit som justisminister.

Men det som ligger Listhaugs hjerte nærmest, er eldresaken. Der har Frp tradisjonelt hentet mange velgere, og under Listhaug skal det bli flere av dem. For henne er engasjementet antagelig enda mer ektefølt enn i innvandringspolitikken. Det er også et felt hun har jobbet mye med, ikke minst som byråd. Hun var svært nær sin farmor i oppveksten, og hun skaffet seg jobb på eldrehjem da hun gikk på videregående skole.

Gullstol til de gamle

Listhaug vil ha høyere lønn i eldreomsorgen, og hun vil gjenreise respekten for dem som bygget landet. Pensjonister skal ikke føle seg som en byrde. Norge har råd til gullstol for eldre hvis man bare kutter i bistanden og slutter å kaste penger på vindmøller.

Først langt ut i talen handlet det om innvandring, og det var ikke stort hun hadde å melde. Det handlet litt om smittevern, samt ivrige ønsker blant politikere og forskere om å bortforklare høyt smittetrykk blant innvandrere under pandemien. Så måtte hun videre i programmet. Sosialistene vil jo innføre kjøttavgift på fredagstacoen til vanlige folk.

Å sitte i regjering innebærer en strøm av kompromisser. Dit skal ikke Frp igjen med det første.

Skal partiet gjenerobre tapt terreng, har de flaks hvis det blir en rødgrønn regjering til høsten. Det er langt lettere å være et tydelig opposisjonsparti når man ikke nettopp har vært på parti med dem som bestemmer.

Les også

  1. Siv Jensens følgere strør rundt seg med hjerter. Sylvi Listhaugs blir sintere og sintere.

Les mer om

  1. Sylvi Listhaug
  2. Fremskrittspartiet (Frp)
  3. Politikk