Kommentar

5 grunner til at gjenforeningen av Guns N' Roses kan bli en skuffelse

 • Cecilie Asker
  Cecilie Asker
  Avdelingsleder

En av rockehistoriens største feider avsluttes når Guns N' Roses-medlemmene Axl Rose og Slash gjenforenes på scenen i 2016. Men vil bandharmonien vare, spør vår kommentator. Foto: KEVORK DJANSEZIAN

Et av tidenes mest suksessfulle hardrockband skal igjen samles på samme scene, men det er fortsatt grunn til å holde hardt på lommeboken.

Kommentar
Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Ved siden av ABBA er Guns N' Roses regnet for å være bandet som flest musikkfans i verden ønsker skal gjenforenes. Ikke rart at nyheten natt til tirsdag om at store deler av originalbandet igjen legger ut på turne fikk det til å koke i både tradisjonelle og sosiale medier. Men selv om tidenes rockefeide ser ut til å være avsluttet, og i hvert fall tre av bandets originalmedlemmer nå skal samles på samme scene for første gang på nærmere 23 år, er det flere gode grunner til ikke å slippe jubelen helt løs:

1. Selv om de mest ihuga fansene regner det som slutten for Guns N' Roses da Slash tok hatt og gitar og gikk, har bandet egentlig aldri vært oppløst. Etter hvert som originalmedlemmene fikk sparken eller sluttet, en etter en, har vokalist Axl Rose fortløpende fylt opp de tomme plassene med mer medgjørlige musikere. Men som enehersker i eget band har han aldri klart å oppnå noe i nærheten av samme suksessen som bandet hadde i glansdagene. En famlende rockestjerne som er sulteforet på suksess er kanskje ikke det beste utgangspunktet for en vital gjenforening?

Les Knut Schreiners kommentar:

Les også

Kom ruset på jobb eller bli tatt med kokain som politiker, og du er ferdig. I musikk og kunst er det en del av pakka.

2. Vokalist Axl Rose og gitarist Slash har ofte blitt omtalt som hardrockens svar på Mick Jagger og Keith Richards: to store egoer som er avhengig av hverandre for å gjøre musikalsk suksess. Men i motsetning til Mick og Keith klarte aldri Axl og Slash å tolerere hverandre, og isteden endte det med en av tidenes mest kjente rockefeider. Etter ikke å ha snakket med hverandre på over 20 år, begravde de i fjor sommer endelig stridsøksen. Det store spørsmålet er hvor lenge den vil forbli begravd?

Vår anmelder anbefaler å lytte til denne også:

Les også

«Serial 2» bør få pris for årets cliffhanger

3. At både merchandisekolleksjonen og ny webside med den originale logoen var på plass lenge før nyheten om at bandet skulle gjenforenes, gir tydelig signaler om at penger er en sterk drivkraft for denne gjenforeningen. Å tro annet ville for øvrig vært naivt, da Guns N' Roses er et av tidenes mestselgende band, og er å regne som en milliardbedrift. Men hvor langt kommer de denne gang hvis det ikke finnes et snev av spilleglede og kreativ kraft å spore i ambisjonene deres?

Bør det hete Spellemannprisen?

Les også

Er det på tide å endre navn på Årets spellemann-prisen nå?

4. Bare noen timer etter lanseringen av nyheten om gjenforeningen ble det klart at Axl Rose allerede hadde trukket seg fra den første store TV-opptredenen han skulle ha. Dette lover ikke bra for en fyr som er kjent for å komme notorisk sent på scenen, og avlyse konserter når det måtte passe ham. Hvor sikre kan vi være at på at han dukker opp på Coachella festivalen i april i det hele tatt?

Ligger an til storeslem:

Les også

Susanne Sundfør kan vinne fem Spellemann-priser

5. Selvfølgelig kan det vekke gode minner å se gamle helter stå samlet på scenen igjen. Men i dagens rockebransje holder det ikke bare å leve på nostalgieffekten Veteraner som Bruce Springsteen, The Rolling Stones og AC/ DC, fyller ikke konsertarenaer bare for gammelt vennskaps skyld. Men like mye fordi de fortsatt leverer energiske og knallgode show. For Guns N' Roses holder det ikke bare å komme tilbake, de må også bevise at de fortsatt fortjener en plass på de største konsertscenene. Konsertbilletter i denne prisklassen koster flesk, og personlig er jeg fortsatt såpass usikker på motivasjonen deres at jeg holder på lommeboken inntil videre. Isteden kan det godt være at jeg setter av en helaften med mine gamle vinylskiver med Appetite for Destruction og Use your Illusion I og II , så er jeg sikker på at jeg ikke blir skuffet.

Aftenposten Kultur oppsummerer året som har gått:

Trenger du serietips i det nye året? Her er noen som er verdt din tid:

 1. Les også

  «Star Wars: The Force Awakens:» er en forrykende film nummer syv

 2. Les også

  Kan musikkjournalister fortsette å ignore norsktoppen også i 2016?

 3. Les også

  Nord og natt: Nordisk mat i toppklasse

Les mer om

 1. Kultur

Relevante artikler

 1. KULTUR
  Publisert:

  «Axl Rose har opplagt hatt bedre dager på jobben enn denne»

 2. KULTUR
  Publisert:

  Anmeldelse av Guns N’ Roses på Valle Hovin: Roseoverdose

 3. HISTORIE
  Publisert:

  Her slår Hells Angels løs på festivalpublikumet. Dagen blir kalt «rockens svarteste dag».

 4. KULTUR
  Publisert:

  – Vi har aldri spilt bedre sammen

 5. KULTUR
  Publisert:

  Backingbandet til Norge: – Prince var snill, morsom – og en tyrann

 6. KULTUR
  Publisert:

  Han har ledet bandet gjennom dopmisbruk, bitre konflikter og mye ståhei