Kommentar

Nedskytningen blottlegger Tyrkias problematiske rolle i Syria-krigen | Silje Rønning Kampesæter

 • Silje Rønning Kampesæter
  Silje Rønning Kampesæter
Et stillbilde fra tyrkiske Haberturk TV viser røyken fra det som blir beskrevet som krasjstedet til det russiske flyet som Tyrkia skjøt ned ved den syrisk-tyrkiske grensen 24. november.

ISTANBUL (Aftenposten): Tyrkia støtter ekstreme opprørere, stenger ikke grensen mot Syria og motarbeider USAs mest effektive allierte på bakken.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Tirsdag morgen kom meldingen om at Tyrkia har skutt ned et russisk kampfly. De to landene blir ikke enige om flyet faktisk krysset inn i tyrkisk luftrom fra Syria eller ikke.

– NATO står i solidaritet med Tyrkia, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg.

USA sier det er Tyrkias rett å forsvare eget territorium.

Aftenpostens Midtøsten-korrespondent Silje Rønning Kampesæter .

Uansett, et NATO-land som skyter ned et russisk fly, går ikke ubemerket hen. Det blottlegger Tyrkias problematiske rolle i Syria-krigen.

Slik svarer Tyrkia

– Verden skal vite at Tyrkia vil gjøre alt som kreves for å garantere landets sikkerhet, sa Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu etter at flyet var skutt ned.

Det var lite som tydet på en beklagende statsminister da Davutoglu fortsatte ved å si at det er deres «internasjonale rett og nasjonale plikt».

Det har vært flere episoder de siste månedene hvor russiske fly har beveget seg over i tyrkisk luftrom, og den russiske ambassadøren til Tyrkia er blitt kalt inn på teppet mer enn én gang.

Men selv om tyrkiske myndigheter føler at det er de som ble krenket tirsdag morgen, har hendelsen satt søkelyset på noe annet. Tyrkias problematiske rolle i Syria-krigen og hvordan egeninteresser går foran kampen mot IS.

Tyrkisk hodepine for IS-koalisjonen

USAs president Barack Obama snakker med Russlands president Vladimir Putin på G20-toppmøtet i Antalya, Tyrkia den 16. november, 2015.

Etter Paris-angrepet ble stormaktene enige om at for å få bukt med IS, må økonomien til terrororganisasjonen strupes.

IS har flere inntektskilder, men oljen spiller en viktig rolle. Det er antatt at IS tjener rundt 50 millioner dollar i måneden på oljesalget. Den økonomisk situasjonen i Syria er så dårlig og IS selger oljen så billig at til og med fiendene kjøper olje av IS. Oljen må de ha til matlaging, som drivstoff, til fyring – til å overleve i hverdagen.

 • Mer interessert i økonomien til IS. Da kan du lese: Fire fakta om oljen som smører IS-maskineriet
  Men det er vanskelig å strype inntektene til IS uten å avskjære dem fra kjøperne. Strengere grensekontroll mellom Tyrkia og Syria er en del av løsningen.

Men det er vanskelig fordi Tyrkia støtter opprørere i Syria som kjemper mot Assad. Grensen blir brukt til å frakte inn både forsyninger, krigere og annet materiell til opprørerne.

Problemet er at også IS utnytter seg av dette. Oljen går ut av landet denne veien, mens fremmedkrigere kan komme inn for å motta trening, samt forlate landet for å gjennomføre angrep.

Mer opptatt av andre fiender enn IS

Tyrkia har lenge blitt kritisert for svak innsats i kampen mot IS. Først i juli fikk USA sitt etterlengtede ja til å bruke tre av Tyrkias flyplasser i kampen mot IS. Tyrkia ble samtidig med i den internasjonale koalisjonen mot terroristgruppen – på papiret. For Tyrkia er mer opptatt av andre fiender enn IS.

Den syriske presidenten Bashar al-Assad er én av dem. Den kurdiske YPG-miltsen i Nord-Syria er en annen. Tyrkias støtte til andre opprørsgrupper i Syria er viktig i kampen mot disse. Og ikke minst beskyttelsen av etniske turkmenere i Syria, som er blitt hardt angrepet den siste tiden av Russland.

Alle de Tyrkias allierte i Syria gikk en tøff tid i møte da Russland kastet seg inn i kampen mot IS i Syria.

Og mens Tyrkia får kritikk for å fokusere mest på kurderne og Assad, blir Russland kritisert for å bombe Assads opposisjon. Begge landene blir kritisert for å svekke kampen mot IS.

Motarbeider USAs allierte på bakken

Et medlem fra den kurdiske militsen Folks beskyttelsesenheter (YPG) foran en av grenseovergangene mellom Syria og Tyrkia. Syriske innbyggere som flyktet da IS og YPG kjempet om Tel Abyad i juli, returnerer.

USA, som leder an i den internasjonale koalisjonen mot IS, har slitt med å finne pålitelige allierte på bakken i Syria. IS er fiende nummer én, og så langt har den kurdiske YPG-miltsen vært den mest effektive bakkemotstanderen til terroristgruppen.

Med luftstøtte fra USA har YPG i løpet av året tatt over flere byer fra IS og fått kontroll på store deler av den syriske grensen til Tyrkia, uten motstand fra Assad. YPG har også kommunikasjonskanaler med Russland.

 • I denne saken kan lese mer om årsakene til at grensen mellom Syria og Tyrkia lekker som en sil.
  Amerikanerne har også forsøkt å støtte forskjellige arabiske fraksjoner i paraplyorganisasjonen Den frie syriske hær, men siden flere av disse oppsto i opposisjon til Assad, er alliansene skiftende og kampen mot IS kommer ikke alltid i første rekke. Mange av dem har også svært islamfundamentalistiske verdier og er ideologisk sett ikke stort bedre enn IS.

Army of Conquest er en av dem. En allianse hvor blant annet Jabath al-Nuṣra (al-Qaidas syriske gren) og Ahrar al-Sham inngår. En alliansene Tyrkia støtter.

Tyrkias nedskytning av det russiske flyet blottlegger hva som kommer i første rekke for president Erdogan.

Ønsker du flere nyheter fra Midtøsten? Følge vår Midtøsten-korrespondent på Facebook, Instagram og Twitter.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

--------------

_Hva vil Paris-terroren ha å si for kampen mot IS? spør vi i den seneste utgaven av vår utenrikspodkast. Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm._

Les også

 1. Stoltenberg: - Den felles fienden burde være IS

 2. USA: Russisk kampfly krenket tyrkisk territorium i «noen sekunder»

 3. Fem grunner til at den blodige Syria-krigen varer så lenge

Les mer om

 1. Kultur