Kommentar

Har vi tilgitt Russland nå? | Helene Skjeggestad

 • Helene Skjeggestad
  Helene Skjeggestad
  Korrespondent i Russland
Barack Obama og Vladimir Putin stikker hodene sammen i en uoffisiell samtale under G20-møtet i helgen.

Vladimir Putin er på vei inn i den internasjonale varmen igjen. Det er ikke uproblematisk.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Terrorangrep forandrer politikk og samfunn. Vi så det etter 11. september i USA, og vi ser det igjen nå etter terrorangrepene i Paris fredag den 13.

Frankrike har erklært høyt og tydelig at de nå er i krig mot Den islamske stat. Og de vil ikke krige alene. De har spurt EU om hjelp. De har også henvendt seg til Russland.

Effektive Russland

Det er ikke så rart at forespørselen går til Vladimir Putin. Russerne har på de siste 48 dagene fløyet over 2300 tokt over Syria, og de har vist seg villige til å sette makt bak ordene. Russland har også hele tiden offisielt uttalt at de ønsker å kjempe mot IS som en del av deres krig mot terrorisme.

I praksis har det likevel vist seg at Russland har først og fremst bombet motstandere av den syriske presidenten Bashar al-Assad. Noen av disse gruppene har faktisk kjempet mot IS.

Et skifte

Men det spiller tydeligvis ikke noen rolle nå. Putin har beordret den russiske marinen til å etablere kontakt med styrkene på det franske hangarskipet på vei til Syria og «samarbeide som allierte».

Dette er et samarbeid med den samme president François Hollande som for ett år siden nektet å levere to krigsskip til Russland på grunn av sistnevntes oppførsel i Ukraina.

Dette er et samarbeid mellom to land som har innført sanksjoner mot hverandre.

Gamle fiender snakker sammen

Samtidig ser vi at det også er tegn til en bedre tone mellom USA og Russland. Under G20-møtet i Tyrkia hadde Barack Obama og Putin en 35 minutters samtale på tomannshånd. Ifølge en anonym kilde i Det hvite hus handlet samtalen om å løse konflikten i Syria, noe som er blitt enda viktigere etter angrepene i Paris.

Etter FN-møtet i september skrev jeg at USA og Russland kan finne sammen i kampen mot terror. Kommentaren er nå igjen aktuell:

Les også

«Samarbeid på ett område, er mye bedre enn fullstendig isfront»

Det er neppe heller tilfeldig at Russland så sent som mandag bekreftet at IS står bak bombingen av et russisk passasjerfly over Sinai-ørkenen. Det styrker bildet av en felles fiende

Her er en gjennomgang av hvorfor jeg tror det tok lang tid før Russland bekreftet at IS sto bak:

Les også

Derfor håper Putin at IS ikke står bak flykræsjet

Pragmatisk samarbeid vinner

Forholdet til Russland har siden krigen i Ukraina og den ulovlige annekteringen av Krim-halvøya, gått langs to spor: pragmatisk samarbeid og offentlig fordømmelse.

Etter terrorangrepene i Paris sist fredag ser vi nå at det pragmatiske samarbeidet veier stadig tyngre.

Krigen mot IS trumfer nå Russlands ugjerninger i Ukraina. Man trenger ikke å like det, men akkurat nå anser verdens ledere det som mer prekært å slå ned IS og skape fred i Syria, enn å protestere mot et Russland som tar seg til rette i andre land.

Krigen mot IS trumfer nå Russlands ugjerninger i Ukraina.

Høy pris for bedre klima

Det er fullt mulig å argumentere for at det er riktig å samarbeide med Russland om å bekjempe IS. Det kan være med på å skape et bedre samarbeidsklima mellom Russland og Vesten. Et klima som har vært på sitt kaldeste siden Den kalde krigens slutt.

Det er også liten tvil om at situasjonen i Syria er uholdbar og at noe må gjøres med IS.

Men et samarbeid med Russland kan også være en farlig vei å gå. De siste dagers utvikling skjer ikke uten en vond ettersmak av Ukrainas blod i munnen.

Det er fristende å trekke frem Otto von Bismarcks legendariske utsagn om at jo mindre folk vet om hvordan pølser og lover blir laget, desto bedre sover de om natten.

Twitter: @Heleneskjegg

Følg meg også på Snapchat: Skjeggesnap

Mer fra samme kommentator? Da kan du lese disse:

Les også

Ta staten fra Den islamske staten. Eller er det ikke så enkelt?

Brev til terroristen:

Les også

 1. «Vi er ikke så forskjellige, du og jeg. Så hva skjedde?»

 2. Fire ubehagelige spørsmål om innvandring

Les mer om

 1. Kultur
 2. Den islamske staten (IS)
 3. Syria
 4. Russland