Hitler kunne le seg skakk. Hva så?

  • Aasmund Willersrud
    Tidligere utenrikssjef i Aftenposten
Nok en bok om Adolf Hitler er ute. Trenger vi den?

Adolf Hitler selger og fascinerer som aldri før. Nå kommer enda en biografi, denne gang i den hensikt å svare på titusenkroner-spørsmålet: Hvem var han som person, egentlig?

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Er det fremdeles noe vi ikke visste om Adolf Hitler, en av verdenshistoriens mest gjennomanalyserte skikkelser? Jo, mener historikeren, forfatteren og journalisten Volker Ullrich: I slutten av 1920-årene kunne han ennå le av seg selv.

Senere lo han også mye. Han kunne le så han sto tvekroket, men da var det alltid på andres bekostning. Det har Albert Speer fortalt. De to sto hverandre meget nær en tid. Til og med gråte kunne Hitler, når det var nyttig. For eksempel presset han frem mange tårer i 1930, da han lyktes å få kontroll over opprørerne i SA i Berlin.

Er dette viktig? Så viktig at det er grunn til å skrive enda en bok på over tusen sider – som bare er første bind – i en biografi med vekt på Hitlers personlighet?

— Definitivt, argumenterer Ullrich, som også skriver for ukeavisen Die Zeit: For å forstå det som skjedde, og hvordan hans forbryterske system kunne utvikle seg, er det viktig å forstå hovedpersonens karakter – hvem var han egentlig?

Mann uten egenskaper

Les også

Hitlers hellige krigere

Som om ikke nettopp det spørsmålet har vært stilt utallige ganger allerede. Alle som har lest noen av de mange Hitler-bøkene, mener vel å ha fått en viss forståelse. Men ikke nok, mener Ullrich, som indirekte kritiserer de to mest anerkjente Hitler-biografene, tyske Joachim Fest og britiske Ian Kershaw.Begge konkluderte at han ikke hadde noe privatliv (Fest) og at mannen utenom politikken bare var en «tom hylse» (Kershaw). De lot seg i grunnen lure av Hitlers virtuose rollespill, der han skjulte sitt privatliv og fremstilte seg som et rendyrket politisk menneske. Han iscenesatte seg selv som en mann uten personlige egenskaper, men det var ikke sant, skal vi tro Ullrichs uttalelser til det østerrikske nyhetsmagasinet Profil.

Janus-ansikt

For Hitler hadde en dobbelt personlighet, på den ene side et vinnende vesen som sjarmerte mange, og på den annen hans brutale og kriminelle energi. Hitler var slett ingen mindre begavet «dumming», mener forfatteren. Tvert imot hadde han høy intelligens og mange talenter. Foruten hans retoriske makt, behersket han en taktisk sluhet og hadde en uvurderlig evne til lynraskt å gjenkjenne og utnytte politiske situasjoner til sin egen fordel.

Dessuten var Hitler altså skuespiller – han skjulte sin personlighet – komiker og imitator. Forfatteren siterer igjen Albert Speer, nazi-arkitekt og rustningsminister, som mintes hvordan han med fakter og komiske ord parodierte Mussolini etter et besøk i Berlin i 1937: «Patria, viktoria, makaroni, basta».

Hadde Hitler bare vært klovn, fanatisk skrikhals og vulgær pøbel, ville han raskt forsvunnet fra scenen i likhet med mange andre høyreradikale agitatorer i 1920-årene, mener Ullrich.

Mein Kampf

Uansett, Hitler engasjerer og fascinerer fremdeles et stort publikum. Hver ny bokutgivelse vekker oppsikt, og tyskerne står muligens foran en ny flom av Hitler-publisitet, særlig når Mein Kampf, nasjonalsosialismens ideologiske hovedverk, blir frigitt for publisering i Tyskland om vel ett år.

I 2015 utløper delstaten Bayerns opphavsrett, og deretter står ethvert forlag fritt til å utgi boken. Det er en god ting, for dermed blir teksten avmystifisert også for alle tyskere som ikke har skaffet seg oversettelser fra utlandet eller antikvariske utgaver.